„Iš esmės didžiojoje šalies dalyje beveik visas balandis yra sausas, didžiojoje dalyje neiškrito nė vienas milimetras kritulių. Galima sakyti, kad tas sausesnis laikotarpis prasidėjo nuo paskutiniųjų kovo mėnesio dienų. Jeigu per šį savaitgalį visai nebus lietaus, tai tikėtina, kad visas mėnuo bus visai be kritulių. Žinoma, šiandien mes dar tikrai negalime sakyti, kad turime stichinę sausrą, nes koeficientas, kuris yra oficialiai naudojamas, šiuo metu dar nėra skaičiuojamas. Tikrai yra labai sausa, yra kritulių trūkumas, bet apie stichinę situaciją dar anksti kalbėti. Jeigu nelytų iki gegužės ar birželio, tada jau būtų galima kalbėti apie stichinę sausrą. Koeficientą skelbti mes pradėsime tik gegužės viduryje, taip jau yra. Jo skaičiavimas priklauso ir nuo vidutinės temperatūros“, – DELFI sakė Justina Kazlauskienė.

Pastarosiomis dienomis daugelis pastebėjo, kad vėjas buvo gerokai stipresnis nei įprastai, tačiau jis visai neatgaivino, o priešingai – dėl jo oras dar labiau užterštas.

„Jau nuo ketvirtadienio visoje Lietuvoje temperatūra viršijo 20 laipsnių. Paskutiniais duomenimis, penktadienį Klaipėdoje, Tauragės apylinkėse jau buvo net 27 laipsniai. Situacija beveik visoje šalyje yra labai panaši, mažai debesuota ir saulėta. Vėjas tikrai negaivina, nes ore yra labai mažai drėgmės ir tas vėjas dar labiau džiovina dirvožemį, didėja dulkių kiekis ir užterštumas. Tas komforto tikrai neteikia daugiau, gamtai yra blogai“, – laidoje kalbėjo specialistė.

Anot jos, pastarųjų savaičių ir ypač dienų orai rodo, kad klimatas vis labiau ekstremalėja.

„Klimato pokyčiai fiksuojami vis dažniau, klimatas bus vis ekstremalesnis, karščio bangų įsiveržimas taip pat būdingas tam ekstremalumui. Tiek vasarą ar pavasarį pokyčiai irgi matomi“, – tikino specialistė.

Specialistės teigimu, šeštadienio dieną iki pietų vyraus saulėti orai, vėliau vėl ims formuotis pavieniai lietaus kamuoliniai debesys. Antroje dienos pusėje daugelyje rajonų pasirodys trumpi lietūs, tai vienur, tai kitur trankysis perkūnijos. Pūs nestiprus, nepastovios krypties vėjas, tik perkūniją jis kai kur sustiprės iki 15-17 m/s. Oras dieną labai sparčiai kais, po pietų temperatūra šoktelės iki 22-27 laipsnių šilumos, šilčiausia diena bus Alytaus, Marijampolės, Kauno, Tauragės ir Klaipėdos apskrityse.

Sekmadienį per šalį nutįs debesų juosta. Tiek naktį, tiek dieną vyraus debesuoti su pragiedruliais orai. Daug kur, daugiausia pietvakarinėje šalies pusėje, protarpiais palis, naktį vietomis žaibuos ir griaudės. Naktį vėjas bus nestiprus, nepastovios krypties, dieną juntamesnis vėjas papūs iš šiaurės. Naktį temperatūra pažemės iki 9-14 laipsnių šilumos, dieną pakils tik iki 16-21 laipsnių, šalies pietvakariuose kai kur bus 13-15 laipsnių šilumos.

Kitos savaitės pradžioje lietaus debesys pasitrauks, dangus giedrės, šalį užlies vėsesnė oro masė. Naktys bus gaivios, dienomis temperatūra daug kur nepasieks nė 20 laipsnių šilumos.