"Gal taip vykdyti pareigas išmokė Leningrado aukštojoje partinėje mokykloje?", - ironizavo jis.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos (VND) frakcijos narys A.Pekeliūnas yra baigęs šią komunistų partijos mokyklą.

A.Pekeliūnas susilaukė ir valdančiosios daugumos atstovų kritikos.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas kitoje pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje pripažino, jog A.Pekeliūnas atostogoms pasirinko "netinkamą laiką".

Buvęs Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas praėjusią savaitę pareiškė, jog A.Pekeliūno išvyka "netelpa į jokius rėmus", ypač po to, kai dėl poilsio sesijos metu buvo kritikuoti eiliniai parlamentarai.

Pats A.Pekeliūnas BNS teigė nemanąs, jog nusižengė, nes leidimą išvykti į užsienį jam buvo suteikusi Seimo valdyba.

"Sausio 5 dieną valdyba dėl to priėmė protokolinį sprendimą. Jeigu valdyba išleidžia, tai aš nematau problemos", - BNS sakė A.Pekeliūnas.

Politikas taip pat pažymėjo, kad išvykos į Italiją metu tarnybiniu mobiliuoju telefonu ne kartą kalbėjosi su kolegomis, todėl jį stebina kai kurių žurnalistų tvirtinimai, kad su juo esą buvę neįmanoma susisiekti.

Seimo vicepirmininkas, Europos reikalų komiteto vadovas A. Pekeliūnas įsitikinęs, kad panašių nesusipratimų ateityje neturėtų kilti, išsiaiškinus ir reglamentavus parlamentarų teisę atostogauti arba išvykti asmeniniais reikalais.

"Nepaisant žmogiškojo faktoriaus, dabartinė situacija bet kurį Seimo narį gali priversti atsidurti dviprasmiškoje situacijoje", - pareiškė jis.

A. Pekeliūnas taip pat pripažino, kad "vienintelis jo politiškai negražus dalykas - tai nedalyvavimas Sausio 13-osios minėjime". Tačiau jis teigė nieko negalėjęs pakeisti, nes "viskas buvo suderinta jau vasarą".

Tačiau Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas žurnalistams pareiškė manąs, jog A.Pekeliūno elgesį turėtų svarstyti Etikos ir procedūrų komisija, o valdyba jo nebuvo išleidusi atostogų.

"Tai tikrai negražus faktas", - sakė Seimo pirmininkas.

A.Paulausko teigimu, valdyba neprieštaravo A.Pekeliūno išvykai į užsienį sesijos metu, nors jis ir nenurodė jokių priežasčių.

"Gal jis turi labai svarbių priežasčių, gal yra priežasčių, dėl kurių jis nenori viešai kalbėti?", - svarstė Seimo pirmininkas, pažymėjęs, jog kiekvienas Seimo narys pats sprendžia kada ir kur važiuoti bei kaip atsakyti už savo poelgius.

"Bus svarstomi visi variantai", - sakė A.Paulauskas, paklaustas, ar A.Pekeliūnas gali likti Seimo pirmininko pavaduotojo poste.

A.Pekeliūnas BNS teigė paprašęs valdybą leisti jam išvykti į užsienį dėl "asmeninių priežasčių".

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Algimantas Salamakinas tvirtina, kad Seimo valdyba neturėjo teisės leisti parlamentarams išvykti atostogauti į užsienį.

"Valdybai jokie įstatymai nesuteikia teisės priimti sprendimą dėl Seimo nario vykimo į užsienį. Ji gali išleisti tik į komandiruotes arba tam tikroms pareigoms atlikti", - Eltai teigė A. Salamakinas

Jis priminė, kad praėjusioje kadencijoje konservatorius Vytautas Landsbergis buvo išleidžiamas skaityti paskaitų apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, šias keliones apmokant pačiam parlamentarui. Praėjusį rudenį Seimo valdyba atmetė Tėvynės sąjungos frakcijos atstovų, Nepriklausomybės Akto signatarų Emanuelio Zingerio ir Vidmanto Žiemelio prašymą vykti stebėti Ukrainos prezidento rinkimų. Tokiai kelionei buvo pritarta tik po kurio laiko, kai kiti konservatoriai - Julius Dautartas ir Kazimieras Starkevičius sutiko vykti ne už Seimo kanceliarijos lėšas.

"Esama tam tikrų atvejų, kai Seimo narius galima išleisti į užsienį. Tokios kelionės kaip, pavyzdžiui, konservatorių, yra politikos dalis", - teigė A. Salamakinas.

Pernai liepos 11 dieną Konstitucinis Teismas (KT) konstatavo, jog Seimo nariai privalo dalyvauti Seimo posėdžiuose ir gali juos praleisti tik dėl ypač svarbių priežasčių.

KT pasisakė ir už tai, jog Seimo nariams būtų įstatymu įtvirtinta galimybė išeiti atostogų, kaip ir kitiems piliečiams.

Toks reglamentavimas panaikintų prielaidas laiką tarp Seimo sesijų traktuoti kaip atostogas.

Seimas yra sudaręs darbo grupę, rengiančią įstatymų pataisas, kurios suteiktų parlamentarams teisę oficialiai išeiti atostogų.

Praėjusių metų pabaigoje be pateisinamų priežasčių ir Seimo valdybos leidimo ilsėtis į užsienį buvo išvykę kai kurie ir valdančiosios koalicijos, ir opozicijos atstovai.

Užsienyje atostogavo socialdemokratai Roma Žakaitienė, Algirdas Paleckis ir Bronius Bradauskas, Darbo partijos atstovas Stasys Mikelis, konservatoriai Irena Degutienė ir Antanas Stasiškis, socialliberalas Artūras Skardžius, liberalcentristas Kęstutis Glaveckas.