Moteris pasakojo, jog smarkus lietus kiemą dvokiančiose nuotekose ir nosį riečiančioje smarvėje paskandina ne pirmą kartą. „Kaip tik iškrenta gausiau kritulių, taip mes vargstame. Visos gatvės nuotekos subėga į mūsų kiemą, nes jis – žemiau. Metų metais tas pats, bet niekas nesuka dėl to galvos.“

Kad po liūčių Paprūdžio gatvės gyventojai turi problemų, yra rašęs ir „Žemaitis“. Antai prieš porą metų į redakciją paskambinę minėtos gatvės gyventojai skundėsi įvykusia „fekalijų“ avarija. Tuomet žmonės pasakojo, jog iš vandens surinkimo šulinio besiveržiantis dvokiantis kanalizacijos vanduo skandina ne tik gatvę, bet ir kiemus.

Tąkart apie šią bėdą „Žemaitis“ suskubo pranešti UAB „Plungės vandenys“, tačiau įmonė tikino, jog nuvykus į įvykio vietą avarijos neužfiksuota. Teigta, jog gatvė patvino, nes dėl gausaus kritulių kiekio pagrindinė siurblinė nespėjo traukti nuotekų. Dėl šios priežasties vandens surinkimo šulinys virto fontanu, nuo kurio skendo visa Paprūdžio gatvė.

„Plungės vandenų“ atstovas kalbėjo, esą Paprūdžio gatvės bėda ta, kad ji yra žemai, dėl to ten suteka lietaus vandenys iš aplinkinių gatvių. Sprendžiant šią bėdą žadėta plėsti siurblinę bei nuotekų valymo įrenginius.

„Žemaitis“ „Plungės vandenims“ pranešė ir apie po pirmadienio liūties dalį Paprūdžio gatvės gyventojų vėl ištikusią tą pačią bėdą – apsemtus kiemus bei didžiulę smarvę. Įmonės direktorius Alvydas Jasevičius žurnalistams aiškino, jog dėl kritulių gausos problemų esama daug kur, tačiau apie Paprūdžio gatvėje įvykusią avariją tikino girdintis pirmą kartą.

Nesąžiningi žmonės ir įmonės į fekalą sukišę lietaus vandens vamzdžius. Daug jau esame atjungę, bet dar daug ir likę. Tie vamzdynai nėra tam pritaikyti, todėl ir liūčių metu siurbliai nėra pajėgūs susitvarkyti, nors ir siurblius pakeitėme.
Alvydas Jasevičius

„Pirmą kartą girdžiu. Ir patys pravažiavome – niekur nieko nematėme. Buvo tik kitoje vietoje patvinę, o kas ten, nežinau, – nustebęs kalbėjo A. Jasevičius, bet neslėpė, jog apie per liūtis Paprūdžio gyventojams padaromą žalą žino. – Problema ten – žinoma. Esmė, kad yra daug prisijungusių prie fekalinės kanalizacijos. Dabar labai stipriai dirbame tuo klausimu – atjunginėjame. Tiesiog masiškai tai darome. Nesąžiningi žmonės ir įmonės į fekalą sukišę lietaus vandens vamzdžius. Daug jau esame atjungę, bet dar daug ir likę. Tie vamzdynai nėra tam pritaikyti, todėl ir liūčių metu siurbliai nėra pajėgūs susitvarkyti, nors ir siurblius pakeitėme, kaip tada žadėjome – Sinagogų gatvėje pastatėme dvigubai galingesnį siurblį. Bet reikės, ko gero, dar vieną pakeisti. Bėda, kad Paprūdžio gatvė – žemai, todėl siurblinė nespėja sugerti tokio didelio kiekio vandens“.

Reaguodamas į Paprūdžio gatvės gyventojus ištikusią avariją, pirmadienį kalbintas direktorius žadėjo dar tą pačią dieną nuvykti į įvykio vietą ir pasižiūrėti, kas ten nutikę. Vadovas atsiprašė gyventojų dėl nepatogumų, teisindamasis, jog prieš gamtą nepakovos, ir žadėjo, reikalui esant, išsiurbti į kiemus sutekėjusį vandenį, nusausinti paplūdusias vietas.

Tačiau nei tą dieną, nei kitos dienos pirmoje pusėje „Plungės vandenų“ specialistai avarijos vietoje nepasirodė. Bent jau taip „Žemaičiui“ antradienio popietę aiškino Paprūdžio gatvės gyventojai, kurių kiemus užtvindė kanalizacijos nuotekos.

Anksčiau mums skambinusi senjorė patikino, jog iki šiol ji ir kaimynai kenčia nuo smarvės, sklindančios iš nuotekų pritvinusio kieme esančio griovio ir duobių.

Iš gatvės nuotekos subėgo į kieme esantį griovį, iš kurio dabar sklinda didžiulė smarvė

Tai išgirdę vėl rinkome „Plungės vandenų“ direktoriaus numerį, tačiau šis pasakė atostogaujantis ir pažadėjo, jog su mumis susisieks kitas specialistas. Pastarasis paskambinęs paaiškino, jog ties minėtu kiemu dėl gausių kritulių pirmadienį buvo dingusi elektra, dėl to sustojo siurblinės darbas ir į aplinką plūstelėjo nuotekos.

Nuotekų valymo įrenginių vadovas Giedrius Tubutis tikino, jog įmonės darbuotojai vis tik buvo įvykio vietoje. „Specialistai buvo ir ryte, ir dabar yra. Ten situacija nėra jau tokia sudėtinga. Žmonės darbuojasi. Palyginus, kokių avarijų būna, tai čia – nieko rimto“, – aiškino jis, patikindamas, jog brigada išties darbuojasi Paprūdžio gatvėje ir tikrai likviduos kanalizacijos avarijos padarinius – išsiurbs nuotekų prisipildžiusį griovį, nusausins kiemą, išplaus nešvarumus.

Lieka tikėtis, kad šie pažadai virto darbais ir kad nuo liūties padarinių nukentėjusiems Paprūdžio gatvės gyventojams nebeteks kęsti bjaurios smarvės.