„Vakar naktį pavyko suvaldyti galimą didesnį taršos mastą: didelė dalis iš gaisravietės užteršto vandens galėjo patekti į mūsų paviršinių nuotekų tinklus ir iškeliauti į Nerį. Operatyviai dirbo Aplinkos apsaugos departamento specialistai, mūsų paslaugų įmonės, sklendės buvo uždarytos, ir tas vanduo neištekėjo iš teritorijos.

Jis buvo siurbiamas, kol vyko gaisras, ir vėliau išvežamas bei sandėliuojamas jau kaip pavojinga atlieka“, – žurnalistams savivaldybėje ketvirtadienį teigė V. Benkunskas.

Jis taip pat perspėja gyventojus, kad nors oro taršos pavojaus ketvirtadienį nebėra, į gaisro teritoriją patenkančioms įstaigoms ir gyventojams rekomenduojama nusivalyti paviršius dėl kietųjų dalelių.

„Šią minutę oro taršos pavojaus nebėra, tas debesis nuplaukęs. Bet kokiu atveju, su kietosiomis dalelėmis reikia susitvarkyti. Yra rekomendacija susitvarkyti paviršius (nuvalyti šlapiuoju būdu) toje teritorijoje tiek gyventojams, tiek įmonėms ar įstaigoms – visiems reikia susitvarkyti paviršius, taip pat tekstilę, užuolaidas ir panašiai, kur galėjo tų dalelių nusėsti“, – sakė V. Benkunskas.

Penktadienį ugdymo įstaigoms rekomenduojama darbą tęsti per nuotolį


Vilniaus miesto meras taip pat atkreipė dėmesį, kad ketvirtadienį darbus toliau gyvai tęsė didesnė dalis iš 40 į gaisro poveikio teritoriją patenkančių darželių.

„Iš 40 darželių dauguma dirbo, bet jų apkrova nesiekė 50 proc. Tėvai galėjo atvesti vaikus į darželį, jie galėjo būti priimami, bet apkrova tikrai buvo nedidelė. O iš 22 mokyklų fiziškai pamokas vykdė tik 5. Visos kitos dirbo nuotoliniu būdu“, – teigė sostinės meras.

V. Benkunskas taip pat pabrėžė, kad oro taršos pavojus praėjęs, tačiau į gaisro poveikio teritoriją patenkančioms ugdymo įstaigoms savivaldybė rekomenduoja darbus per nuotolį tęsti ir penktadienį.

„Rekomendacija dirbti nuotoliniu būdu yra ir rytoj, penktadienį, kai galima susitvarkyti visus darbus su paviršiais, skalbimais, kad po Velykų atostogų būtų galima saugiai grįžti“, – pabrėžė V. Benkunskas.

„Oro užterštumo pavojaus dabar nėra. Kiekviena įstaiga greituoju būdu gali atlikti higieninius tvarkymo darbus ir nusivalius paviršius ar tekstilės gaminius galima saugiai grįžti į klases ir tęsti darbus. Bet tai turi įsivertinti kiekviena mokykla, nes kiekvienas atvejis individualus“, – sakė meras.

V. Benkunskas: pritrūko tarnybų komunikacijos


Meras V. Benkunskas pasigedo visuomenės sveikatos specialistų informavimo apie sostinę ištikusią nelaimę.

„Ko mes tikimės iš tarnybų – kad kiekvienas dirbtų savo darbą, ir jau matėme, kad turime didelės apimties gaisrą, per pirmas, turbūt, 15–20 minučių turėjo būti reaguojama, kaip žmonėms elgtis, ką žinoti, ko vengti, ir panašiai. Ir tą turėjo užtikrinti visuomenės sveikatos specialistai, deja, tokios aktyvios reakcijos pasigedome, tad savo komunikacijos kanalais tiek aš, tiek administracijos direktorius paskelbėm, koks yra šitų kenksmingų dūmų debesis ir ką reikėtų žmonėms, kurie pajus dūmų poveikį, daryti“, – sakė V. Benkunskas.

Trečiadienio vakarą meras ir kiti savivaldybės tarnautojai per socialinį tinklą „Facebook“ ir kitas informacijos priemones pranešė gyventojams, kad dėl užterštumo, kurį sukėlė milžiniškas gaisras, negalima būti lauke, reikia užsidaryti langus.

