Sykiu keliamas klausimas, dėl ko tik vienas iš trijų pagrindinių šalies mobiliojo ryšio operatorių teikia duomenis, galėjusius išgelbėti gimnazistės gyvybę.

Kaip DELFI teigė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokrtas Julius Sabatauskas, kyla klausimas ne tik dėl Bendrojo pagalbos centro (BPC), bet ir dėl daugelio kitų institucijų atsakomybės.

Tuo tarpu galimybė teikti duomenis apie skambinančiojo BPC telefonu be SIM kortelės buvimo vietą ryšio operatoriams neturėtų būti dideliu finansiniu galvos skausmu. Mat tokios išlaidos pagal įstatymą kompensuojamos iš valstybės biudžeto.

Kažkas nedirba savo darbo?

Trečiadienį Teisės ir teisėtvarkos komitetas dėl Dembavos tragedijos kviečiasi BPC vadovybę, vidaus reikalų ministrą Dailį Alfonsą Barakauską ir kitus atsakingus pareigūnus. Komitetas posėdžiaus už uždarų durų, mat nemaža dalis informacijos bus susijusi su tebevykstančiu ikiteisminiu tyrimu.

Julius Sabatauskas
„Ruošiamės aiškintis šitą klausimą trečiadienį. Kviečiu ministrą, Ryšių reguliavimo tarnybos direktorių, BPC vadovą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovą aiškintis šių peripetijų“, - DELFI teigė J. Sabatauskas.

Parlamentaras užsimena, jog tarp atsakingų institucijų gali būti ir Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), privalanti kontroliuoti, kaip veiklą vykdo mobiliojo ryšio operatoriai.

„Kodėl RRT nevykdo tinkamos priežiūros? Tiek direktyva iš esmės reikalauja to, tiek įstatymiškai ir kitais teisės aktais nustatyta. Kodėl BPC moka per metus daugiau kaip 700 tūkst. Lt už šios paslaugos tiekimą operatoriams? (...) Europoje, kiek man žinoma, nemokama už tai. Nes tai žmonių saugumo klausimas. O ryšio operatoriams turėtų būti savaime suprantama“, - neatsakytus klausimus vardijo J. Sabatauskas.

„Suprantu, kad pagrindinis dalykas yra pelnas. Bet nežinau nė vieno, kuris nusinešė pinigus į aną pasaulį“, - pridūrė pašnekovas.

J. Sabatausko teigimu, jei savo darbo nedirba verslas ir priežiūros institucijos, paskutinis saugiklis yra politikai – „tos ministerijos, kuris už tai atsakingos“. Tiesa, kaltės D. A. Barakauskui komiteto vadovas nelinkęs versti.

„Aišku, tuo metu ne šitas ministras buvo“, - teigė parlamentaras.

Duomenys apytikriai, bet paieškos lauką susiaurina smarkiai

Iki papildomo žingsnio, reikalingo didesniam gyventojų saugumui užtikrinti, trūksta nedaug. Mat skambinant be SIM kortelės tinkle vis vien fiksuojamas unikalus IMEI kodas. Šis kodas mobiliojo ryšio operatoriui siunčiamas visada – nepriklausomai nuo to, ar telefone veikia SIM kortelė, ar ne. IMEI kodas yra unikalus, tai tarsi telefono asmens kodas.

Pasitelkus IMEI kodą, vienas iš trijų didžiųjų rinkos operatorių BPC siunčia duomenis apie tai, prie kurios ryšio stoties prisijungė skambinantysis be SIM kortelės. Likę du – ne.

Nustatant skambinančiojo be SIM kortelės buvimo vietą, BPC perduodama informacija apie bazinę ryšio stotį. Jos aprėptis gali siekti 10 km ar didesnį spindulį. Tačiau BPC sykiu perduodama informacija apie bazinės stoties anteną, prie kurios skambinantysis jungėsi. Bazinės stotys turi po tris antenas, kiekviena iš jų aprėpia po trečdalį stoties perimetro. Taigi turėdami tokią informaciją, pareigūnai galėtų ne aklai šukuoti visą bazinės stoties perimetrą, bet susitelkti į konkretų sektorių, kuriame užfiksuotas ryšio signalas.

Žmonių saugumas mobiliojo ryšio operatoriams nekainuoja

Beje, jau keletą metų Lietuvoje galioja tvarka, pagal kurią mobiliojo ryšio operatoriai gali be didesnio vargo atgauti pinigus, investuojamus į techninius sprendimus, reikalingus skambinančiojo į BPC vietos nustatymui.

Elektroninių ryšių įstatyme aiškiai nurodyta, kad „įrangos (ir susijusios programinės įrangos), nebūtinos teikėjo ūkinei veiklai užtikrinti, bet reikalingos vietos nustatymo duomenims (...) teikti BPC, įsigijimo, įdiegimo (pritaikymo), atnaujinimo ir veikimo palaikymo išlaidos viešųjų ryšių tinklų teikėjams ir viešųjų elektroninių ryšių paslaugų teikėjams kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka“.

Būtent šia galimybe pasinaudojo „Tele 2“, vienintelė BPC teikianti apytikrę skambinančiojo be SIM kortelės buvimo vietą nustatyti leidžiančius duomenis. Kaip DELFI teigė „Tele 2“ atstovas Andrius Baranauskas, prieš keletą metų tinkle įdiegtas sprendimas, leidžiantis BPC tiekti duomenis visų skambučių – tiek su SIM kortele, tiek be jos – informaciją, bendrovei kainavo apie 1,49 mln. Lt. Šios išlaidos „Tele 2“ buvo kompensuotos iš biudžeto.

„Tai nėra mūsų tiesioginė veikla. Dėl to mums yra kompensuojama. Mums padengiamos sąnaudos, ir jos nebuvo didelės“, - aiškino A. Baranauskas.
Andrius Baranauskas

DELFI primena, jog šeštadienį paryčiais pagrobta mergina skambino BPC ir bene pusvalandį bendravo su pareigūnais. Tačiau jos buvimo vietos nustatyti nepavyko. Auka pranešė, kad budeliai grasina ją nuskandinti. Vis dėlto vėliau jos kūnas rastas miške, padegto automobilio bagažinėje. Tris įtariamuosius pareigūnai nustatė ir sulaikė tą pačią dieną.