Lietuvos apeliacinis teismas politinės korupcijos byloje nuteisė Liberalų sąjūdį ir paskyrė 376 600 eurų baudą.

„Pažiūrėjus, kad partijoje yra apie 2 tūkst. nario mokestį mokančių narių, tai reikėtų mokėti apie ne pilnai 200 eurų“, – žurnalistams komentavo politikas.

Jis svarstė, kad partiečiai, jaučiantys Liberalų sąjūdžio pakilimą, vertinantys partiją kaip šeimą, nesipriešins ir prisidės.

„Manau, kad didžioji dalis tikrai prisidės prie to“, – vertino A. Bagdonas.

Andrius Bagdonas

Jablonskis: priversdamas prarasi žmones


Pirmadienį Delfi kalbintas Liberalų sąjūdžio Kauno miesto skyriaus pirmininkas Sigitas Šliažas vertino, jog partija galėtų savo nariams rekomenduoti padėti su baudos sumokėjimu, bet, anot jo, negali būti tokios prievolės. Esą ne kiekvienas gali sau leisti prisidėti.

„Mes šito klausimo tikrai nesvarstėm, nes pakankamai demokratiška aplinka ir tikrai nebus kažkokio privalomo dalyko, aš manau, mūsų partijoje. Tokia rekomendacija gali būti, ir jeigu bus poreikis, svarstysim tokią galimybę“, – komentavo S. Šliažas.

„Kas gali priversti laisvą žmogų, liberalą, privaloma tvarka „susimesti“? Ne, čia turi būti bendras sutarimas. Yra įvairių partijos narių situacijų: yra ir didesnes pajamas turintys, ir mažesnes, yra studentų pas mus. Tai, įsivaizduokit, jeigu privaloma tvarka, tai tikrai nebūtų logikos. Bet kaip rekomendacija, jeigu to prireiktų, aš manau, kad logiška“, – komentavo liberalas.

Delfi kalbintas partijos Kretingos rajono skyriaus pirmininkas Romualdas Jablonskis sakė kol kas negalintis pasakyti, ką skyrius mano apie siūlymą „susimesti“ baudai.

„Kaip tik kitą savaitę organizuoju tarybos pasitarimą bendrai visais šitais paskutiniais klausimais. Kiek žinau, rytoj turėtų būti valdybos susirinkimas, tai kažkokia informacija ateis. O išankstinės nuomonės dėl kažkieno, šiuo atveju Andriaus, pareikštos nuomonės, susimesti ar nesusimesti, tai – pagal situaciją.

Nematau didelės bėdos kažkaip pasielgti, reikia vis tiek įžvelgti visas puses ir įvertinti situaciją. Nedrįstu asmeniškai pasisakyti už skyrių, už visus. Ir Andrius, manau, čia nepasitaręs metė tokį pasiūlymą. Jis gal pasirodė jam logiškas. Nežinau, kaip sureaguos visi, bet, kai bus valdybos sprendimas, tada mes spręsim“, – komentavo R. Jablonskis.

Jis taip pat sutiko, kad prievolės prisidėti pinigais neturėtų būti: „Ne, čia jokių prievolių. Čia ne ta struktūra, kad galėtum kažką priversti daryti. Čia vis tiek yra kaip vos ne visuomeninė organizacija ir toje vietoje tik prarasi žmones priversdamas kažką daryti. Čia yra geranoriškai, vardan bendro tikslo.“

Klišonis: tikimės, kad baudą bus galima mokėti dalimis


Siūlymas visiems padengti baudą – tik idėja, Delfi teigė partijos Plungės skyriaus pirmininkas Audrius Klišonis. Jis reiškė viltį, kad baudą bus galima susimokėti dalimis, o tuomet esą ir „susimesti“ nereikėtų.

„Tai paties Andriaus išsakyta mintis, kuri, galbūt, yra visiškai atskira, nederinta. Tai, kiek man žinoma kaip partijos vicepirmininkui, atitinkamomis lėšomis šiuo metu mūsų partija disponuoja, tikimės, kad, ko gero, bus galimybė išdėstyti tą mokėjimą per kažkurį laikotarpį ir tą dalyką galėsim padaryti. O čia tiesiog klausimas „susimesti“ ekspromtu yra Andriaus idėja, bent jau su manimi, kaip su vicepirmininku, ir valdyba dalykai nebuvo derinti“, – kalbėjo A. Klišonis.

Audrius Klišonis

Delfi kalbintas Liberalų sąjūdžio Vilniaus rajono skyriaus narys Artūras Želnys teigė, jog sutiktų prisidėti prie baudos savo asmeniniais finansais.

„Sutikčiau, o savo skyriaus narių nuomonės neturiu“, – pažymėjo jis.

Politikas teigė nelabai matantis kitos išeities, kaip surinkti baudai lėšų. Be to, anot jo, svarbu, kad Liberalų sąjūdis dalyvautų visuose artėjančiuose rinkimuose.

„Aš būčiau linkęs, sutikčiau prisidėti su ta mintimi ir idėja, kad V. Čmilytė-Nielsen (partijos pirmininkė – Delfi) dalyvautų prezidento rinkimuose, dalyvautume visuose rinkimuose. Ir kad netruktų finansavimo“, – kalbėjo A. Želnys.

Liberalų Tauragės skyriaus pirmininkas Dovydas Kaminskas idėjos visiems partiečiams padengti baudą nesiėmė komentuoti.

„Partija tokio pasiūlymo nesvarstė, komentuoti kažkieno asmeninę nuomonę nėra prasmės“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Apeliacinis teismas, kitaip nei pirmos instancijos teismas, verslininką Raimondą Kurlianskį, tuomečius Seimo narius Eligijų Masiulį, Šarūną Gustainį, Gintarą Steponavičių, buvusį ir esamą parlamentarą Vytautą Gapšį, taip pat juridinius asmenis – koncerną „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“), Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją pripažino kaltais.

Spręs, ar nuosprendį skųsti


Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vertino, jog teismo sprendimas – bloga žinia partijai. Ji teigė, kad partijos valdyba spręs, kokių veiksmų imtis toliau, ar skųsti Apeliacinio teismo nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Delfi kalbintas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas stebėjosi, kad Vilniaus apygardos ir Apeliacinis teismai, turėdami tą pačią informaciją, byloje priėmė skirtingus sprendimus. Anot jo, Liberalų sąjūdis tapo vieno partijos žmogaus, jei tiksliau buvusio pirmininko Eligijaus Masiulio, nusikalstamos veikos įkaitu ir tikino ir toliau neįžvelgiantis Liberalų sąjūdžio kaltės šioje istorijoje.

„Kalbant apie mūsų partiją aš ir toliau nesuprantu, ką partija galėjo daryti, jeigu jokie partijos veiksmai neužfiksuoti. Yra vertinimai dėl frakcijos narių vienokių ar kitokių balsavimų, kurie nepatvirtina „MG Baltic“ norų ir kas įdomiausia, kad frakcija nėra partija, frakcija nėra juridinis asmuo“, – Eltai komentavo E. Gentvilas, pažymėdamas, kad nagrinėjamu laikotarpiu Liberalų sąjūdžio frakcijoje Seime buvo bent keturi nepartiniai asmenys.

„Baudžiama partija, dėl to, kad jos fanų klubas Seime kažką blogai padarė. Tai būtų tas pats kas bausti Kauno „Žalgirį“ kaip juridinį asmenį dėl kokių nors sirgalių gatvėje padarytų išdaigų. Tai taip ir jaučiamės kalti“, – teigė jis.

Antradienį Liberalų sąjūdžio valdyba posėdžiaus 18 valandą. Posėdžio metu partiečiai taip pat spręs dėl Liberalų sąjūdžio kandidatavimo prezidento rinkimuose.

V. Čmilytė-Nielsen yra įvardijama kaip realiausia partijos kandidatė, tačiau bent jau iki šiol ji nepaskelbė, ar rinkimuose dalyvaus. Tiesa, politikė teigė, kad Apeliacinio teismo nutartis nedaro įtakos jos sprendimui dėl galimo dalyvavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)