„Iš tikrųjų tos reakcijos pritrūko. Suprantame, kad nelaimės atveju tinkamai informuoti visuomenę nuraminant arba suteikiant informaciją, ką reikia daryti, labai svarbu“, – sakė sostinės vadovas.

Meras: laužynų miestų centruose turėtų nelikti


Vilniaus miesto meras V. Benkunskas mano, kad tokių laužynų didesnių miestų centruose neturėtų likti.

„Čia reikalingi sprendimai iš Seimo ir Aplinkos ministerijos <...> – nutraukti taršos leidimus ir pasakyti, kad tokios veiklos negali būti“, – sakė V. Benkunskas.

„Tam tikrus žingsnius Aplinkos ministerija yra padariusi – nuo kitų metų tie reikalavimai griežtėja, bet vėlgi, jie bus taikomi naujiems subjektams, naujiems verslams, kurie norės įsikurti, – jie automatiškai stumiami iš miesto. O kalbant apie tuos, kurie yra dabar, 10–20 metų dirba ir turi leidimus, mes turime laukti arba panašių nelaimių, arba jų pačių sprendimo “, – sakė meras.

Gaisras lokalizuotas per kelias valandas


Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininko Donato Gurevičiaus teigimu, gaisras buvo lokalizuotas per kelias valandas nuo pranešimo gavimo.

Bendrasis pagalbos centras pranešimą apie gaisrą vakar gavo apie 18.32 val. Per valandą artimiausiems gyventojams, esantiems dviejų km spinduliu, buvo išsiųstas perspėjimo pranešimas į mobiliuosius telefonus“, – kalbėjo D. Gurevičius.

Donatas Gurevičius

„Gaisras buvo lokalizuotas apie 20 val. Lokalizacija reiškia, kad gaisras toliau nebeplinta ir esančių pajėgų visiškai užtenka“, – pridūrė jis.

Pasak D. Gurevičiaus, gelbėjimo štabe visą laiką buvo ir kitų pajėgų atstovų: policininkų, medikų, aplinkosaugininkų.

Anot jo, gaisro metu žuvusių ar sužeistų nėra. Pasak D. Gurevičiaus, piko metu gaisro židinys apėmė apie 1300 kv. metrų.

Perspėjimo pranešimai išsiųsti tik 2 km spinduliu buvusiems gyventojams


Anot D. Gurevičiaus, įspėjamieji pranešimai dėl gaisro buvo išsiųsti tik 2 kilometrų spinduliu nuo gaisro židinio buvusiems gyventojams.

„Buvo priimtas sprendimas 2 kilometrų spinduliu nuo židinio evakuoti gyventojus. Gal tai nebuvo aiškiai iškomunikuota ir dar dabar žmonės klausia, kodėl negavo pranešimo. <...>. Gelbėjimo darbų vadovų sprendimu artimiausi gyventojai nuo tos vietos buvo informuoti apie grėsmę ir nusiunčiami į lt72.lt. Lygiagrečiai stebėjome ir informacinę erdvę, raginome gyventojus užsidaryti langus“, – tikino jis.

Kol kas, pasak D. Gurevičiaus, nėra versijų, kodėl galėjo kilti gaisras.

„Turime tam tikros filmuotos medžiagos, mat dalis įmonės teritorijos buvo filmuojama. Versijų nei patvirtinti, nei atmesti negalima. Pirmiausia, reikia nustatyti gaisro židinį, tą zoną, nuo kurios prasidėjo gaisras“, – aiškino jis.

Sinoptikai prognozuoja silpną lietų Vilniuje, tačiau likviduoti gaisro padarinių jis nepadės


Vilniaus merui V. Benkunskui rekomenduojant gyventojams ir įmonėms šlapio valymo būdu nusivalyti paviršius dėl kietųjų dalelių po didelio gaisro Panerių gatvėje, sinoptikai sako, kad artimiausiu metu sostinėje numatomas silpnas lietus, nepadėsiantis likviduoti gaisro padarinių.

„Palyti palis, bet nebus didelis lietus, sodraus lietaus nereikia tikėtis, naktį ir ryte gali palyti, kritulių kiekis bus nedidelis“, – Eltai sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovas Gytis Valaika.

Pasak jo, po didelio gaisro atsiradusioms kietosioms dalelėms nuplauti reikėtų smarkaus lietaus, liūties.

