„Ši byla nevieša ir buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose, stengiantis apsaugoti nepilnamečio vaiko interesus, todėl teismas gali suteikti tik šį bylą nagrinėjusios teisėjos Ingos Vaišvilienės komentarą:

Teismas nusprendė nepilnamečio vaiko gyvenamąją vietą nustatyti kartu su tėvu, nes pagal bylos aplinkybes šiuo metu tėvas gali užtikrinti stabilias sąlygas vaikui augti ir vystytis, ir tai geriausiai šiuo metu atitinka vaiko interesus.

Teismas taip pat nustatė motinos bendravimo su vaiku tvarką per tarpininką, iš motinos priteistas išlaikymas vaikui. Taip pat atsakovui (tėvui) iš ieškovės (motinos) priteista atsakovo jau sumokėto vaikui skirto išlaikymo permoka ir priteistos bylinėjimosi išlaidos.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas per 30 dienų nuo paskelbimo Vilniaus apygardos teismui“, – Delfi komentavo teismo atstovai.

„Kontrolierė (...) pasiūlė imtis priemonių, kad būtų pašalintos priežastys ir sąlygos tokio pobūdžio pažeidimams ateityje atsirasti, taip pat pasiūlė spręsti dėl teisinės atsakomybės vertinimo, socialiniuose tinkluose paviešinus jautrius vaiko asmens duomenis“, – skelbia įstaiga.

Kontrolierės vertinimu, šiuo atveju vaiko interesų ir teisių apsauga galėjo būti pažeisti ir dėl priešiško motinos nusistatymo tarnybų veiksmų atžvilgiu. „Teismas 2023 m. spalio 19 d. įvertino, kad mamos veiksmai minėto įvykio metu atskleidžia akivaizdų nusiteikimą prieš tarnybos specialistus, savo emocijų nevaldymu ar sąmoningu jų demonstravimu ir perteikimu vaikui, daromą poveikį sudėtingoje situacijoje esančio vaiko emocinei būsenai“, – nurodo kontrolierė.

Pranešama, jog Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat siūlo užtikrinti kokybišką tarnybos specialistų reikiamų kompetencijų ugdymą, atkreipia dėmesį į tarnybos veiklos teisinio reglamentavimo tobulinimo poreikį, aiškiau ir detaliau nustatant vaiko paėmimo į saugią aplinką proceso koordinavimą, eigą ir bendradarbiavimą. Visgi, pati mama specialistų veiksmų tarnybai neskundė.

Gruodžio pradžioje viešojoje erdvėje ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos jėga paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė, darbuotojai jį ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko. Dėl socialiniuose tinkluose pasirodžiusio vaizdo įrašo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pradėjo tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją