Pajuto dėmesį kultūrai

Ji svariai prisidėjo prie įspūdingo ir labai stilingo pirmosios Lietuvos damos, prezidento Gitano Nausėdos žmonos Dianos Nausėdienės įvaizdžio per inauguracijos vakarą. I. Stulgaitei-Kriukienei patikėta specialiai šiam vakarui sukurti D. Nausėdienei pasipuošti skirtą prie suknelės derančią vientiso stiklo apyrankę – unikalų meno kūrinį.

Sulaukusi pasiūlymo iš Vilniaus dailės akademijos profesionalų komandos prisijungti prie bendro projekto kurti išskirtinį pirmosios ponios inauguracijos vakaro įvaizdį, panevėžietė sako nė akimirkos nesudvejojusi. Anot jos, šis darbas leido atskleisti kūrybinį įvairių sričių specialistų talentą ir jų bendradarbiavimo potencialą.

Menininkę labiausiai džiugina, jog pirmoji Lietuvos pora atkreipė dėmesį į kultūrą ir meną, tačiau kalbai pasisukus, jog būtent panevėžietė pasirinkta kurti išskirtinį vientiso stiklo aksesuarą, Indrė išlieka kukli.

„Taip tarsi parodoma, jog kultūra valstybėje ne paskutinėje vietoje, o viena iš prioritetų. Mums, visiems kūrėjams, tai yra labai svarbu“, – sako I. Stulgaitė-Kriukienė.

Kūrybinis iššūkis

Indrė šypsosi, jog kūrėjui nurodinėti būtų labai sunku. Tad ir jai buvo duota visiška kūrybinė laisvė kuriant šį ekspresyvų raudonos spalvos potėpį atkuriantį stiklo aksesuarą. Meninio stiklo virtuozė pasakoja, jog prezidento žmonos įvaizdžiui buvo keliami vos keli reikalavimai. Visgi tai buvo neeilinis iššūkis net ir patyrusiam kūrėjui.

„Buvo pabrėžta, jog šiuo įvaizdžiu siekiama laisvumo ir potėpio. Tačiau tai, ką galima padaryti tapyboje su potėpiu iš rankos, stikle truputėlį sudėtingiau. Stiklas diktuoja savo technologiją, savo sąlygas. Džiaugiuosi, jog visgi man pavyko išgauti tą potėpį, kurio siekta“, – sako I. Stulgaitė-Kriukienė.
Indrė Stulgaitė-Kriukienė / G. Karaliūnaitės nuotr.

Nors su pačia prezidento žmona D. Nausėdiene menininkei neteko pabendrauti akis į akį, ji girdėjusi, jog pirmajai šalies damai papuošalas patiko.

Be išskirtinės jos ranką puošiančios apyrankės, visų akis traukė ir balta, rankomis tapyta D. Nausėdienės vakarinė suknelė. Jos meninę idėją buvo patikėta kurti trims VDA menininkėms: grafikei Jūratei Stauskaitei, prof. Jolantai Vazalinskienei ir tekstilininkei prof. Eglei Gandai Bogdanienei.

„Sunku pasakyti, kas daro prezidento žmonos vakaro stilių išskirtinį, tačiau, akivaizdu, jog tai kitoks įvaizdis. Tai ne šiaip klasikinis kostiumėlis ar paprasta suknelė, o tai jau žingsnis į priekį“, – prezidentienės įvaizdį inauguracijos dieną įvertino I. Stulgaitė-Kriukienė.

Stiklo menininkė nuo 2002-ųjų dalyvauja parodose. Jos darbai pripažinti ir vertinami Venecijoje, garsėjančioje savo stiklo gaminiais.