Antradienio naktį, apie 2.30 val., Švenčionių užkardos pasieniečiai pastebėjo, kaip prie sienos linijos iš Baltarusijos priėjo trys vyrai ir moteris, neabejojama, planavę neteisėtai patekti į Lietuvą. Išvydę jos teritorijoje patruliuojančius VSAT pareigūnus, migrantai pabūgo kirsti sieną. Jie sustojo už keliolikos metrų nuo sienos linijos ir stebėdami Lietuvos pasieniečius susėdo ant žemės. Švenčionių užkardos pareigūnai iškart apie potencialius sienos pažeidėjus pranešė šį ruožą saugantiems Baltarusijos pasieniečiams.

Jokios reakcijos nebuvo nei po pirmo tokio pranešimo, nei po antro, nei po šešto ir pan. Kaimyninės valstybės pareigūnai „priimdavo“ informaciją, tačiau asmenų „nematė“ ir niekaip nereagavo. Migrantai ir toliau ramiausiai lūkuriavo, o Lietuvos pasieniečiai stovėjo jų kelyje į Vakarų Europą.

Net praėjus daugiau kaip 6 valandoms, t. y. iki 9 val., situacija nesikeitė, išskyrus tai, kad migrantai buvo šiek tiek atsitraukę į Baltarusijos gilumą, tačiau iš Lietuvos pasieniečių akiračio nedingo. Vėliau jie vėl priartėjo prie sienos.

Tokie atvejai pastaruoju metu Lietuvos pasienyje fiksuojami nuolat. Valandų valandas Baltarusijos pareigūnai nereaguoja į pranešimus apie prie sienos lūkuriuojančius migrantus.

Iš visų 110 pirmadienį sulaikytų migrantų 93 prisistatė Irako piliečiais arba turėjo šios šalies dokumentus.

Pirmadienį sulaikytiems užsieniečiams bus atliekami testai dėl COVID-19, o iki rezultatų gavimo šie asmenys yra izoliuoti. Įvykių aplinkybės tikslinamos, vyksta tyrimai. Apie pasiprašiusius prieglobsčio asmenis informuotas Migracijos departamentas, kuris nagrinėja tokius prašymus.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos iki vidurnakčio iš pirmadienio į antradienį bandė patekti 2 839 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra 35 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Pernai visame Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Šią liepą pasieniečiai sulaikė 2 180 migrantų. Birželį tokių buvo 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 1 724. Taip pat sulaikyti 191 Kongo, 129 Kamerūno, 83 Rusijos, 81 Irano, 78 Gvinėjos, po 77 Afganistano ir Sirijos bei kitų šalių piliečiai.

Nuo metų pradžios, pirminiais duomenimis, daugiausia migrantų sulaikyta Druskininkų savivaldybės ribose – 652. Šalčininkų rajone sulaikyti 637 neteisėtai iš Baltarusijos patekę užsieniečiai, Varėnos – 543, Ignalinos – 432, Švenčionių – 291, Lazdijų – 167.

Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš kitų Lietuvos institucijų, tarp jų kariuomenės, taip pat Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX bei Estijos pareigūnai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)