O po derybų liberalai paskelbė, kad ketina reikalauti, jog kadenciją baigiantis meras Artūras Zuokas stabdytų kai kuriuos dabar planuojamus sprendimus.

Reikalauja nepriimti sprendimų paskutiniuose posėdžiuose

Trečiadienio Vilniaus tarybos posėdyje kadenciją baigianti miesto valdžia svarstys keletą liberalams nepriimtinų klausimų. Išrinktasis meras Remigijus Šimašius žurnalistams pareiškė reikalausiantis, kad sprendimai dėl „Air Lituanica“ valdančios kompanijos „Start Vilnius“ įstatinio kapitalo didinimo bei kai kurie kiti projektai būtų tvirtinami jau naujos sostinės valdžios.

„Start Vilnius“ yra vienas iš jų. Yra ir apšvietimo konkursai, ir daugybė kitų yra, sakykime, žemą startą paėmusių projektų, dėl kurių, būkim atviri, dabartinė savivaldybės taryba neturi mandato“, - kalbėjo R. Šimašius.

Liberalas teigė kreipsiąsis į A. Zuoką su prašymu kreiptis į Vilniaus tarybos narius prieš trečiadienio posėdį. „Jeigu tai bus priimta viename iš paskutinių posėdžių, šiame arba kitame, tai yra neatsakingas veiksmas“, - sakė R. Šimašius.

Derybos: apie rezultatus dar nekalba

Pas daugiausiai mandatų būsimojoje taryboje turėsiančius liberalus susirinko visų penkių į koaliciją kviečiamų partijų atstovai.

Liberalams derybose atstovauja išrinktasis meras Remigijus Šimašius, į vicemerus siūlomas Linas Kvedaravičius bei būsimosios tarybos narys Vincas Jurgutis, konservatorių desantas – Valdas Benkunskas, Mykolas Majauskas ir Gediminas Švilpa, socdemų – Gintautas Paluckas ir Seimo narys Juras Požela. „Tvarkiečiai“ į derybas atsiuntė du politikus – tai buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas bei buvęs aplinkos viceministras Almantas Petkus. „Lietuvos sąrašo“ partijai atstovauja Darius Kuolys.

Po derybų R. Šimašius į detales nesileido.

„Dar ne pabaiga. Dar nekviečiame pozuoti. Reiškia, ne iki galo sutarėme. Deriname dėl darbų, dėl daugelio jų yra aiškus ir panašus matymas“, - kalbėjo išrinktasis meras.

Apie postus ir juos užimsiančius asmenis liberalas nelinkęs atvirauti. „Be abejo, mes apie politines pareigybes šnekamės. Bet tai yra dar nesutarta – nenorėčiau spekuliuoti“, - teigė R. Šimašius.

Paprašytas pakomentuoti potencialių partnerių reikalavimus, išrinktasis meras buvo optimistiškas. „Nėra tokių reikalavimų, kurie vestų į aklavietę, dėl kurių čia išsiskirstytume“, - sakė R. Šimašius.

Paklaustas, ar jau tvirtai galima teigti, kad koaliciją sudarys penkios partijos, politikas teigė, jog nė viena partija iš derybų dar nepašalinta. „Šiai dienai – tariamės penkiese. Manau, kad penki išliksime ir iki galo derybų“, - tęsė pašnekovas.

Pasak jo, derybos gali būti baigtos kitą savaitę.

Buvęs konservatorių kandidatas į merus M. Majauskas derybų detalių taip pat neatskleidžia. Pasak jo, konservatorių prioritetai – skaidrus miesto valdymas, šilumos ūkio pertvarka ir dėmesys švietimui.

„Čia yra mūsų prioritetai – ir jie niekaip nesikeičia. (…) Kuomet sutarsime dėl darbų, bus labai aiški ir tvirta koalicija“, - žurnalistams teigė M. Majauskas.

DELFI primena, jog dar iki derybų tarp partnerių prasidėjo trintys. Konservatoriai, DELFI šaltinių teigimu, reikalauja dviejų vicemero kėdžių – liberalai ir socdemai su tuo nesutinka, mat tokiu atveju vienai iš šių partijų tektų atsisakyti mero pavaduotojo pozicijos. Be to, konservatoriai su socdemais ne itin palankiai vertina „Tvarkos ir teisingumo“ partijos jungimą prie valdančiosios daugumos.

Liberalai naujos kadencijos Vilniaus taryboje turės 16 vietų, įskaitant mero poziciją, konservatoriai iškovojo 8 mandatus, socdemai ir „Lietuvos sąrašas“ – po 4, „tvarkiečiai“ – 3. Daugumai suformuoti Vilniaus taryboje pakanka 26 balsų, šios penkios partijos turi gerokai daugiau – net 35.

Rinkimus pralaimėjęs kadenciją baigiantis Meras Artūras Zuokas ir jo vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga priversta tenkintis 6 vietomis sostinės taryboje. Lietuvos lenkų rinkimų akcija, taip pat paliekama už koalicijos borto, turės antrą pagal dydį frakciją – 10 kėdžių.