500 Vilniaus daugiabučių jau yra uždrausta rūkyti. LNK žinių žurnalistai apsilankė viename iš jų. Balkonuose rūkyti draudžiama, tačiau daugiabučio namo džiovyklose rūkyti nėra draudžiama.

Vis dėlto dėl nežinojimo ar pagarbos nerūkantiems kaimynams daugiabučio gyventojai, panašu, traukti dūmo į džiovyklą neina.

Daugiabučio gyventojai sako, kad rūkančių balkonuose nebemato. Bet užuodžia.

„Kartais per ventiliaciją jaučiasi virtuvėje“, – sakė namo gyventoja.

Todėl geriau jau namo gyventojai rūkytų balkonuose.

Kito daugiabučio, kuriame uždrausta rūkyti gyventojas Vaitiekus sako, kad namo gyventojai elgiasi drausmingai ir dūmo traukti eina kažkur kitur. Užtat su siaubu prisimena dienas, kai rūkyti namo balkonuose dar buvo galima.

„Į mano butą rūkorius iš 11 aukšto įmetė cigaretę. Tai dar gerai, kad buvo žmona, aš jau buvau be sąmonės. Pradėjo balkone degti kilimėlis, dūmai visur“, – prisiminė jis.

Daugiabučio gyventojas Ivanas rūko ir pats, tačiau traukti dūmo visada eina į kiemą. O jo kaimynai sugalvojo, kaip išvengti baudos už rūkymą balkonuose.

„Dabar namuose visi rūko. Ir vonioje, tualete, visur kvapas eina. Girdėjau, kad ir laiptinėse žmonės rūkyti pradėjo“, – sakė Ivanas.

O čia ir prasideda įstatymo spragos. Jeigu daugiabutyje rūkyti yra uždrausta, to negalite daryti savo balkone. Bet pešti cigaretę per atvirą buto langą galite, kaip ir rūkyti bendrame daugiabučio balkone.

„Bendro naudojimo patalpose rūkyti yra draudžiama. Tačiau su bendro naudojimo balkonais situacija yra kiek keblesnė. Draudimas galioja, taip kaip Seimas jį įtvirtino, konkrečiam asmeniui priklausančiame balkone. O su bendro naudojimo balkonais palikta tokia teisinė spraga“, – LNK žinioms sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas.

Rūkyti galite ir namuose, tada visi jūsų išpūsti dūmai į kambarius patenka per ventiliaciją.

„Kai Seimas įtvirtino draudimą rūkyti daugiabučių balkonuose, tuo pačiu nustatė ir įpareigojimą butų savininkams užtikrinti, kad tie dūmai nesklistų į kitus butus. Bet kaip tai turi būti padaryta, kaip institucijos tai turi sukontroliuoti, Seimas nenustatė, nes turbūt neįsivaizdavo, kaip tai galima realiai padaryti“, – sakė G. Leperskas.

Kol kas Vilniaus miesto savivaldybė skundų dėl rūkymo balkonuose negavo. Jei norite paskųsti nedrausmingą kaimyną, pirmiausia jį turite nufotografuoti ar nufilmuoti, medžiagą perduoti savivaldybei ar policijai.

Virš rūkalių galvų susikaupė ir daugiau debesų – pabrango tabakas. Už cigarečių pakelį reikės pakloti 13 centų daugiau, pakelis cigarilių ar cigarų – 17 centų, rūkomasis tabakas – 42 centais.