„Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė ketvirtadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdybai pateikė prašymą stabdyti narystę partijoje iki to laiko, kol Lazdijų rajono savivaldybėje bus baigtas jos inicijuotas neplaninis auditas tema „Lazdijų r. sav. tarybos narių išlaidų kompensavimo ir jų dalinio darbo apmokėjimo pagrįstumas“. Politikė informavo, kad iki minėto laikotarpio atsisako ir visų partijoje užimamų pareigų (A. Miškinienė ėjo partijos pirmininko pavaduotojos ir valdybos narės pareigas, buvo Lazdijų skyriaus pirmininkė)“, – rašoma demokratų pranešime spaudai.

Partija patvirtino Lazdijų merės prašymą.

Kaip rašoma pranešime, Demokratų sąjungos pirmininkas Saulius Skvernelis pripažįsta, kad bendražygės A. Miškinienės indėlis kuriant partiją ir užtikrinant jos sėkmingą veikimą buvo vienas kertinių, tačiau keliami klausimai dėl kompensacinių išlaidų 2019 – 2023 m. kadencijoje panaudojimo pagrįstumo verčia pritarti A. Miškinienės prašymui.

„Ne vienerius metus dirbome su Ausma, puikiai ją pažįstu ir gerbiu jos sprendimą. Lazdijų krašto žmonės puikiai mato teigiamus pokyčius, kurie vyksta Ausmos vadovavimo laikotarpiu. Tikiuosi, kad audito metu bus atsakyta į visus klausimus, o ydingos praeities apskaitos praktikos – ištaisytos“, – teigė partijos pirmininkas S. Skvernelis.

Lazdijų rajono merė savo socialiniuose tinkluose pranešė apie bendradarbiavimą su projekto „Skaidrinam“ iniciatoriumi, sąžiningą reikiamų Lazdijų raj. sav. dokumentų pateikimą, kuris prisidės užtikrinant sklandų ir atvirą savivaldybės merės bei tarybos narių naudotų kompensacijų už transporto ir kanceliarijos išlaidas vertinimą.

Šiuo metu A. Miškinienė yra pasiėmusi kasmetes atostogas.

Pristatė čekius, atspausdintus atsiskaičius 42 skirtingomis banko kortelėmis

Lazdijų merė antradienį feisbuke rašė išanalizavusi savo buhalterijai pateiktus čekius ir pamačiusi, kad kurą pylėsi naudodamasi 43 skirtingomis kortelėmis. Tiesa, vėliau A. Tapinas paskelbė pats užfiksavęs 42 skirtingas korteles. Merė paskelbė į biudžetą iki metų pabaigos grąžinsianti beveik puspenkto tūkstančio eurų.

A. Miškinienės teigimu, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai iš visų Lietuvos savivaldybių 2019–2023 m. gavo vienas mažiausių kompensacinių įplaukų į savo sąskaitas: nuo 2019 04 15 iki 2021 04 02 – iki 150 eurų; nuo 2021 04 03 iki 2023 04 18 – 0,5 minimalios mėnesinės algos dydžio išmoka (~320 eurų).

Ji pateikė tokią informaciją apie savo išlaidas:

„1. Prašiau kompensuoti tik kuro išlaidas. Per 4 metus iš viso kompensuoti 10783,23 eurai – vidutiniškai 242 eurai mėnesiui.

2. Esu rašiusi, kad kiek kilometrų nuvairavau per 2019–2023 m. kadenciją ir kokius automobilius vairavau. Tai patikrinti nesudėtinga. Kaip pavyzdį, pridedu automobilio „Škoda Superb“, kurį vairavau, serviso sudarytą aptarnavimo suvestinę – 2019 m. balandį pradėdama darbus jo rida buvo apie 15 tūkst., o kai su juo 2022 08 26 atsisveikinau, jis buvo nuriedėjęs jau 120 863 km. Mano šeima nedidelė, aš ir mano aštuonerių metų dukra, tad kitų vairuotojų be manęs nebuvo.

3. Kurą pyliausi ir už jį atsiskaičiau tik Lietuvoje, dažniausiai Lazdijuose ir Seirijuose.

4. Apmokėjau grynaisiais arba banko kortele.

„Ar mano ataskaitose viskas gerai? Ne, negerai. Skandalingoms antraštėms turinio tikrai yra – suskaičiavau, kad per 4 metus atsiskaityta 43 skirtingomis kortelėmis. Dabar aiškiai matoma ydinga praktika tuo metu atrodė rutina, kuriai skirti laiko atrodė neverta, visada buvo svarbesnių darbų ir pareigų. Dabar taip neatrodo. Visi matome, kad tiek nacionaliniu lygiu, tiek savivaldoje jau vyksta dideli pokyčiai, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – rašė ji.

A. Miškinienė teigė tikinti, kad artimiausiu metu sulauks klausimo ar ji pasisavino, tai yra, prašė savivaldybės kompensuoti išlaidas, kurių nepatyrė arba neturėjo teisės kompensuotis.

Ir atsako – ne.

„Kompensuotos išlaidos yra tinkamos finansuoti ir jos neviršija numatytos didžiausios sumos. Ar yra neatidumo klaidų ataskaitose ir pačioje sistemoje? Taip. Dėl to, siekdama išvengti neteisingų interpretacijų ir vertinimų visą išlaidų sumą, kuri yra įtraukta į ataskaitas ir apmokėta banko kortelėmis iki metų pabaigos, grąžinsiu į savivaldybės sąskaitą. Tai bus 4418,48 eurų. Išlaidų savivaldybė patiria daug, kam skirti šias lėšas nuspręs tarybos nariai metų pabaigoje“, – feisbuke rašė merė, patikinusi, kad išmoktos pirmosios „Skaidrinam“ iniciatyvos pamokos naudingos jau dabar.

Ketvirtadienį vakare A. Tapinas savo „Substack“ platformoje plačiau aprašė situaciją šioje savivaldybėje. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad netoli Ladzijų esančiuose Seirijuose, taip pat Krosnos miestelyje dirba degalinės operatorės, kurios galėjo prisidėti vystant svetimų čekių prekybos tinklą.

„Rugsėjo 14 17 valandą Alytuje pilama 68 litrai dyzelino, rugsėjo 15 Seirijuose 07:46 pilama 50 litrų dyzelino pas Deimantę Barkauskaitę. (...) Merės ataskaitoje rugpjūčio 1 Deimantės išmuštas čekis už dyzeliną, o rugpjūčio 4 už benziną. (...) Barkauskaitės išmuštų čekių pilna merės ataskaita ir jie teikiami labai tvarkingai - kas trys dienos. Gal kad nekiltų įtarimų. Gegužės 12 ir 15. Vasario 23, 26 ir kovo 1. Visi čekiai tik grynais. Tas pats ir 2021 metais. Barkauskaitės čekiai lapkričio 1, 7 ir 10. Gegužės 20, 23 ir 26. Čekiai tiekiami merei kaip laikrodis“, – akcentavo visuomenininkas.

„Ir taip merė Ausma Miškinienė susirenka tą reikalingą maksimalią išmokų sumą. Aišku, yra tikimybė, kad merė iš tikrųjų kas trys dienos užvažiuodavo į Melkastą ir pildavosi kurą, bet įsipainiojęs benzinas bei keturi čekiai per dieną nelabai leidžia tuo patikėti. Juolab, kad su Barkauskaite mes dar pasimatysime“, – teigė jis.

Plačiau apie Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių kanceliarines lėšas ir jų kompensacijas skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)