„Buvau susitikusi su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadove, mes bendraujame nuolat – ypatingai, kai yra tokia situacija. Palaikome ryšį nuolatos. Lauksime tyrimo rezultatų“, – trečiadienį žurnalistams sakė M. Navickienė.

Pasak jos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) reagavo į situaciją iškart po to, kai socialiniuose tinkluose ėmė plisti minėtas vaizdo įrašas.

„Kai tik buvo paviešintas vaizdo įrašas, mes iš karto – beveik tą pačią akimirką, kai pamatėme, kaip tai atrodo – pradėjome analizuoti šią situaciją“, – patikino ji.

M. Navickienė nurodė, kad šiuo metu ministerija lauks atliekamų tyrimų rezultatų. Politikė pažymėjo – svarbu, kad tyrimai būtų atlikti tinkamai, mat, remiantis rezultatais gali reikėti tobulinti tarnybų veiklą.

„Laukiu informacijos. Noriu, kad būtų tinkamai įvertinta, ne skubotai, kad būtų galima pasidaryti tokias išvadas, kurių pagalba galėtume tobulinti savo algoritmus, jeigu matysime, kad reikia tą daryti“, – aiškino ministrė.

ELTA primena, kad šią savaitę viešojoje erdvėje ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaizdo įraše matoma, kad mažametis, plėšiamas iš mamos glėbio, verkia ir rėkia, o motina prašo pareigūnų vaiko neatimti.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba netruko sureaguoti – pasak įstaigos vadovės I. Skuodienės, vaizdo įraše matomi motina ir vaikas slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo. Pernai teismas priėmė sprendimus, nustatant vaiko gyvenamąją vietą su tėvu. Mažametis paimtas iš mamos šių metų rugsėjį – įvykis ir užfiksuotas paplitusiame vaizdo įraše.

„Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti ugdymo įstaigos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais“, – nurodė I. Skuodienė.

Dėl vaizdo įrašo pašalinimo iš socialinių tinklų kreiptasi į policiją.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pradėjo vidinį tyrimą, sulaukusi skundo tyrimo ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

Susiklosčiusią situaciją įvertino ir šalies vadovas Gitanas Nausėda. Prezidentas ragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

Tokius prezidento žodžius ministrė M. Navickienė pavadino „oportunizmu“.

„Oportunizmas. Nusivyliau šiaip komentaru, nes nepraleista proga momentinio populiarumo socialiniuose tinkluose pasivaikyti. Vietoje to, kad būtų saugomas nekalto vaiko geriausias interesas. Tai nusivyliau“, – žurnalistams Seime sakė M. Navickienė.