Daugiau pasivaikščiojus po miesto centrą, buvo galima pastebėti, kad Vilniaus g., kurioje paprastai veikia daug kavinių ir barų, gerokai ištuštėjo. Dėl tokios situacijos greitai kilo klausimas, ar pavyks rasti veikiančių viešojo maitinimo įstaigų.

A. Smetonos g. įsikūrusiame „Downtown Food Hall“, kuris po vienu stogu talpina daug skirtingų viešojo maitinimo įstaigų, pietautojų nebuvo, tačiau čia veikiančioms įstaigoms darbo netrūko, durys klientams irgi nebuvo užrakintos.

Darbuotojai „Delfi“ pasakojo, kad labai padaugėjo užsakymų į biurus ir namus.

„Žmonės užsisako labai daug per populiarias išvežiojimo platformas, vos spėjame suktis. Ateina atsiimti maisto irgi labai daug klientų. Šiuo metu ruošiame užsakymus tik išsinešimui arba išvežimui“, – sakė vietinės įstaigos darbuotoja Svetlana.

Kitos kavinės darbuotojas irgi nesitikėjo, kad sulauks tiek užsakymų ir taip smarkiai padidės darbo krūviai.

„Žmonės vis tiek valgo, daugiau gauname užsakymų į biurus, nes kai kurie klientai aplink vis tiek dirba“, – per trumpą atokvėpio akimirką komentavo vaikinas.

Kitų įstaigų atstovai nedrįso viešai komentuoti išaugusio darbo krūvio, tačiau rankų sudėję nesėdėjo ir išsijuosę gamino maistą į namus.

Ne visiems pavyksta dirbti iš namų

Gedimino prospekte saulėtą kovo pirmadienį žmonių buvo sumažėję, tačiau gatvė nebuvo visiškai tuščia. Nors ir Lietuvos valdžia patarė darbdaviams leisti jų darbuotojams dirbti iš namų, tačiau dalis miestiečių pietų metu vaikštinėjo Vilniaus gatvėmis ir neatrodė per daug susikrimtę dėl priimtų prevencinių priemonių.

„Nebuvo juk visiškai sustabdytas šalies gyvenimas. Deja, yra tokių darbų, kad turi būti darbo vietoje. Kol kas dar neišeina dirbti iš namų, bet bandysime, gal rytoj jau pavyks susitvarkyti tam tikrus dalykus ir dirbti nuotoliniu būdu, bet šiandien dar esu čia“, – „Delfi“ sakė vilnietė Elona.

Kitas sutiktas sostinės gyventojas komentavo, kad pats yra vienos įstaigos vadovas ir remdamasis rekomendacijomis leido savo darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu.

„Taip, mes laikomės karantino, bet dabar, žinoma, yra pietų pertrauka. Kadangi pats esu vienos iš įstaigų vadovas, tai didžiosios dalies darbuotojų paprašėme dirbti nuotoliniu būdu, bet aš dirbu vietoje“, – paaiškino Giedrius.

Nors dauguma „Delfi“ kalbintų žmonių pritarė Vyriausybės priimtiems draudimams, tačiau vilnietis Virgilijus suabejojo, ar nebuvo persistengta.

„Šios priemonės turėtų padėti (stabdyti viruso plitimą – „Delfi“), bet lieka klausimas, ar jos nėra perteklinės. Tačiau žiūrėsime, kaip čia bus“, – teigė jis.

„Akropolyje“ veikia tik kelios įstaigos

Įsigalėjus Vyriausybės nutarimui drausti dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, didžiausiame prekybos centre, „Akropolyje“, šiuo metu veikia tik kelios įstaigos.

Didžioji prekybos centro dalis su drabužių, batų parduotuvėmis, grožio salonais, kino teatru ir maitinimo įstaigomis buvo atskirta specialia juosta nuo lankytojų ir buvo nepraeinama, atskirtą zoną saugojo apsauginiai. Tie, kurie per šias savaites sugalvos apsilankyti „Akropolyje“, galės apsipirkti maisto prekių parduotuvėje ir vaistinėje.

Vaistinės, kurioms valdžia leido dirbti tik užtikrinus artimo kontakto vengimą, jau ėmėsi priemonių, kaip tai padaryti. „Akropolyje“ įsikūrusioje „Eurovaistinėje“ atstumas nuo klientų buvo žymimas „stop“ juosta, pradėtos įrengti stiklo pertvaros.

Taip pat vaistininkai raginami dirbti su medicininėmis kaukėmis, dėvėti pirštines, laikytis metro atstumo nuo klientų.

„Eurovaistinėje“ kas tris valandas dezinfekuojamos patalpos, jau nuo vasario pabaigos nebenaudojami pirkinių krepšeliai, atsisakoma produktų mėginukų, taip siekiant užtikrinti mažesnę ligos plitimo riziką“, – buvo teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Prie prekybos centro sutikti lankytojai sakė nepanikuojantys ir atvyko apsipirkti ne dėl plintančios baimės, bet dėl kitų asmeninių priežasčių.

„Vykstu dirbti į užsienį šįvakar, esu tolimųjų reisų vairuotojas, todėl užsukau apsipirkti kelionei. Prie sienos turbūt teks pastovėti“, – apsipirkimo priežastis aiškino jis.

Dar viena sutikta pora tikino, kad yra kaimo turizmo sodybos vadovai, todėl patys planuoja savo darbą ir jo grafiką. Šiandien pirkti daugiau maisto prekių paskatino vakare apsilankysiantys svečiai.