Vadovaujantis jomis, siūloma drausti rūkyti 10 metrų atstumu aplink restoranus, kavines, barus, kitas viešojo maitinimo įstaigas. Taip pat – ir aplink klubus, diskotekas, lošimo namus, automatų ar bingo salonus.

Seimo narys taip pat nori uždrausti rūkyti prie patalpų, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, švietimo ar socialinių paslaugų įstaigų, vaikų žaidimų aikštelėse ir 100 metrų atstumu aplink jas, saugomose teritorijose.

Masiniuose renginiuose būtų leidžiama rūkyti tik tam specialiai įrengtose vietose. Tokia pati sąlyga galios ir valstybės, savivaldybių institucijose ar įstaigose. Tarp nerūkymo vietų atsirastų viešojo transporto stotelės, stotys ir 10 metrų atstumas aplink jas.

DELFI pabandė patikrinti, kaip šis draudimas atrodytų praktiškai – Vilniaus ir Islandijos gatvėse ištiesėme liniuotę ir išmatavome, ką ši iniciatyva reikštų. Nuomone apie tai pasidalijo ir praeiviai.

Mano, kad prasikaltusių vis tiek nesugaudys

Anot vieno jų, pensininko Selestino, šis draudimas neturi jokios prasmės.

„Jei žmonės pasislėpę rūkė, tai ir rūkys“, – užtikrino jis.

Tuo metu Arūnas pastebėjo, kad, jei iniciatyvai bus pritarta, daug kur senamiestyje taps iš viso nebeįmanoma rūkyti.

„Feisbuke buvo „papostinta“ tokia korta, ten buvo tik viena vieta, kur galima rūkyti. Atrodo, jei iš namų išvažiuoji, tai turi specialiai kažkur važiuoti, kad parūkytum“, – paradoksą įžvelgė jis.

Savo ruožtu Rokas svarstė, kad, jei toks draudimas ir įsigalios, „vis tiek niekas negaudys“.

Siūlo pastatyti specialias būdeles

Tiesa, kitas vilnietis pripažino, kad, kuo daugiau draudimų, tuo jam geriau.

„Aišku, reikia drausti. Kenkia. Žmonės, pavyzdžiui, aplink stovi, vaikai žaidžia, o šalia rūko. Arba prie mokyklų, prie kavinių... Rūkymui turi būti skirta vieta – jie turi turėti savo būdeles, tegu ten rūko“, – DELFI sakė Erlandas.

Už draudimus – ir nėščioji Agata. Tiesa, ji pripažino, kad paprastai tiesiog greta esančių paprašo nerūkyti – dažniausiai jie sureaguoja palankiai.

„Yra nesveika – ir kvapas, ir trukdo labai nerūkantiems“, – sakė ji.

Siekia saugoti nuo pasyvaus rūkymo keliamos žalos sveikatai

„Įregistravau įstatymo pataisas, apsaugančias kūdikius, vaikus ir suaugusius nuo pasyvaus rūkymo keliamos žalos sveikatai. Kritikai sakys – vėl draudimai. Aš atsakau – tik sąmoningumo ugdymas ir rūpestis žmonių sveikata“, – pats taip savo siūlymą aiškino M. Puidokas.

Anot jo, iniciatyva kilo iš karčios asmeninės patirties.

„Esu ne kartą saulėtą dieną su savo mažais vaikais buvęs kavinėje lauke, kai staiga prisėda rūkanti kompanija. Tenka prašyti nerūkyti ar bandyti patiems persėsti, arba kvėpuoti dūmais. Ta pati situacija – su autobuso stotelėmis, vaikų žaidimų aikštelėmis ar viešais renginiais. Ar turi taip būti? Manau, nerūkantieji turi teisę į saugią aplinką, o rūkantiesiems, esant poreikiui, bus sukurtos specialios tam vietos su sandariomis, uždaromis patalpomis“, – tikino Seimo narys.

M. Puidoko aiškinimu, pataisomis siekiama riboti pasyvaus rūkymo sukeliamą žalą, mažinti rūkymo žalą patiems asmenims, mažinti šiukšlinimą ir aplinkos taršą.

Panašių iniciatyvų jau būta

Nors kol kas tai – tik asmeninė iniciatyvą, tikslas skatinti pasyvaus rūkymo prevenciją ir nerūkymo zonų plėtrą numatytas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų rinkiminėje programoje.

„Taikysime ženklias nuobaudas už rūkymą balkonuose, lauko kavinėse, kitose bendro naudojimo patalpose ar viešose erdvėse. Teisiškai įtvirtinsime principą, ginantį nerūkančių žmonių teisę į aplinką be pasyvaus rūkymo grėsmės“, – žadėjo politikai.

DELFI primena, kad Seime neseniai buvo balsuota ir už siūlymą drausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose. Tiesa, tokioms įstatymo pataisoms galiausiai nepritarta.

Įstatymo pataisose taip pat norėta įtvirtinti, kad draudžiama rūkyti teritorijose arčiau negu 10 m. spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus. Siūlymą pateikė konservatoriaus Antanas Matulas. Įstatymo iniciatoriai, savo siūlymą aiškino tuo, kad dėl rūkalių elgesio nuo pasyvaus rūkymo kenčia jų kaimynai