Pavėsines blaškė lyg šapelius

Klaipėdoje vakar apie 18 val. kilęs škvalas per penkias minutes pilną žmonių paplūdimį pavertė siaubo filmą primenančiu vaizdu – pakilę į orą daiktai smogė poilsiautojams, panikos ištikti žmonės puolė slėptis miške.

„Akimirksniu pakilo smėlio audra. Tokio vaizdo aš gyvenime nebuvau regėjęs. Skėčiai, daiktai, net pavėsinės pakilo orą. Daug žmonių patyrė smulkias traumas“, – pasakojo Klaipėdos gelbėtojų tarnybos vyr. specialistas Aleksandras Siakki.

Dvi sužeistas moteris iš Smiltynės teko išgabenti medikų automobiliu.

„Vienai buvo išnarintas petys, kitai – praskelta galva. Daugelis net nesikreipė pagalbos ir išskubėjo ieškoti per paniką pasimetusių artimųjų. Žmonės neberanda savo daiktų, skambina vienas kitam ir ieško giminaičių“, – iš įvykio vietos pasakojo A.Siakki.

Iš viso Smiltynės paplūdimyje buvo sužeista 12 žmonių.

Giruliuose vėtra sugriovė lauko kavinę.

Vežimėlį su vaiku pagavo tėvas

Tokio pat stiprumo gamtos stichija smogė ir Palangai.

Staiga pakilęs vėjas nuo žemės nuplėšė ne tik gultus, perspėjančiuosius ženklus, bet net į orą pakėlė 3–4 metų vaikus.

„Vėjas pakėlė vežimėlį su jame buvusiu kūdikiu. Gerai, kad tėvas buvo už penkių metrų, jis ir spėjo sugauti vaiko vežimėlį, kitaip nuo smūgio galėjo būti sužalotas mažylis“, – pasakojo Palangos gelbėtojų tarnybos viršininkas Jonas Pirožnikas.

Palangoje audra rimčiau sužalojo vieną žmogų, kiti patyrė smulkias traumas.

Smiltynės paplūdimyje gelbėtojai taip pat puolė į pagalbą motinoms su vaikais.

„Tai reikėjo pamatyti: mamos griebė į orą pakeltus vaikus. 3–4 metukų mažylius gūsis buvo pakėlęs į orą, kitus vėjas išblaškė. Klupinėjančius mažuosius priglaudė baro darbuotojai, kiti atbėgo į gelbėjimo stotį“, – tikino Klaipėdos gelbėtojų vadovas A.Siakki.

Daugeliui vaikų po audros reikėjo plauti smėlio pilnas akis.

Sinoptikai škvalo nematė

Vos penkias minutes trukęs škvalas neleido vandenyje buvusiems žmonėms išsiropšti į krantą, gelbėtojai brido ir tempė už rankų žmones iš jūros.

Po audros gelbėtojai savo įspėjamąjį ženklą rado už 800 metrų.

„Gultai skrido nuo 100 iki 300 metrų. Audra prasidėjo nuo Smiltynės, todėl paskambinome Melnragės ir Girulių gelbėtojams, kad jie kuo skubiau įspėtų žmones apie grėsmę“, – teigė A.Siakki.

Palangos gelbėtojų vadovas J.Pirožnikas taip pat stebėjosi, kad meteorologai nebuvo pateikę jokio pranešimo apie gresiantį škvalą pajūryje.

„Klaipėdos“ dienraščiui budintis Jūrinių prognozių skyriaus sinoptikas vakar apie 17 val. teigė, kad stipresnės audros pajūris gali sulaukti pirmoje nakties pusėje. Tačiau jau po valandos galinga vėtra smogė pajūriui.

Ant kelių – nuvirtę medžiai

Klaipėdoje greitosios medicinos pagalbos ekipažai vos spėjo važiuoti pagal iškvietimus. Labrenciškėse nuvirtus metalinėms konstrukcijoms buvo sužalotas vaikas.

Minijos gatvėje vėjas išvertė kelis medžius. Dėl vieno itin didelio gluosnio, atgulusio skersai Minijos gatvės, buvo paralyžiuotas eismas.

Ugniagesiams teko pjaustyti šakas ir išvirtusius medžius daugybėje miesto gatvių.

Medžiai virto ant automobilių, elektros laidų. Daugelyje vietų buvo dingusi elektra.

I.Simonaitytės gatvėje prie pat „Sodros“ Klaipėdos skyriaus pastato nuo daugiabučio nulaužta antena pavojingai pakibo ties viršutiniame aukšte gyvenančių žmonių langais.

Dėl vėjo pavojingai pakrypo vieno daugiabučio balkono konstrukcijos. Praeiviai iškvietė ugniagesius, nes įstiklinto balkono rėmas kybojo kėsindamasis nukristi.