G. Valaikos teigimu, žymesnių kritulių Vilniuje galima tikėtis kitą savaitę.

Po trečiadienio vakarą sostinės Panerių gatvėje kilusio gaisro, Vilniaus apskrities policijos pareigūnai praneša pradėję ikiteisminį tyrimą.

Teisėsaugos teigimu, tyrimas pradėtas dėl aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimo.

Tas, kas pažeidė šias teisės aktų nustatytas taisykles, jeigu dėl to atsirado sunkių padarinių aplinkai, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Bilotaitė: tokie objektai kaip automobilių laužynas neturėtų būti šalia gyvenamųjų namų

Reaguodama į trečiadienį įvykusį gaisrą Vilniaus traukinių stoties teritorijoje vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad tokie objektai kaip automobilių laužynas neturėtų būti šalia gyvenamųjų namų bei netoli miesto centro.

„Šie dalykai daugiau aplinkosauginiai, bet jeigu paklaustumėte mano nuomonės apie tokių objektų buvimą miestuose, miesto centruose, tai, žinoma, manau, kad tai labai didelis pavojaus šaltinis.

Sprendimai turėtų būti tokie, kad tų objektų neturėtų būti šalia gyvenamųjų namų. Sprendimų priėmėjai tą turėtų padaryti“, – ketvirtadienį Seime Vyriausybės valandos metu teigė A. Bilotaitė.

Ji pažymėjo, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) atlieka planinius ir neplaninius patikrinimus pavojinguose objektuose, o minėtas automobilių laužynas buvo tikrintas 2022 m.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pažymėjo, kad Aplinkos apsaugos departamentas objekto nekvalifikavo kaip pavojingo.

„Nei pagal aplinkosauginius, nei pagal priešgaisrinius parametrus ši įmonė nebuvo pavojinga.

Neturėjo sprogių medžiagų, pavojingų atliekų, nėra tokia įmonė, kuri turi turėti sanitarinės apsaugos zonų, veikia pramoninėje teritorijoje. Nei PAGD, nei Aplinkos apsaugos departamentas jos nekvalifikavo kaip pavojingos“, – sakė S. Gentvilas.

Jis ketvirtadienį ryte savo feisbuko paskyroje teigė, kad akivaizdu, jog automobilių ardymas ir metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose.

ELTA primena, kad trečiadienio vakarą Panerių gatvėje 56 esančiame sąvartyne kilo gaisras, kurio metu atvira liepsna degė apie 5 tūkst. kvadratinių metrų plotas. Gaisras likviduotas ketvirtadienio rytą.

Įvykio vietoje naktį dirbo apie 60 sostinės ugniagesių, dieną budi keli ekipažai.

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės korporatyvinių reikalų direktorius Aleksandras Zubriakovas teigė, kad gaisras kilo „Lietuvos geležinkelių“ teritorijoje. Visgi teritorijoje, kurioje kilo gaisras, šiuo metu įsikūrusi įmonė UAB „Ruvis“.

Jei paaiškėtų, kad trečiadienį LTG teritorijoje Vilniuje gaisras kilo dėl nuomininko kaltės, LTG grupė vertins galimybes nutraukti sutartį su įmone „Ruvis“, ketvirtadienį pranešė įmonė.

Po gaisro Panerių gatvėje daliai sostinės ugdymo įstaigų nuotolinį darbą rekomenduojama tęsti ir penktadienį

Po trečiadienio vakarą sostinės Panerių gatvėje kilusio gaisro Vilniaus miesto savivaldybė daliai švietimo ir ugdymo įstaigų nuotolinį darbą rekomenduoja tęsti ir penktadienį.

Taip pat penktadienį mažųjų sostinės gyventojų savivaldybė nerekomenduoja vesti į gaisro taršos zoną patenkančias ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Anot Vilniaus savivaldybės, šios rekomendacijos parengtos atsižvelgus į tai, kad kilusio gaisro dūmai yra toksiški ir gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai.

Išplatintame pranešime nurodoma, kad mokyklos, esančios teritorijose, pro kurias sklido gaisro dūmai, šiuo metu valomos pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pateiktas rekomendacijas.

Ketvirtadienį ugdymą nuotoliniu būdu vykdė didžioji dalis savivaldybei pavaldžių mokyklų.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) dėl padidėjusios taršos ugdymo įstaigoms Naujamiesčio ir Karoliniškių rajonuose rekomendavo ugdymo procesą ketvirtadienį tęsti nuotoliniu būdu.