Rugpjūtį įsteigta premija įvertintas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Memorialinio departamento direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Peikštenis, istorikas, buvęs LGGRTC Genocido aukų muziejaus darbuotojas Darius Indrišionis, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas Gintautas Vėlius ir LGGRTC Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyriausiasis istorikas Dalius Žygelis, pranešė savivaldybė.

Šiuos pretendentus premijai pasiūlė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinis departamentas.

Vieno tūkstančio eurų premijos ketvirtadienį bus įteiktos per iškilmingą renginį Varėnos kultūros centre.

Pagerbiant legendinio Pietų Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago asmenybę, premiją rugpjūčio 28 dieną įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba. A. Ramanauskas–Vanagas savo partizaninės kovos kelią pradėjo ir didžiąją jo dalį praėjo Varėnos krašte.

Lapkričio 29-oji įteikti premijai pasirinkta, nes tai Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataro, Ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago žuvimo diena.

„Siekiame, kad šio iškilaus mūsų krašto kovotojo vardas būtų plačiai minimas ne tik šiemet, bet ir kiekvienais metais. Teikdami A. Ramanausko–Vanago premiją, dar labiau įprasminsime jo atminimą“, – teigė Varėnos meras Algis Kašėta.

A. Ramanausko–Vanago premija bus skiriama kasmet siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą.

Premija bus skiriama asmenims, labiausiai pasižymėjusiems už iniciatyvas ieškant ir atrandant partizanų žuvimo, palaidojimo vietas; už profesionalius sprendimus įamžinant partizanų atminimą; už jaunų žmonių patriotizmo ir pilietiškumo skatinimą ir rėmimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią Lietuvos pilietiškumą ir patriotizmą, tautiškumą ir dvasines vertybes; už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro, kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai.

A. Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją. Ginkluota kova dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko nuo 1944 iki 1953 metų. A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Minint A. Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines, šiuos metus Seimas yra paskelbęs A. Ramanausko-Vanago metais.