Jachta liko be burių

Pagalbos prireikė škvalo metu Kuršių mariose buvusiai jachtai. Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras gavo pranešimą, kad mariose tarp Ventės rago ir Nidos skęsta laivas.

Į pagalbą išskubėjo pasieniečių kateris, tačiau paaiškėjo, kad jachta laikosi ant vandens, tik vėtra nuplėšė bures.

Jachtos kapitonas paprašė kito laivo pagalbos. Atskubėjęs jis nutempė jachtą į Nidos uostą.

Fiksavo 73 mazgų vėją

Nidos centre medis prispaudė jauną merginą, jai sužalotas stuburas. Atvykęs greitosios medicinos pagalbos ekipažas išgabeno sužeistąją į ligoninę.

Dėl skersai kelio Nida–Klaipėda nuvirtusio medžio buvo paralyžiuotas eismas Nidos kelyje. Kol ugniagesiai pjaustė kliuvinį, čia susidarė kilometro ilgio automobilių eilė.

„Situacija tikrai atrodė rimta, žmonės puolė slėptis nuo lūžinėjančių šakų ir virstančių medžių. Laivai, atrodė, kad išlips į krantą. Vieno bičiulio laivo aparatūra parodė, kad pūtė 73 mazgų vėjas, tai yra 37 metrai per sekundę“, – pasakojo nidiškis Arūnas Burkšas.

Neringos gyventojai buvo likę be elektros, sutriko ir mobilusis ryšys.

Vakar vakare Neringos meras dėl susidariusios ekstremalios situacijos skubiai sušaukė tarybos posėdį dėl vėtros padarinių likvidavimo.

Ugniagesiai gelbėtojai taip pat vos spėjo skubėti pagal iškvietimus dėl nuvirtusių medžių Klaipėdos rajone ir Šilutėje.

Šilutėje du medžiai nuvirto skersai centrinės Lietuvininkų gatvės.

Po rekordinių karščių – vėjas

Klaipėdos meteorologijos stoties duomenimis, škvalas pajūryje prasidėjo 18.15 val. Pūtė 31 m/s vėjo gūsiuose įsismarkavęs pietys.

Uosto tarnybos fiksavo iki 32 metrų gūsiais siautėjusį vėją, tačiau darbas uoste nebuvo sustabdytas

Šeštadienį sinoptikų matavimo prietaisai užfiksavo Klaipėdoje tvyrojusį 33,7 laipsnio karštį.

„Iki šiol Klaipėdoje liepos 28-ąją aukščiausia oro temperatūra buvo fiksuota 30,2 laipsnio. Tačiau tai buvo 2003-iųjų liepos 28-ąją“, – tikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos budinti sinoptikė Margarita Kurkliauskaitė.

Taigi karščio rekordas buvo viršytas 3,5 laipsnio.

Palangoje aukščiausia temperatūra buvo 33,1 laipsnio, kurorte 2003-iųjų liepos 28-ąją oras buvo įkaitęs iki 31,4 laipsnio.

Sinoptikai teigė, kad pagal karščio indeksą ir realiai jaučiamą oro temperatūrą savaitgalį pajūryje vyravo 40 laipsnių karštis.

Klaipėdiečius atakavo vapsvos

Savaitgalį klaipėdiečiai nuo karščio vadavosi mirkdami iki 21 laipsnio įšilusioje jūroje. Pasak Klaipėdos gelbėtojų tarnybos vyr. specialisto A.Siakki, nors poilsio dienomis pajūryje buvo itin daug žmonių, tačiau nelaimingų atsitikimų iki viską niokojusio škvalo išvengta.

„Didžiausia bėda šį savaitgalį – pasiklydę vaikai. Melnragėje, Smiltynėje ir Giruliuose buvo maždaug 10 pranešimų apie pasimetusius vaikus“, – vakar po pietų neslėpė A.Siakki.

Gelbėtojams teko suteikti pagalbą vabzdžių sugeltiems poilsiautojams.

„Buvo problemų tiems, kurie yra alergiški įkandimams. Kreipėsi dvi merginos dėl vapsvų įgėlimo. Rimtesnės medikų pagalbos prireikė tik sekmadienį iki kilo vėtra saulės smūgį Smiltynėje patyrusiam jaunuoliui“, – tikino A.Siakki.

Karščiai trauksis trumpam

Po rekordinių karščių pirmadienį oras vės ir tesieks 20–22 laipsnius šilumos. Antradienį laikysis panaši temperatūra, o oras labiau ims kaisti nuo trečiadienio, kai termometro stulpelis kils iki 24 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį karštis vėl turėtų sugrįžti. Oras įkais iki 30 laipsnių karščio.

Sinoptikai kritulių šią savaitę nežada, smarki liūtis pranašaujama tik pirmadienio naktį.