Žymaus visuomenininko, žmogaus teisių gynėjo Kęstučio Čilinsko, jau išėjusio Anapilin, iniciatyva įkurtas Nepartinis demokratinis judėjimas (NDJ) kyla naujam gyvenimui. Šeštadienį vyks šio judėjimo narių visuotinis suvažiavimas. Tokie žinomi visuomenės veikėjai ir mokslininkai kaip Povilas Gylys, Romas Lazutka, Krescencijus Stoškus, Bronius Genzelis, Alfonsas Vaišvila ir kiti ketina nustoti vien laidyti į valdžią kritikos strėles ir patys imtis ryžtingų veiksmų gaivinti valstybę.

„Priminčiau tai, kad judėjimo senbuviai yra Regimantas Adomaitis, akademikas Antanas Kudzys, Aušra Maldeikienė ir kiti. Prie mūsų žada prisidėti gamtos mokslų daktaras Saulius Vengris, filosofas B.Genzelis, prof. Vytautas Daujotis, Audronė Nugaraitė ir kiti. Mus taip pat remia filosofas Arvydas Juozaitis, nuoširdžiai išgyvenantis dėl dabartinės situacijos. Kviečiame ir jaunesnės kartos žmones“, – sakė P.Gylys.

„Kad darbas būtų efektyvus ir būtume efektyvi pilietinė opozicija, svarstysime galimybę suformuoti šešėlinę piliečių vyriausybę. Opozicija to nesugeba, tad galbūt padarysime mes. Šešėlinės vyriausybės atšakos tradiciškai būtų komitetai, o dėl fantazijos ir žaismingumo kodėl nepavadinus tų atšakų ministerijomis? Iš atskirų švietimo darbuotojų, ekonomistų, socialinių reikalų žinovų ar energetikų grupių būtų formuojamos atskiros piliečių ministerijos. Ir nesvarbu, kokia būtų valdžia, taip jai oponuosime. Paremsime teisingus valdžios sprendimus ir kritikuosime žalingus. Jeigu nutartume veikti tokiu modeliu, kiekvienas galėtų prisidėti savo srities žiniomis ir gebėjimais“, – kalbėjo pašnekovas.

P.Gylys, paklaustas apie galimą jo prisijungimą prie socialdemokratų per rinkimus, sakė: „Tikimybė, kad prisidėsiu prie socialdemokratų, labai menka. Galbūt mano buvę bendražygiai ir supyks, bet nematau ten dinamikos, atsinaujinimo, be to, labai trūksta vaizduotės ir tikro patriotizmo“.