„Balsuos, kad atmestų veto“, – sakė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Antradienį Seimas balsuos dėl prezidento Gitano Nausėdos veto įstatymui dėl rinkimų kartelės sumažinimo iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Atmesti prezidento veto reikia ne mažiau 71 balso.

LVŽS lyderis R. Karbauskis tikisi, kad jiems užteks balsų atmesti prezidento veto.

„Aš tikiuosi, kad dauguma Seimo narių laikysis Europos Tarybos rekomendacijos. Informacija, kuri buvo skleidžiama, kad anksčiau negu metai negalime keisti sprendimų (neatitinka tikrovės – DELFI). Venecijos komisija yra išaiškinusi, kad įgyvendinant rekomendacijas atstumas metų iki rinkimų nėra būtinas“, – sakė R. Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis irgi balsuos, kad veto būtų atmestas.

„Mane įtikino teisiniai argumentai, kurie buvo išsakyti. Aš palaikysiu kartelės sumažinimą iki 3 proc.“, – sakė S. Skvernelis.

Apsisprendė, kaip balsuos

Pirmadienį po Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos posėdžio partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad jo frakcijos nariams balsavimas prieš prezidento veto yra privalomas.

Vetuodamas įstatymo projektą šalies vadovas pažymėjo, kad žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę. Šalies vadovas pabrėžė, kad nustatyti žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų. Seimas, daugiausia valdančiųjų balsais, įstatymą dėl rinkimų kartelės mažinimo priėmė gruodžio 10 dieną.