Plungės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba neseniai nusprendė, kad pernai vasarą iš pareigų po skandalo pasitraukusiam Viešosios įstaigos „Plungės rajono savivaldybės ligoninė“ direktoriui buvo skirta perpus didesnė išeitinė kompensacija, nei buvo galima išmokėti.

Tyrimo metu nustatyta, kad pernai vasarą Plungės rajono meras, Liberalų sąjūdžio atstovas Audrius Klišonis pasirašė potvarkį dėl ligoninės vadovo atleidimo šalių susitarimu.

Potvarkiu A. Martusevičiui buvo skirta šešių vidutinių darbo užmokesčių arba 28,6 tūkst. eurų dydžio išeitinė išmoka.

Išvadoje pažymima, jog Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymas numato, kad Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos viešųjų įstaigų vadovai, kurie iš darbo išeina šalių susitarimu, negali gauti didesnės kaip trijų vidutinių darbo užmokesčio dydžių išeitinės išmokos.

Kitaip tariant, atsisveikinant su teisėsaugos įtarimų sulaukusiu ligoninės vadovu, jam sumokėta dvigubai, nei buvo galima.

Audrius Klišonis

Prieštaravo kompensacijos mokėjimui

Iš tarnybos turimų duomenų matyti, kad Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas apskritai prieštaravo išeitinės kompensacijos mokėjimui.

„Nesutinku su išeitinės kompensacijos išmokėjimu vykstant ikiteisminiam tyrimui ir galiojant teismo nutarčiai dėl nušalinimo nuo darbo“, – savo pastaboje mero potvarkiui tuomet nurodė M. Kaunas.

Plungės rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba paskelbė išvadą, kad nesilaikant įstatyme numatyto apribojimo, A. Martusevičiui neteisėtai skirta ir išmokėta 14,3 tūkst. eurų, tai yra, pusė jam pervestos sumos.

„6 mėnesių išeitinė kompensacija išmokėta asmeniui, kuris buvo sulaikytas STT ir dėl įtarimų korupcija nušalintas nuo pareigų jau prieš kelis mėnesius iki priimant potvarkį dėl išeitinės kompensacijos skyrimo. Vadovaudamasi mero potvarkiu, pinigus išmokėjo kyšių ėmimu kaltinama ligoninės buhalterė, šį rudenį pasitraukusi iš darbo ligoninėje“, – penktadienį feisbuke kontrolierių sprendimą komentavo M. Kaunas.

Meras: pasitikėjau teisininke

Plungės rajono meras A. Klišonis penktadienį Delfi pasakojo, kad ligoninės vadovui pasiūlius išsiskirti šalių susitarimu, jis šį prašymą pateikė savivaldybės administracijai, kad jį įvertintų ir parengtų mero potvarkį.

Anot mero, savivaldybės teisininkė vertino šį potvarkį ir jam pritarė.

„Aš pasitikėjau savivaldybės teisininkės vertinimu ir jį pasirašiau“, – pasakojo jis.

Meras leido suprasti pats nežinojęs, kad Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymas numato gydymo įstaigų vadovams skiriamų išeitinių kompensacijų ribojimus.

A. Klišonio teigimu, ketvirtadienį šis klausimas buvo apsvarstytas Plungės rajono savivaldybės tarnybos posėdyje.

Buvo priimtas protokolinis sprendimas įpareigoti ligoninės administraciją kreiptis į buvusį vadovą A. Martusevičių ir paprašyti grąžinti trijų atlyginimų dydžio kompensaciją.

Buvęs vadovas nieko nežino

Penktadienį Delfi susisiekus su A. Martusevičiumi, šis teigė nieko apie prašymą grąžinti dalį išeitinės kompensacijos negirdėjęs, tad ir komentuoti negalintis.

„Neturiu jokios informacijos“, – sakė jis.

Asociatyvi nuotrauka

Praėjusiųjų metų kovą Specialiųjų tyrimų taryba (STT) atliko kratas Plungės rajono ligoninėje. Tuomečiam direktoriui buvo pareikšti įtarimai dėl korupcinių nusikaltimų, jis šešiems mėnesiams nušalintas nuo pareigų.

Tai tėra vienas didelės, ne vieną gydymo įstaigą palietusios bylos, epizodų.

Manoma, kad gydymo įstaigų vadovai ar darbuotojai galėjo gauti kyšius įsigyjant medicinos priemones.

Šią vasarą buvęs Plungės rajono ligoninės viešųjų pirkimų specialistas Edvardas Bierontas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, teismas jam skyrė 7 tūkst. eurų baudą.

Tuo metu buvusio ligoninės vadovo A. Martusevičiaus atžvilgiu tyrimas tebevyksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)