Ji teigė, jog praėjusi naktis buvo tikrai labai šalta. Daugelyje rajonų fiksuoti net 19–25 laipsniai šalčio.

„O kai kur net atšalo iki 26–28 laipsnių“, – sakė sinoptikė.

Anot I. Grigorian, šalčio židinys artimiausią parą trauksis nuo Lietuvos. Bet temperatūrų skirtumai visoje šalyje bus didžiuliai.

„Numatomi orų pasikeitimai, ypač kalbant apie temperatūras. Šalčiausia bus iki vidurnakčio ir temperatūra pasiskirstys labai įvairiai.

Vyraus 13–18 laipsnių šalčio, rytų Lietuvoje kai kur dar ir iki 21 laipsnio šalčio. O vakariniame šalies pakraštyje – 7–12 laipsnių šalčio, prie jūros jau tik 4–6 laipsniai šalčio“, – teigė sinoptikė I. Grigorian.

O po vidurnakčio temperatūra pradės kilti ir antradienio dieną prognozuojamas staigus šalčio atsitraukimas.

„Tad aukščiausia temperatūra antradienio dieną sieks nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos. Be to, stiprės vakarinių krypčių vėjas, 6–11 m/s greičiu, daugės debesų.

Kritulių bus tik kai kur, bet į Lietuvą ateinant gerokai šiltesniam orui, kai kur galima ir silpna lijundra. Didžiausia lijundros tikimybė yra rytinėje šalies pusėje“, – laidoje „Delfi diena“ pirmadienį sakė sinoptikė I. Grigorian.

Kur buvo šalčiausia ir ką rodo ilgalaikės prognozės?

Klimatologas Donatas Valiukas LNK vidurdienio žiniose papasakojo, kur buvo šalčiausia praėjusią naktį.

„Ši naktis buvo šalčiausia. Ir šalčiausia ji buvo Zarasuose, kur temperatūra buvo nukritusi iki 28 laipsnių šalčio“, – teigė klimatologas.

Ir nors šaltis kandžiojosi rimtai, tai nėra šios paros rekordas, sakė LNK vidurdienio žinių pašnekovas D. Valiukas.

„Istoriškai žiūrint, tai yra buvę ir 34 laipsniai šalčio, pavyzdžiui 1987 metais Varėnoje buvo. Tikrai kur kas šalčiau. Dabar šalta, bet ne rekordiškai šalta“, – pabrėžė D. Valiukas.

Jis kalbėjo, jog pirmadienio rytą į mokyklas greičiausiai išėjo tik pajūrio gyventojai. Visur kitur temperatūra krito žemiau nustatytų normų.

Klimatologas užsiminė, jog ilgalaikės prognozės rodo, kad sausis turėtų išlikti netgi šaltesnis už įprastines daugiametes normas.

„Kas pakankamai neįprasta yra paskutinėmis žiemomis“, – sakė klimatologas D. Valiukas.

Oro užterštumo lygis

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė LNK vidurdienio žiniose papasakojo apie oro kokybę.

„Kaminai rūksta, vyksta intensyvus kūrenimas. Ir paprastai kiekvienais metais mes stebime padidėjimą, ypač kietųjų dalelių ir azoto dioksido.

Šį savaitgalį nefiksavome nei vieno paros ribinės vertės viršijimo, bet matome, kad kietųjų dalelių koncentracijos pamažu auga nuo penktadienio“, – kalbėjo V. Bimbaitė.

Ji paaiškino, jog deginant kietąjį kurą vienas iš pagrindinių teršalų yra kietosios dalelės.

„Šios dalelės yra vienos iš pavojingiausių teršalų mūsų sveikatai. Ir labiausiai koncentracijos padidėja tokio deginimo metu. Šios dalelės patenka ne tik į plaučius, bet ir į kraujotaką“, – LNK vidurdienio žiniose sakė V. Bimbaitė.

Didžiausios jų koncentracijos šiuo metu yra Kaune ir Naujojoje Akmenėje, teigė Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja V. Bimbaitė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją