Pranešime rašoma, kad abiems minėtiems ikiteisminiams tyrimams vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vaida Baranauskienė, o juos atlieka Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Dėl galimos seksualinės prievartos prieš mažametę ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų pabaigoje, paaiškėjus, kad trylikametė yra nėščia.

„Šio tyrimo eigoje, gavus aktualias specialistų išvadas bei kitus tyrimui reikšmingus duomenis, įtarimai dėl galimai prieš mažametę įvykdytos seksualinio pobūdžio nusikalstamos veikos yra pareikšti 2004 m. gimusiam asmeniui.

Pabrėžtina, kad pradiniai įtarimai kito asmens atžvilgiu, kilę ikiteisminio tyrimo pradžioje, tęsiant tyrimą ir gavus objektyvių duomenų bei specialistų išvadas, buvo paneigti kaip nepasitvirtinę ir panaikinti“, – rašoma išplatintame pranešime.

Pranešime rašoma, kad tam tikra viešai žiniasklaidos skelbta informacija apie šią mažametę mamą ir jos artimą aplinką Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2023 m. gegužės 24 dieną buvo pripažinta kaip pažeidžianti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatas.

Kovą gimęs kūdikėlis su savo nepilnamete mama augo globėjų šeimoje. „Kiekvieno vaiko mirtis yra didelė netektis, todėl vaiko teisių gynėjai dėl šio skaudaus įvykio reiškia nuoširdžią užuojautą artimiesiems. Įprastai vaiko teisių gynėjai reaguoja, kai pranešama apie galimai pažeidžiamas vaiko teises arba kai žinoma, jog įvykusios nelaimės atveju šeimoje yra daugiau vaikų, kuriems gali būti reikalinga pagalba.

Minimu atveju, kadangi mama labai jauna ir pažeidžiama, nedelsdami vykome į ją globojančią šeimą palaikyti ir domėjomės, kokios pagalbos reikėtų šiandien. Nepilnametei inicijuojame skubią psichologo pagalbą, kuri padėtų atsitiesti po netekties“, – „Sekundei“ komentavo Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Ginaitė.

Mergaitės istoriją šį balandį visai Lietuvai TV3 televizijos eteryje pasakojo jos pačios tėvai.

Pasak mergaitės tėvų, jie tiksliai net nežinojo, kas kūdikio tėvas, tačiau įtarė kitos dukters vyrą. Pati vaiką pagimdžiusi 13-metė apie vaiko tėvą irgi niekada nekalbėjo, prasitarė tik užsienyje gyvenančiai seseriai. Berniuką pagimdžiusi nepilnametė pas tėvus iš ligoninės nevažiavo, iškeliavo į globėjų namus.

Mergaitės tėvams socialinės tarnybos yra uždraudusios auginti ir kitus du nepilnamečius vaikus. Iš viso sutuoktiniai yra susilaukę net 10 vaikų.

Pagalba krizinio nėštumo atveju
VšĮ "Krizinio nėštumo centras" Tel. 8 603 57912, pagalba@neplanuotasnestumas.lt, www.neplanuotasnestumas.lt
Gyvybės langeliai
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai-pagalbos centras „Šeimos slėnis“, Žolyno g. 47 ,Vilnius 10210
VŠĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinika, Architektų g. 77, Šiauliai 78170
Kauno Prano Mažylio gimdymo namai, V. Putvinskio g. 3, Kaunas 44212
VšĮ Respublikinės Kauno ligoninės akušerijos ginekologijos klinika Krikščioniškieji gimdymo namai, Miško g. 27, Kaunas 44313
Algimanto Bandzos socialinių paslaugų namai, Panevėžys, Staniūnų g. 41
Marijampolės miesto ligoninė, Palangos g. 1, 68188 Marijampolė
VšĮ Tauragės ligoninė, V. Kudirkos g. 2, LT-72214 Tauragė
VšĮ Jonavos ligoninė, Žeimių g. 19, Jonava
Klaipėdos universitetinė ligoninė, Liepojos g. 41, Klaipėda 92288
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją