Vyrai dosnesni nei moterys

Tiesa, tik 13 proc. vyrų teigia, kad pirmojo pasimatymo metu už save ar už abu turėtų mokėti moterys. Moterų, pasiryžusių susimokėti, yra daugiau nei vyrų, norinčių, kad jos mokėtų.

O kiek turėtų patuštėti piniginė po pirmojo pasimatymo? 41 proc. apklaustųjų teigė, kad suma neturėtų viršyti 40 eurų. Vyrai yra didesni išlaidūnai nei moterys. Net 43 proc. vyrų yra pasiryžę per pirmąjį pasimatymą išleisti daugiau nei 80 Eur.

Tokius duomenis atskleidžia „SurveyMonkey“ 2018 m. atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 4,5 tūkst. vyresnių nei 18 metų respondentų.

2016 m. match.com portalo atliktos apklausos duomenimis, net 62 proc. LGBT asmenų mano, kad moka tas, kas pakvietė.

Susimoka, kad nesijaustų skolinga

Internetinėje erdvėje dažnai kyla diskusijos: kas turėtų mokėti per pirmąjį pasimatymą? Daugumos nuomone, kiekvienas turėtų susimokėti už save, nors nemažai ir tokių, kurie yra įsitikinę, kad moka tas, kas pakvietė.

Kai kurios merginos džentelmenišką vyro poelgį laiko skola. „Susimoku pati, kas nesijausčiau skolinga“, – taip skamba vienos merginos nuomonė lietuviškame diskusijų tinklapyje.

Merginos taip pat galvoja, kad jei ji nesusimokės, vaikinas pagalvos, kad ji materialistė. „Dauguma vaikinų pasidaro išvadas, jei mergina pareikalauja susimokėti perpus. Jei be jokių priekaištų sutinka, kad už ją sumokėtų vaikinas, prilipdo materialistės etiketę“, – įsitikinusi mergina.

Panašu, kad lietuviai pirmojo pasimatymo metu sąskaitos apmokėjimo akimirką laiko labai lemtinga. „Aš dažniausiai išsitraukdavau piniginę, pasidėdavau ant stalo ir stebėdavau mane pakvietusio žmogaus reakciją. Jei nesureaguodavo, susimokėdavau, bet kitą kartą pakvietimo susitikti atsisakydavau“, – teigė kita mergina.

Svarbiausia prisiminti vieną džentelmenišką taisyklę

Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis teigia, kad pirmojo pasimatymo metu nederėtų ieškoti šimtus eurų kainuojančių pramogų, kur kas paprasčiau nueiti į kiną ar išgerti kavos ir džentelmeniškai sumokėti už abu.

„Kadaise galiojo tokia džentelmeniška taisyklė: „Į moters pageidavimą susimokėti ar prisidėti pinigais prie gautos sąskaitos tėra vienas atsakymas – ne“. Tačiau tie džentelmenai jau senai suguldė galvas karuose už mūsų civilizacijos saugumą, ir juos pakeitusi naujoji karta pradėjo laikytis šiuolaikiškesnės taisyklės: „Moka tas, kuris pakvietė“, – sako G. Drukteinis.

Anot jo, pirmasis pasimatymas nėra tinkama vieta aiškintis, kuris dosnesnis. „Būtina visgi atminti, kad kvietimas „vakarienės“ pirmajam pasimatymui nėra toks jau dažnas ar tipiškas reiškinys, – sako etiketo žinovas. – Praktiškai visada yra kviečiama „kavos“ ar panašiam mažos apimties vartojimui (į kiną ir pan.). Todėl tokie mažos apimties renginiai ir yra puikiausia proga išsiaiškinti abiejų partnerių finansinius pajėgumus, dosnumą, norą „prisidėti“ ar „susimesti“, gobšumą, galiausiai, išvis – tai, kaip jie valgo ar geria, kas irgi daug ką pasako apie kitą žmogų. Tad kur kas prasmingiau ir logiškiau visa tai išsiaiškinti, pačiam sumokant 10 eurų, o ne gadinti nuotaiką, visą vakarą mąstant, kažin, kaip čia reikės apmokėti tą mūsų prašmatnią vakarienę už 120 eurų.“

G. Drukteinis pataria pirmojo pasimatymo metu rinktis nemokamas pramogas, pavyzdžiui – pasivaikščiojimą. „O jei jau prisėsite „kavos“, tai gal, sakau, kiekvienas juk rasite tuos tris eurus kišenėje?“ – svarstė pašnekovas.

Kieno piniginė patuštės labiau, anot G. Drukteinio, nėra svarbiausias klausimas pasimatymo metu. Jis teigia, kad vyrui svarbiausia nepamiršti vienos džentelmeniškos taisyklės: „Net jei mergina Jums nepatiko, vis tiek ją po pasimatymo nuvežti namo (taksi ar su savo „Alfa Romeo“) yra privaloma.“

DELFI skaitytojai, kviečiame pasidalinti savo patirtimi – kaip manote, ar būtinai tas, kuris kviečia į pasimatymą, turi ir už jį sumokėti? Ar pasimatyme sąskaitos suma turėtų būti dalijama per pusę? Ar viena pusė gali tikėtis ko nors daugiau, jei apmoka sąskaitą? Rašykite savo mintis ir įspūdžius el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pirmasis pasimatymas“.