Šios savaitės pradžioje publikuotame straipsnyje „Garsi Vilniaus kavinė virto kovos arena: dingusios deklaracijos, žinomos pavardės ir siekiai užvaldyti“ DELFI aprašė apie ant prestižinėje Vilniaus vietoje įsikūrusio verslo kritusį šešėlį – „Mano guru“ vadovė Reda Sutkuvienė nėra deklaravusi nei turto, nei privačių interesų, o Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad ji, net būdama vienintelė „Mano guru“ patalpų savininkė, negali priimti jokių sprendimų.

Reaguodama į DELFI pateiktą informaciją, VTEK pradėjo tyrimą. „Komisija, vadovaudamasi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo 17 straipsnio 2 punkto, 20 straipsnio, 1 dalies bei 28 straipsnio 1 ir 5 dalių nuostatomis, nuspremdė atlikti tyrimą dėl R. Sutkuvienės elgesio atitikties Įstatymo nuostatoms, reguliuojančioms privačių interesų deklaravimą“, – DELFI pranešė Komisija.

Tą pačią dieną, kai buvo publikuotas DELFI straipsnis, VMI puslapyje jau buvo galima rasti R. Sutkuvienės turto deklaraciją.

R. Sutkuvienės sutuoktinio Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus turto deklaracija dar nėra pateikta, nors ir jam pagal įstatymą tai priklauso padaryti.

Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovė Rugilė Trumpytė teigia, kad savivaldybės viešųjų įstaigų, gaunančių lėšų iš savivaldybės, vadovai turi deklaruoti savo interesus ir atskleisti, su kuo yra susiję.

„Galime sakyti, jog savivaldybių valdomos įmonės, taip pat viešosios įstaigos yra mūsų visų įmonės, tad tai, kokia veikla jos užsiima ir kaip jos yra valdomos, svarbu ne tik tos įmonės darbuotojams, bet ir mums visiems.

Kai pernai vertinome valstybės ir savivaldybių valdas įmones, pamatėme, kad bent 4 iš 10 įmonių vadovai yra susiję su politinėmis partijomis, o valdybų nariai dažnai nežino, kaip reikėtų elgtis iškilus interesų konfliktams“, – sako R. Trumpytė.

Anot jos, tai parodo, kiek mažai dėmesio skiriame interesų konfliktams. „Tačiau tam, kad galėtume geriau interesus valdyti, pirmiausia juos reikia atskleisti. Tai minimalus skaidrumo standartas ir labai gaila, jei ne visada jį išpildo. Būtų svarbu suprasti, ar taip atsitinka dėl neapdairumo, ar dėl kitų priežasčių“, – priduria „Transparency International“ atstovė.

Nėra jokių deklaracijų

VšĮ „Socialiniai paramos projektai“, kuriai priklauso kavinė „Mano guru“, buvo įsteigta 2002 metais. Steigėjais tapo Vilniaus miesto savivaldybė, Respublikinis priklausomybių ligų centras ir UAB „Viršupis“.

Susitarimo tikslas buvo padėti reintegruoti buvusius kalinius bei iš reabilitacijos išėjusius priklausomybės ligomis sergančius asmenis, o įgyvendinimui ir buvo įsteigta VšĮ „Socialiniai paramos projektai“.

VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ vieni iš dalininkų yra savivaldybė ir valstybės įstaiga, tad pagal LR gyventojų turto deklaravimo įstatymo 10 straipsnį, tokios įstaigos vadovas ir jo sutuoktinis turi pateikti savo turto deklaraciją. Taip pat R. Sutkuvienė turi pateikti ir privačių interesų deklaraciją.

Tačiau nei įstaigos generalinė direktorė R. Sutkuvienė, nei jos sutuoktinis Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus nėra to padarę.

„Šiuo metu VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ duomenų apie darbuotojus, privalančius teikti turto deklaracijas už 2017 m., nėra pateikusi“, – DELFI teigia Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Anot jos, deklaracijas pateikti laiku vengiantiems, iš viso jų nepateikusiems, ar neteisingai duomenis nurodžiusiems – numatyta ir administracinė atsakomybė.

DELFI susisiekus su R. Sutkuviene ir pasiteiravus, apie nepateiktas deklaracijas, „Mano guru“ generalinė direktorė sutriko – turto deklaraciją esą teikia kiekvienais metais.

„Turto deklaraciją tikrai pildau“, – tikina ji. Pašnekovė prisipažįsta, kad nežinojo, jog jai reikia pildyti ir privačių interesų deklaraciją. Tačiau, tvirtina ji, turtą, kaip ir priklauso įstaigos vadovei, deklaruoja kiekvienais metais.

„Turtą aš visą laiką deklaruodavau kaip vadovė, kaip priklauso pagal įstatymą. O privačių (privačių interesų deklaracija – DELFI) tikrai nežinojau“, – kartoja ji. Pašnekovė patikina, kad susisieks su VMI bandys išsiaiškinti visą situaciją.

Tuo tarpu VMI laikosi savo ir kelis kartus DELFI patvirtino, kad duomenų apie darbuotojus, privalančius teikti turto deklaracijas už 2017 m. iš Redos Sutkuvienės – nėra gavusi.