„Baltijos šalių oro policija yra taikos meto misija, bet aš manau, kad Aljansas turi būti pasiruošęs oro gynybos misijai“, – po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite ir kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku žurnalistams sakė P.Breedlove'as.

Apie mechanizmo, kaip oro policijos misijos naikintuvai krizės atveju pereitų prie oro gynybos, poreikį praeitą savaitę pasisakė ir Vilniuje viešėjęs Jungtinių Valstijų ambasadorius NATO Douglas Lute. Tai reiškia, kad Baltijos valstybėse budintys oro policijos naikintuvai krizės atveju galėtų vykdyti kovines užduotis.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado, šiuo metu oro policijos misijos naikintuvų įsitraukimas į kovinius veiksmus karo atveju nėra reglamentuotas. Lietuva siekia nustatyti aiškią tvarką, kada NATO oro policijos misijos naikintuvai galėtų kovos veiksmais drausminti šalies oro erdvės pažeidėjus taikos metu.

Baltijos šalių oro policijos misija šiuo metu vykdoma iš Lietuvos ir Estijos – abejose šalyse budi po sąjungininkų kontingentą su keturiais naikintuvais.

Po praėjusio NATO viršūnių susitikimo Velse Baltijos valstybėse ir dar keliose Rytų Europos šalyse buvo įkurtos mažos Aljanso vadavietės, pavadintos NATO pajėgų integravimo vienetais. Rytiniame NATO sparne taip pat padidintas tarptautinių pratybų ir į jas atvykstančių karių skaičius, į regioną siunčiama daugiau sąjungininkų karinių laivų. Reaguojant į Rusijos veiksmų Ukrainoje, buvo sustiprinta Baltijos šalių oro policijos misija, kurią iki tol vykdė vienas sąjungininkų kontingentas. Be to, Jungtinės Valstijos į kiekvieną Baltijos šalį atsiuntė po rotuojamą pėstininkų kuopą ir dislokavo kovinę techniką.

NATO šalių vadovų susitikimas Varšuvoje vyks šių metų liepą. Baltijos šalys siekia, kad jame būtų nuspręsta į kiekvieną jų atsiųsti po tarptautinį batalioną.

Dėkojo Lietuvai už bendradarbiavimą

Antradienį Vilniuje su Lietuvos prezidente ir kariuomenės vadu susitikęs kadenciją baigiantis NATO Sąjungininkų pajėgų ir Jungtinių Valstijų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas generolas Philipas Markas Breedlove'as dėkojo Lietuvai už dalyvavimą NATO misijose bei dvišalį bendradarbiavimą.

„Mūsų dvišaliai santykiai nuostabūs. Padėkojau prezidentei už treniruotes, kurias mūsų pajėgos gavo čia per tuos mėnesius, kai tarnavo drauge su jūsų pajėgomis“, – žurnalistams po susitikimo sakė P.Breedlove'as.

Prezidentė generolui įteikė valstybės apdovanojimą – ordiną „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžių už jo ypatingus nuopelnus stiprinant mūsų šalies saugumą.

„Valstybės vadovė padėkojo generolui už ištikimybę demokratinėms vertybėms, draugystę, paramą, kurią Lietuvą nuolat jautė pastaraisiais metais“, – žurnalistams sakė prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas.

Pasak jo, prezidentė išreiškė generolui padėką už jo asmeninį indėlį reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje ir NATO pajėgų dėmesį Baltijos regionui.

„Būtent prasidėjus neramumams Ukrainoje, generolo asmeninių pastangų dėka Baltijos šalių saugumas buvo skubiai sustiprintas padidinant NATO oro policijos misiją Lietuvoje“, – kalbėjo V.Sarapinas.