„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

„Būtinas skubus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus verdiktas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė kartu su jos ministerijai pavaldžia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo nedelsiant įvertinti šią konkrečią situaciją ir dalyvavusių tarnybų darbuotojų veiksmus, (...) ir imtis greitų bei efektyvių priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėda pabrėžė, kad tarnybos savo veiksmais neturėtų vaikui kelti papildomos traumuojančios patirties, priešingai – jos privalo mokėti elgtis užtikrinant geriausius vaiko interesus.

„Deja, įvykio Palangoje metu vaiko interesai valstybės institucijų buvo palikti nuošalyje. Jėgos panaudojimas prieš vaiką, tegul ir dėl geriausių ketinimų, yra nepriimtinas ir netoleruotinas. Tai nėra vaiko teisių apsauga, o greičiau atvirkščiai“, – pažymėjo prezidentas.

Navickienė: nusivyliau


Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako nusivylusi prezidento G. Nausėdos viešai išsakyta kritika vaiko teisių apsaugos tarnyboms. Pasak jos, prezidento komentarai apie vaiką nuo mamos atskyrusių tarnybų darbą yra „oportunizmas“.

„Oportunizmas. Nusivyliau šiaip komentaru, nes nepraleista proga momentinio populiarumo socialiniuose tinkluose pasivaikyti. Vietoje to, kad būtų saugomas nekalto vaiko geriausias interesas. Tai nusivyliau“, – žurnalistams Seime sakė M. Navickienė.

„Teismo sprendimas yra. Jis yra toks, koks yra ir turbūt negalima paneigti“, – akcentavo ji.

Ministrės teigimu, viešojoje erdvėje pasklidęs vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką, turėjo sujaudinti kiekvieną. Tačiau, pažymi politikė, tai nėra pagrindas abejoti atsakingų tarnybų darbu.

„Visi, kurie matėme šį įrašą, ir aš pati kaip mama... Tikrai yra skausmas matant tą emociją, kurią išgyveno vaikas. To negalime nei vienas paneigti. Raginimai, kurie šiandien pasigirdo ir iš gerbiamo ekscelencijos, kad reikia tyrimus daryti – jie visi yra pavėluoti, nes tarnybos nedelsiant, vos tik buvo išplatintas šis įrašas, pradėjo tyrimus. Tiek Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, tiek Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė, tiek kontrolierė. Šiuos tyrimus mes tikrai atidžiai vertinsime“, – sakė M. Navickienė.

Pasak jos, šiuo metu būtų sunku pasakyti, ar rezonansą sukėlusioje istorijoje buvo galima pasielgti geriau. M. Navickienės teigimu, į šį klausimą bus galima atsakyti detaliau išanalizavus situaciją.

„Analizuosime, ar negalėjo būti padaryta kitaip, kažko daugiau, kažko jautriau“, – sakė politikė.

„Negaliu įvardinti, ar negalėjome turėti kažkokio humaniškesnio veikimo būdo. Ar tikrai negalėjome kitu principu vadovautis būtent tuo momentu. Bet supraskime aiškiai, kad kraštutinės situacijos, kai mamai besipriešinant turi būti vykdomas teismo sprendimas ir vaikas turi būti perduotas tėčiui į kitą aplinką, jos yra labai sudėtingos“, – sakė politikė.

Viešojoje erdvėje pirmadienį ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė „ne“, „mamyte“, „gelbėkit“, „paleiskit“. Darbuotojai vaiką ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Šiuo vaizdo įrašu pasidalinusi judėjimo „Basos mamos“ lyderė Vitalija Jankauskaitė–Milčiuvienė teigia, neva jame atpažinta Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Aurika Stanislovaitienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pirmadienį pradėjo tyrimą dėl socialiniuose tinkluose plintančio vaizdo įrašo, kuriame matoma, kaip iš mamos paimamas vaikas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės teigimu, socialiniuose tinkluose plintantis vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip mažametis paimamas iš mamos, yra tik dalis proceso, vyksiančio nuo praėjusių metų. I. Skuodienė taip pat atkreipia dėmesį, kad vaizdo įraše matoma mama su vaiku slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo.