Trečiadienį Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje nuspręsta, kad komitetas imsis ne tik tvirtinti Lietuvos pozicijas prieš kiekvieną vyksiantį EVT posėdį, tačiau teiks ir rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai. Kitaip tariant, komiteto sprendimu tarsi sakoma, kad ERK, spręsdamas dėl Lietuvai atstovaujančių delegacijų ateityje, gali parodyti oficialų norą, jog į valstybės atstovavimą tam tikrais klausimais EVT ilgainiui galėtų įsijungti ir premjerė Ingrida Šimonytė. Kadangi apie bet kokius pokyčius šiuo metu EVT atstovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda nenori kalbėti, pastaruosius mėnesius šis klausimas ir yra vienas iš įtampos šaltinių.

Gitanas Nausėda

„Aš manau, kad Lietuvos valstybei būtų privalumas, kad atstovavimas Lietuvai EVT būtų platesnis, tai yra tose temose, kurios labiau siejasi su prezidento atsakomybėje esančiais klausimais, – kad jis atstovautų, tačiau kai kurie dalykai, kurie susiję su vidaus politikos klausimais, galėtų tą daryti Vyriausybės vadovas ar vadovė“, – šią savaitę ERK priimtą sprendimą Eltai komentavo komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ingrida Šimonytė

Kai kurie ERK nariai įžvelgia galimybę kilti krizei

Tačiau komitete esama ir kitos nuomonės. Lietuvos opozicinės Socialdemokratų partijos narys Gintautas Paluckas sako, kad pozicijos ERK šiuo klausimu išsiskiria. Maža to, pasak jo, jeigu komitetas iš tikrųjų imsis oficialiai rekomenduoti į EVT vykti premjerei – apie ką užsimena valdantieji – yra galimybė kilti politinei krizei.

„Tai, jeigu bus taikoma praktika, kad ERK imsis tokios politinės naštos, ką nusiųsti ir ko nesiųsti, tai kils aštrus politinis konfliktas ir jo be Konstitucinio Teismo įsikišimo ir išaiškinimo tikrai neišspręsime“, – Eltai tvirtino G. Paluckas.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Politikas apskritai konservatorių iniciatyvą perimti atstovavimo monopolį iš prezidento vertino atsargiai. Ne itin jį sužavėjo ir ERK pristatyta Užsienio reikalų ministerijos pažyma, kuri ir tapo pretekstu komitetui koreguoti savo atliekamas funkcijas Lietuvai ruošiantis EVT.

„Kai turi tikslą, tai priemones pasirenki, randi tam tikrą interpretaciją įvairių teisės aktų, kuriuos pats sau pasiruoši. Ta pati politinė jėga ruošiasi sau pažymas, kurios jiems sudarytų galimybę įgauti daugiau galios“, – kalbėjo Seimo narys.

Praėjusią savaitę ERK prašymu Užsienio reikalų ministerija (URM) parengė pažymą, kurioje, konservatorių manymu, teigiama, kad jau dabar valdančiųjų rankose yra visi instrumentai neleisti vien tik prezidentui Gitanui Nausėdai Europos Vadovų Taryboje atstovauti Lietuvai.

Prezidento vaidmens menkinimas kelia grėsmę demokratijai

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žalųjų sąjungos narys Tomas Tomilinas, atsakydamas, ar nauja mandatavimo tvarka jau galėtų būti taikoma balandį vyksiančioje EVT sesijoje, teigė nematantis pagrindo ir faktinio poreikio numatomiems pokyčiams. Pasak jo, viskas toliau turėtų vykti įprasta tvarka.

„Nematau tam tikrai pagrindo. Manau, kad ir toliau turėtų tęstis įprasta tvarka“, – atviravo Seimo narys.

Politikas šią valdančiųjų iniciatyvą sakėsi suprantąs kaip siekį stiprinti savo dominavimą, kartu menkinant ir prezidento vaidmenį. Tai, tikino „valstietis“, kelią grėsmę demokratijai.

„Kai valdžia koncentruojasi vienose rankose, šiuo atveju vienos politinės jėgos rankose, tai yra tikrai labai grėsminga tendencija ir jai reikėtų, norint apginti demokratiją, visaip priešintis“, – kalbėjo Seimo narys.

Tomas Tomilinas

Pasak T. Tomilino, tai, kad keisti esamą atstovavimo tvarką nėra pagrindo, rodo ir kitas svarbus faktas – niekada nėra buvę jokių nusiskundimų dėl G. Nausėdos darbo Europos Vadovų Taryboje kokybės.

„Jokio priekaišto nėra, nėra buvę klausimų nei ERK, nei apskritai Seimo kontekste, nei Seimo parlamentinės priežiūros kontekste, kur būtų koks nors nepasitenkinimas dėl valstybės vadovo, jo komandos atstovavimo, kažkokio neteisingo ar netinkamo būtent tuo lygmeniu, kuriuo jis atstovauja Lietuvai“, – argumentavo politikas.

Pastaruosius kelis mėnesius daugiausiai konservatorių keltas klausimas, kad reikėtų atsisakyti susiklosčiusios praktikos, kai Lietuvai EVT atstovauja tik šalies vadovas, sukėlė nemažas trintis su G. Nausėda. Valdančiųjų atstovai ne kartą išsakė nuomonę, kad kur kas efektyviau būtų, jei Lietuvos pozicijoms EVT atstovautų Vyriausybės vadovas.

Premjerė I. Šimonytė yra sakiusi, kad, atsižvelgiant į posėdžių turinį, Vyriausybės vadovas ir prezidentas Lietuvai EVT galėtų atstovauti pakaitomis. Tačiau G. Nausėda yra kelis kartus pareiškęs nematąs jokio reikalo keisti esamos praktikos. Pasak prezidento, netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai tuo metu Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)