Slaptu balsavimu kandidatūrą palaikė 68 Seimo nariai, 9 pasisakė prieš. Tiek pat politikų susilaikė.

L. Petronienė, šiuo metu einanti VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas, pradės vadovauti komisijai šių metų birželio 27 d.

Seimo salėje nuomonės dėl kandidatės išsiskyrė

Nors L. Petronienę Seimas paskyrė vadovauti VRK, diskutuojant dėl Seimo pirmininkės teikiamos kandidatūros plenarinių posėdžių salėje, parlamentarų nuomonės išsiskyrė. Dėl pretendentės nesutarė ir konservatoriai. Jau anksčiau kritiškai pasisakęs buvęs VRK narys Vilius Semeška kėlė klausimą, ar L. Petronienė yra tinkamas pasirinkimas VRK vadovės postui užimti. Pasak politiko, klausimas dėl specialistės autoriteto kitų VRK narių atžvilgiu liko neatsakytas.

„VRK yra svarbi konstitucinė komisija, galinti demokratiją šalyje stiprinti arba silpninti. Pasitikėjimą rinkimais ir politine sistema kelti arba menkinti. Nuo institucijos vadovo – t. y., nuo pirmininko – priklauso labai daug. Komisijos pirmininkas ne tik organizuoja VRK veiklą, pirmininkauja posėdžiams, bet ir yra viso sekretoriato, kuris realiai atlieka sunkiausią darbą per rinkimus, vadovas“, – kalbėjo V. Semeška.

„Klausimas, kaip jaustis esantiems VRK nariams, pavaduotojams, kurių sprendimus čia pat vykdė sekretoriato vedėja, o dabar pati pirmininkaus visai komisijai ir sekretoriatui? Autoriteto klausimas lieka atviras“, – dėstė jis, tačiau kandidatei linkėjo skaidraus ir produktyvaus darbo.

Visgi, konservatorius Andrius Navickas nesutiko su kolegos pozicija.

„Galbūt būčiau nekalbėjęs, nes negaliu pasigirti, kad labai asmeniškai pažįstu kandidatę (...) Bet po mano kolegos Viliaus pasisakymo, kuris kalbėjo kaip prokuroras, labai norėjosi pasisakyti“, – į frakcijos kolegos pareiškimą reagavo A. Navickas.

„Bent jau aš vadovaujuosi nuostata – jeigu žmogus dirba tikrai nuoširdžiai gerai, nėra kažką padaręs, už ką galėčiau nepasitikėti... Manau, kad pasitikėjimas augina kitus žmones“, – tvirtino jis ir pridūrė, kad džiaugiasi, jo „atsirado žmogus, kuris sutinka dirbti labai sudėtingą darbą labai sudėtingoje situacijoje“.
Palaikymą L. Petronienei reiškė ir Seimo opozicija. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurelijus Veryga stebėjosi V. Semeškos pasisakymu ir tvirtino, kad kandidatė jam paliko teigiamą įspūdį.

„Mane irgi šiek tiek nustebino tas pasisakymas jau avansu kažkuo apkaltinant žmogų“, – į V. Semeškos kalbą referavo A. Veryga.

„Aš girdėjau irgi visokių įdomių pasisakymų – kaip čia žmogus, kuris dirbo tiesiogiai tiesiog darbuotoju, dabar vadovaus kolektyvui. Aš manau, kad tai yra labai gražus pavyzdys. Net ir kariuomenėje visi pradeda nuo eilinio“, – aiškino jis.

Paskirtoji VRK pirmininkė dirba komisijoje nuo 2007 m. Anksčiau L. Petronienė dirbo Seimo kanceliarijoje, Lietuvos medicinos bibliotekoje. Kandidatė yra įgijusi Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete bei Informatikos magistro laipsnį Vilniaus universitete.

Eidama VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas, L. Petronienė rinkimų metu rengia ir veda mokomuosius seminarus politinės kampanijos dalyviams ir iždininkams, rinkimų komisijų nariams. Specialistė prisidėjo prie šiuo metu naudojamos VRK informacinės sistemos Politinių kampanijų ir politinių organizacijų finansavimo duomenų teikimui ir kontrolei skirtą posistemės kūrimo ir tobulinimo.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje tuometinė VRK vadovė Jolanta Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovės pareigų. Tokį savo sprendimą ji grindė asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje.

Praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Kaip numato įstatymas, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją