Kaip uždaro posėdžio išvakarėse Eltai sakė URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis, ketinama svarstyti visą 2024 m. ambasadorių rotaciją.

„Tokio paketo komitete mes niekada nesame turėję. Bus daug darbo“, – teigė Ž. Pavilionis.

„Pradėsime svarstyti tarp prezidento ir Vyriausybės sutartą paketą. Džiaugiamės, kad atsiranda sutarimas, tačiau nesidžiaugiame terminais“, – apgailestavo jis.

Konservatorius pažymėjo, kad dalies ambasadorių skyrimai – labai vėluoja. Anot jo, užsitęsus procedūroms ir derinimui tarp Užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Prezidentūros, kai kurios atstovybės, iki paskiriant naujus vadovus, bus išdirbusios be ambasadoriaus bene metus.

„Jeigu rytoj bus tam tikri palaiminimai duoti, kai kuriais atvejais mes iki metų neturėsime savo ambasadorių. Dauguma atvejų – labai labai vėluosime su paskyrimu. Tai reiškia, kad darbai nebus perimti, kad kai kurie žmonės turės iš naujo išradinėti dviratį. Tokioje geopolitinėje situacijoje tai yra nepriimtina“, – aiškino URK pirmininkas, vildamasis, kad Seimui teikiamos Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisos, aiškiau reglamentuojančios ambasadorių skyrimo tvarką, sulauks palaikymo.

Savo ruožtu URM viliasi, jog komitetas sutars dėl diplomatinio korpuso paskyrimų – įskaitant ir ambasadą Londone.

„Viliamės, kad rytoj ir Seime bus rastas pritarimas tarp institucijų pasiektam sutarimui dėl viso paketo Lietuvos diplomatinio korpuso paskyrimų bei taip pat išspręstas po VTEK priimtų sprendimų ambasadoriaus Londone E. Bajarūno atšaukimas“, – Eltai nurodė ministro G. Landsbergio patarėja Paulina Levickytė.

ELTA primena, kad kilus Prezidentūros ir URM ginčams dėl ambasadoriaus Lenkijoje, institucijos keletą mėnesių nesutarė dėl visų 2024 m. planuojamų ambasadorių paskyrimų.

Anksčiau G. Landsbergis buvo teigęs, kad sutarimo su Daukanto aikšte nėra dėl 14 diplomatinių atstovybių.

Ginčai tęsėsi ir dėl mobingu kaltinamo bei, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) spendimu, viešus ir privačius interesus supainiojusio ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno.

Visgi, po keleto susitikimu su prezidentu, kovo pradžioje G. Landsbergis informavo, kad su šalies vadovu „rasti sprendimai visa apimtimi“. Anot jo, sutarta, kad kai kuriose iš 14 atstovybių ambasadoriai šiais metais keičiami nebus.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalkies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.