Posėdžio pradžioje „tvarkietis“ Petras Gražulis su dar dviem komisijos nariais pasiūlė apskritai nutraukti komisijos darbą, jei vaizdo įrašas nebus pateiktas.

„Jeigu pateiks prokuratūra filmuotą medžiagą, mes, be abejonės, šito pasiūlymo neteiksime“, - kalbėjo P. Gražulis.

Posėdžio pradžioje taip pat užvirė diskusijos dėl komisijos sprendimo projekto, kurį siūlyta aptarti šiame komisijos posėdyje. Vis dėlto keletas komisijos narių, tarp jų – „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas ir „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys, buvo tuo nepatenkinti. Jie siūlė sprendimo projekto nenagrinėti ir šį klausimą iš posėdžio darbotvarkės braukti. Vis dėlto dauguma komisijos narių buvo priešingos nuomonės.

N. Venckienės bylą kuruojanti prokurorė Nina Raugienė, argumentuodama ikiteisminio tyrimo paslaptimi, pasiūlė posėdį daryti uždarą. Čia P. Gylys paklausė, ar vis dėlto bus pateiktas komisijos reikalaujamas vaizdo įrašas. Prokurorė pakartojo, kad vaizdo medžiaga komisijai pateikta būti negali.

N. Raugienė taip pat komisijai priminė Konstitucijoje įtvirtintą prokurorų nepriklausomumo proncipą. Prokurorė už šį priminimą politikų prašė neįsižeisti.

P. Gražulis tokį prokurorų elgesį vadino Seimo pažeminimu. „Seimas skiria prokurorą, o prokuroras parodo špygą“, - piktinosi „tvarkietis“.

Galiausiai komisija balsavo dėl uždaro posėdžio. Dauguma komisijos narių pasisakė už, ir posėdis bus tęsiamas už uždarų durų.

Prokurorams linki degti pragare

Laikinoji komisija su prokurorais kalbėjosi daugiau kaip pusantros valandos. Iš salės išėjusi prokurorė N. Raugienė pakartojo negalinti komisijai duoti vaizdo įrašo.

„Draudžiama skelbti baudžiamosios bylos medžiagą apie nepilnamečius įtariamuosius ir nukentėjusius. Čia yra imperatyvi norma, jos pažeisti negalima“, - kalbėjo prokurorė.

Jos pasisakymus Seime susirinkę N. Venckienės šalininkai lydėjo nepasitenkinimo šūksniais.

Prokurorai pažymi, kad jeigu Seimas nepanaikins N. Venckienės neliečiamybės, jos byla nutrūks. Tačiau ją esą galima bus atnaujinti – lygiai taip pat dabar toliau teisiamas eksparlamentaras Evaldas Lementauskas, kurio neliečiamybę Seimas atsisakė panaikinti. N. Raugienei su D. Valiui išeinant iš Seimo, pasigirdo šūkiai „Gėda!“ ir „Degsi pragare!“.

Komisija baigia darbą

Laikinosios komisijos vadovas Vytautas Saulis po posėdžio žurnalistams pranešė, kad komisija darbą baigia – liko vienas posėdis, kuriame bus nuspręsta: siūlyti Seimui naikinti N. Venckienės neliečiamybę ar ją palikti.

„Paruošime pažymos projektą. Rytoj, antrą valandą, sušauksime komisijos posėdį, kuriame priimsime galutinį sprendimą. Pažyma bus paruošta dviem variantais. Kadangi nuomonės Seimo narių skyrėsi. Vienas – pritarti (generalinio prokuroro prašymui – DELFI), kitas – nepritarti“, - sakė V. Saulis.

Pasak jo, daugiau būdų išreikalauti vaizdo įrašą komisija neberanda. Kaip komisija balsuos – V. Saulis prognozuoti nesiėmė.

Tuo tarpu N. Venckienės bendražygis „Drąsos kelio“ frakcijoje P. Gylys žurnalistams teigė esąs nusivylęs ir prokurorais, ir komisija.

„Seimas buvo pažemintas. Ir mes negalime iki galo atlikti savo priežiūros funkcijos. Aš uždaviau tokį klausimą: kas būtų, jeigu X šalyje prokuratūroje įsitaisytų nusikalstamos grupės? Parlamentas gali pabandyti išvalyti ar ne? Man į tai nebuvo atsakyta. Reiškia, mintis tokia: prokuratūra tik pati gali apsivalyti nuo antivisuomeninių elementų. Mano supratimu, tai netelpa į demokratijos rėmus ir į sveikos nuomonės rėmus“, - piktinosi P. Gylys.