„Žinia Rusijai iš NATO pusės (...), kad Rusija išlieka pagrindine, nuolatine ir tiesiogine grėsme NATO. Ir NATO vykdo planavimą tam, kad atgrasytų ir, jeigu reikės, sustabdytų mūšio lauke Rusiją“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė K. Budrys.

Prezidento patarėjas akcentuoja, kad Rusijai taip pat buvo pasiųstas aiškus signalas, kad, nepaisant jos veiksmų, NATO pats spręs dėl savo santykių su Ukraina.

„(Deklaracijoje – ELTA) nesibijoma tų anksčiau buvusių net tabu temų kaip kad branduolinis atgrasymas. NATO yra branduolinis Aljansas ir naudos viską: branduolines, konvencines ir kitas pajėgas. Čia yra žinutė Rusijai – nebandykite testuoti, jeigu jūs dar įsivaizduojate, kad čia kažkur galite patikrinti NATO stabilumą, vienybę ar kietumą atsako“, – sakė K. Budrys.

„Nebandykite to daryti, nes tai bus kolosalios, fatališkos ir į pabaigą visiškai vedančios pasekmės“, – pridūrė jis.

Taigi, pasak jo, dėl Rusijos atgrasymo NATO viršūnių susitikimo metu buvo pasiekti milžiniški pokyčiai. Visgi, pripažįsta jis, derybos dėl viso deklaracijos teksto buvo sudėtingos.

K. Budrys taip pat pabrėžia, kad labai didelį vaidmenį NATO sprendimams dėl Ukrainos suvaidino ir Lietuvos gyventojų spaudimas.

„Lietuvos gyventojų parama, ji darė spaudimą. Į tas (Ukrainos – ELTA) vėliavas baksnojo savo žodžiuose, pasisakymuose kitų šalių lyderiai. Tai, žinoma, veikia. Lygiai taip pat veikia ir kažkieno nusivylimas ir tai yra labai gerai“, – sakė jis.

Pateikė įvertinimą NATO viršūnių susitikimui

Prezidento patarėjas tikina, kad Lietuva NATO viršūnių susitikimą suorganizavo maksimaliai gerai.

„Kiek yra susiję su Lietuvos darbu, organizavimu ir tuo, ko iš mūsų buvo tikimasi kaip iš priimančios šalies, tai aš galiu užtikrinti ir rašyti 10-tuką“, – teigė jis.

Tuo tarpu NATO viršūnių susitikimo metu priimtus sprendimus K. Budrys tikina galintis įvertinti „gerai“.

„Turbūt (vertinimas – ELTA) suktųsi apie žodį „gerai“ ir, jeigu vis tiek norite balų išraiškos, tai būtų apie 8“, – savo vertinimą pateikė šalies vadovo patarėjas.

„Šis 8-tukas yra dėl vieno iš klausimų – dėl Ukrainos ir NATO tolimesnių klausimų“, – sakė K. Budrys, pripažindamas, kad šis vertinimas gali būti siejamas ir su šiek tiek per aukštai iškeltais lūkesčiais.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuvos pačio renginio vertinimai yra turbūt skeptiškiausi iš visų NATO valstybių.

Antradienį NATO šalių lyderiai sutarė dėl esminio susitikimo dokumento – komunikato, kuriame numatyti sprendimai susiję su Ukrainos narystės Aljanse perspektyvomis.

Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau Vakarų lyderiai dar iki prasidedant susitikimui Vilniuje akcentavo, kad tęsiantis karui Ukrainai nebus leista prisijungti prie NATO gretų.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

Atvykęs į Vilnių V. Zelenskis NATO sprendimus dėl Ukrainos vertino pozityviau. Prezidentas tikino, kad nepaisant jo pareiškimų prieš atvykstant į Vilnių, Aljanso viršūnių susitikimo deklaracijoje aprašyti nutarimai jį džiugina.

„Nepakeičiau savo nuomonės. Svarbiausia yra bendras supratimas dėl sąlygų, kuriomis Ukraina gali tapti NATO nare. Nors ne visos detalės buvo paskelbtos viešai, man buvo labai svarbu, kad buvo pakartota, jog visa tai priklauso nuo saugumo situacijos ir nedviprasmiškai pareikšta, kad Ukraina taps NATO nare“, – baigiamųjų pasisakymų sesijoje Vilniaus NATO viršūnių susitikime žurnalistams trečiadienį pabrėžė V. Zelenskis.

Prezidentas pažymėjo, kad pastarąsias kelias dienas Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas priartino Kyjivą prie Aljanso. Nare, tikino prezidentas, Ukraina taps, kai nugalės agresorę Rusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją