Moteris, įtariama rudenį Vilniuje Neries upėje nuskandinusi savo vaikus, negalėjo suvokti savo veiksmų, jai būtinas gydymas, sako ekspertai.

„Nustatyta liga, ekspertai mano, kad jai būtina taikyti priverčiamąsias medicinos poveikio priemones. Ji nusikaltimo padarymo metu negalėjo suprasti savo veiksmų ir jų valdyti“, – BNS ketvirtadienį sakė prokuroras Gintas Vaičiūnas.

Šiuo metu moteris yra Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. Kaip pranešė BNS, byla bus perduota teismui dėl medicinos priemonių taikymo.

Jeigu bus pripažinta, kad ji padarė nusikalstamą veiką, bus paskirta ne bausmė, o taikoma medicinos priemonė, kurią ekspertizės akte nurodė ekspertai.

Apie šią tragediją Delfi rašė rugsėjo pradžioje. Tuomet Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis viešai pakomentavo tragedijos aplinkybes.

Mergaitės buvo pametinukės. 36 metų moteris daugiau vaikų neturėjo, prieš motinystę dirbo policijoje, bet pareigūne nebuvo. „Nuo 2018 iki 2020 metų dirbo Policijos departamente Personalo administravimo skyriuje. Buvo vertinama gana gerai, atsakingai dirbo, kruopšti, galbūt šiek tiek uždaresnio būdo darbuotoja, – teigė R. Matonis. – Šiuo metu mama buvo vaiko priežiūros atostogose, į darbą turėjo sugrįžti 2024 metų rugsėjo mėnesį.“

Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius pažymėjo, jog šeima nebuvo pakliuvusi į vaiko teisių apsaugos specialistų akiratį. Prie Verkių malūno nuskendo du vaikai.

„Kiekvieno vaiko netektis yra tragiškas įvykis ir jis paveikia kiekvieną. Užuojauta artimiesiems. O kalbant apie šitą įvykį, skaudžiausia tai, kad šeima mums nebuvo žinoma“, – nurodė G. Batulevičius.

Vaiko teisių tarnybos žiniomis, šioje šeimoje yra ir tėtis. Kas įvyko lemiamą akimirką, ar aplinkiniai galėjo pastebėti, kad moteris jautėsi prastai?

„Akivaizdu, kad reikalinga pagalba nebuvo laiku inicijuota. Paslaugų teikėjai neidentifikavo atvejo, šeimos; suteikus pagalbą galbūt buvo galima išvengti šių tragiškų įvykių“, – kalbėjo Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas.

„Gal šiuo atveju buvo net psichozė. Tokia būsena, kada moteris nesiorientuoja, kas vyksta. Psichika yra tiek perkrauta ir tiek pervargusi, kad ji imasi sprendimų, nesupranta, ką pati daro“, – dėstė Krizinio nėštumo centro vadovė Zita Tomilinienė.

Primename, kad kraupų vaizdą prie Verkių malūno Vilniuje pamatė ir į pagalbą puolė Nerimi plaukę baidarininkai. Jie dar spėjo iš vandens ištraukti vyresnę mergaitę, bet jos gyvybė užgeso ant medikų rankų. Pati motina taip pat ištraukta iš vandens, ji nenukentėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)