„Nuo rugpjūčio 14 d. iki rugsėjo 24 d. TS-LKD skyriai siūlys kandidatūras, kurias partija galėtų remti prezidento rinkimuose“, – Eltai teigė vykdantysis partijos sekretorius Martynas Prievelis.

Pasak M. Prievelio, kol kas nei vienas partijos narys nėra patvirtinęs, ar dalyvautų prezidento rinkimuose, jei skyrius, o vėliau ir partija, jį iškeltų.

„Tikrai dar jokių apsisprendimų nėra, kadangi pats kėlimas dar neprasidėjęs. Rinkimų procesas vyksta nuosekliai – pirmiausia tarpusavyje diskutuoja skyriai, (...) tada turime visą tą bendrą sąrašą ir tik tada ateina metas, kai kandidatai turi apsispręsti. Apsisprendimas įvyksta, kai kėlimas būna pasibaigęs“, – pabrėžė M. Prievelis ir pažymėjo, kad kandidatūrą šalies vadovo rinkimams galės siūlyti ir partijos prezidiumas.

Jis taip pat akcentavo, kad rinkimai, kuriuose bus renkamas partijos remiamas kandidatas, yra numatyti lapkričio 11–12 dienomis.

„Tuomet vyks I turas. Jei nei vienas iš kandidatų nesurinks daugiau nei pusės balsų, antrasis turas numatytas po savaitės, lapkričio 18–19 dienomis“, – sakė partijos sekretorius.

Visgi, kas būtų, jei nei vienas skyrių iškeltas kandidatas nesutiktų siekti aukščiausio valdžios posto, M. Prievelis nesiima svarstyti, mat, pasak jo, partijos istorijoje taip dar nebuvę.

„Tokios situacijos, kad nei vienas iškeltas kandidatas nesutiktų dalyvauti rinkimuose, nesame turėję. Tai, matyt, nėra labai tikėtina situacija“, – svarstė konservatorius.

„Bet kuriuo atveju, skyrių pasiūlytų kandidatų sąrašas būna gana platus. Tada į kiekvieną kandidatą kreipiamės asmeniškai, prašydami gauti jo sutikimą arba nesutikimą dalyvauti rinkimuose. Kai jį gauname, kandidatus patvirtina partijos struktūros ir visi sutikusieji dalyvauja balsavime, kuris ir įvyks lapkritį“, – teigė M. Prievelis.

Kol kas nei antras palankiausiai visuomenės vertinamas politikas, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, nei premjerė Ingrida Šimonytė ar užsienio reikalų ministras ir partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis nėra pasisakę, ar ketina dalyvauti prezidento rinkimuose.

Liepos pabaigoje į klausimą, ar gavęs partijos skyrių palaikymą dalyvautų prezidento rinkimuose, konservatorių pirmininkas G. Landsbergis neatsakė. Tačiau anksčiau yra pažymėjęs, kad premjerė I. Šimonytė būtų tinkamas pasirinkimas konservatoriams artimiausiuose partijos pirmininko rinkimuose. Jis taip pat teigė neatmetantis galimybės, kad 2024 m. prezidento rinkimuose partija kels A. Anušausko kandidatūrą.

Kovo mėnesį Vyriausybės vadovė teigė nesakanti „ne“ dalyvavimui šalies vadovo rinkimuose, tačiau aiškaus atsakymo nepateikė.

Artimiausi šalies vadovo rinkimai vyks 2024 m. gegužę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją