Tai buvo kone pavyzdinė, klasikinė operacija: iš JAV karo laivų, įskaitant povandeninį laivą „USS Florida“, paleista apie šimtas kruizinių raketų „Tomahawk“, savo mirtiną krovinį – bombas ir antiradarines raketas HARM gabeno iš JAV lėktuvnešio pakilę naikintuvai F/A-18 „Super Hornet“, jiems kelią praskynė ir priešo elektroninėje erdvėje sąmyšį kėlė elektroninės kovos orlaiviai „Growler“. Savo indėlį suvaidino ir iš Kipro pakilę britų naikintuvai „Typhoon“, kurie atakavo taikinius išmaniosiomis bombomis. Operaciją rėmė Australijos, Nyderlandų, Bahreino ir Kanados pajėgos.

Tai, kad JAV ir Jungtinės Karalystės pajėgos anksčiau ar vėliau smogs taikiniams hučių sukilėlių kontroliuojamoje šiaurinėje Jemeno dalyje, buvo nesunku numatyti. Nuo spalio mėnesio savo atakas prieš tarptautinę laivybą vykdantys hučiai nuolat priešlaivinėmis, balistinės raketomis, dronais ir kitais būdais taikėsi į didžiuosius konteinerių laivus, tanklaivius, kelis užgrobė, dar kelis apgadino, o galiausiai nusitaikė ir į tarptautinės koalicijos karo laivus, ypač amerikiečių ir britų.

Paskutinė ataka – jau 26-oji nuo spalio, šią savaitę buvo ypač galinga, kai hučiai paleido dešimtis dronų ir kelias balistines raketas, taikydamiesi į Karališkojo Laivyno laivą „HMS Diamond“, kurio įgula turėjo pasitelkti ne tik raketas, bet ir pabūklus tam, kad visi taikiniai būtų sunaikinti.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)