„(Atkreipti dėmesį – ELTA) į klimato kaitos poveikį tiek emocinei, tiek fizinei sveikatai. Pagrindinis šios demonstracijos tikslas – per sveikatos prizmę užmotyvuoti žmones ir parodyti jiems, kad tai tikrai yra tema, liečianti kiekvieną“, – LRT radijui pirmadienį teigė demonstraciją organizuojančio judėjimo „Sukilimas prieš išnykimą“ Lietuvos grupės narė.

„Nes galbūt ne kiekvienam taip asmeniškai kelia nerimą besiblaškančių baltųjų lokių vaizdai ant ledo ličių, bet kai pasakai, kad tai tau kelia asmeninį pavojų tavo sveikatai, tai turėtų labiau sukrėsti“, – pridūrė G. Gorobecaitė–Jocienė.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) docento Vidmanto Vaičiulio, pastaruoju metu stebimi temperatūrų skirtumai gali sukelti didelę žalą lėtinėmis ligomis sergantiesiems ir viršsvorį turintiems žmonėms.

„Prieš audrą buvo 35–36 laipsniai ir staiga, kitą dieną, jau žemiau 20 laipsnių šilumos. Tai iš tikrųjų yra didžiulis iššūkis žmogaus organizmui, didžiulis stresas, nes jis jau prieš tai buvo bepasiruošiąs karštam klimatui ir staiga viskas atšalo“, – apie prieš savaitę Lietuvą nusiaubusią audrą ir temperatūrų skirtumus prieš ją ir po jos kalbėjo V. Vaičiulis.

„Tokie staigūs pokyčiai kenkia tiek žmogaus psichinei sveikatai, tiek širdies ir kraujagyslių sistemai, gali išprovokuoti tiek kraujospūdžio pokyčius, tiek miokardo infarktus, insultus ir kitus panašius sveikatos negalavimus. Taip pat labai kenkia žmonėms, kurie turi lėtinių ligų, turi didelį viršsvorį“, – pabrėžė LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto docentas.

Visuomenininkai Vilniuje, prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), pirmadienį rengia demonstraciją, kuria siekia atkreipti dėmesį į staigius klimato pokyčius ir jų įtaką sveikatai.

Sveikatos mokslų universiteto visuomenės sveikatos fakulteto docentas Vidmantas Vaičiulis:

Demonstraciją organizuoja judėjimo „Sukilimas prieš išnykimą“ Lietuvos grupė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją