Tai vyko po prezidento Gitano Nausėdos ir Pietų Korėjos vadovo Moon Jae-ino pokalbio kovo pabaigoje.

Kaip BNS informavo šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis, balandžio pradžioje Pietų Korėja atsiuntė kvietimą Lietuvos specialistams dalyvauti nuotoliniame susitikime su Korėjos Sveikatos industrijos vystymo instituto specialistais.

„Jis buvo perduotas SAM atstovams, kurie ir dalyvavo šiame susitikime. Dialogas su Pietų Korėjos atstovais šia tema tebevyksta ir toliau“, – teigė prezidento atstovas.

Jo teigimu, su Pietų Korėja nutarta plėsti bendradarbiavimą ir dėl reagentų, kurie būtini koronaviruso tyrimams.

„Diplomatiniais kanalais buvo gauta informacija apie 18 įmonių ir jų kontaktus, kurios gamina tokius testus. Ji pasiekė pirkimus vykdančius Vyriausybės atstovus“, – sakė A. Bubnelis.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė informavo BNS, kad internetiniame seminare su Pietų Korėjos ekspertais dalyvavo sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė ir Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

„Šiame internetiniame seminare buvo kalbama apie šalių praktikas kovoje su koronavirusu. Pietų Korėjos ekspertai dalijosi savo patirtimi, kokių priemonių ėmėsi, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, apie klinikinius tyrimus, kai testuojami nauji vaistai, apie gydymo metodus ir taktikas, apie gydymo įstaigų pasirengimą įvairioms galimoms situacijoms kovojant su koronavirusu“, – sakė ministro patarėja.

Ji taip pat pridūrė, kad prie internetinio seminaro buvo prisijungusios ir kitos šalys.

Ministro atstovės teigimu, Lietuva stengiasi išnaudoti visas įmanomas galimybes bendradarbiauti su užsienio šalimis dėl asmens priemonių medikams, dalyvavimo klinikiniuose tyrimuose, seminaruose ar tiesiog keitimosi patirtimi, siekiant greičiau suvaldyti koronaviruso plitimą.

Tuo metu kalbant apie Pietų Korėjos įmonių kontaktus, pasak sveikatos ministro atstovės, apie juos informacijos neturima.

Prasidėjus koronaviruso plitimui, Pietų Korėja pradėjo plačią testavimo programą ir užsikrėtusių žmonių judėjimo kontrolę, jai pavyko sėkmingiau sulėtinti viruso plitimą, palyginti su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis.

Pietų Korėjoje patvirtinta daugiau nei 10,5 tūkst. viruso atvejų, mirė per 200 žmonių.