„Akivaizdu, kad tai primena tam tikras hibridines operacijas, kurios yra intensyviai išnaudojamos Rusijos propagandos. Aš noriu tikėti, kad mūsų partneriai Lenkijoje tai taip pat vertina, kaip ir mes ir visomis jėgomis ieškos būdų, kaip užkirsti kelia to plėtojimuisi.

Dėl to, kad ir patys tie veiksmai planuojami Suvalkų koridoriuje, tai jau tikrai primena ne protestą, tiesą sakant, o akciją nukreiptą prieš tiek Lenkijos, tiek Lietuvos nacionalinį saugumą“ , – trečiadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Bilotaitė: Lenkijos ūkininkams ketinant blokuoti vieną iš pasienio punktų, pareigūnai yra pasirengę užtikrinti viešąją tvarką

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtina, jog šalies tarnybos yra pasirengusios užtikrinti viešąją tvarką šalies pasienyje.

„Tai aptarta su mūsų tarnybų vadovais, įsivertintos rizikos ir tie nepatogumai, kas gali kilti Lietuvos pusėje. Esame aptarę, kad mūsų pareigūnai yra pasirengę užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą, kad kuo mažiau nepatogumų kiltų mūsų gyventojams“, – trečiadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

„Pareigūnai yra pasiruošę, jie profesionalai – žino, kaip reaguoti. Pasidėlioti techniniai dalykai. Tiesiog svarbu paminėti, kad tai yra aptarta su mūsų tarnybomis ir jos yra pasiruošusios“, – pažymėjo ji.

Landsbergis tvirtina, kad B. Hodgeso įspėjimai – ne pasenusi informacija

Jungtinių Valstijų (JAV) atsargos generolo Beno Hodgeso įspėjimai yra paremti aktualia informacija, sako užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Taip politikas reagavo į diskusijas įžiebusius buvusio JAV sausumos pajėgų vado Europoje įspėjimus, kad agresijos atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis viena.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tokius pareiškimus pavadino „laužtais iš piršto“ ir nurodė, jog tai yra „labai senų duomenų išvada“. Visgi, G. Landsbergis prieštarauja kolegai ir pažymi, kad B. Hodgesas ir A. Anušauskas veikiausiai kalba apie skirtingus scenarijus.

„Tai nėra pasenusi informacija. Turbūt kalbama apie skirtingus scenarijus“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Ministras Anušauskas ruošiasi, jeigu būtų karas pagal jo sudarytus planus. Noriu pasakyti – greičiausiai, jeigu būtų išbandomas 5-asis straipsnis ir NATO teritorija būtų atakuojuojama, tai būtų daroma ne pagal mūsų planus, o pagal kuo nepatogesnę, mums neparankesnę ir sunkiau išsprendžiamą situaciją“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad praėjusios savaitės penktadienį Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Landsbergis įvertino Vakarų lyderių svarstymus dėl karių dislokavimo Ukrainoje: tai teisinga diskusija


Vakaruose pasigirdus svarstymams siųsti sausumos pajėgas į Ukrainą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tokias diskusijas vertina teigiamai. Tačiau, šalies diplomatijos vadovo teigimu, sudėtinga atsakyti, koks sprendimas šioje situacijoje būtų teisingiausias.

„Atsakyti, kokie variantai yra geriausi, būtų sudėtinga, dėl to, kad yra labai platus spektras visų variantų, bet tai yra teisinga diskusija“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje komentavo G. Landsbergis.

„Mano įsitikinimu, ta situacija, kurioje dabar esame, yra naudinga tik Putinui. Mes esame patys sau užsibrėžę visas įmanomas raudonas ribas, visiškai nediskutuojame apie jokių strateginių dilemų Rusijos kariuomenei sukūrimą Ukrainoje“, – kalbėjo ministras.

Gabrielius Landsbergis

Kaip pranešta anksčiau, pirmadienį, vykdamas į Europos lyderių susitikimą Paryžiuje, Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico užsiminė, kad atskiros Vakarų šalys yra pasirengusios siųsti savo karius į Ukrainą. Visgi, konkrečių valstybių politikas neįvardijo, tačiau perspėjo, jog tai gali padidinti konflikto eskalavimo riziką.

Savo ruožtu Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas pareiškė, jog neatmestų Prancūzijos sausumos pajėgų dislokavimo Ukrainoje. Jo teigimu, nėra nesvarstytinų klausimų, siekiant garantuoti, kad Rusija nepasiektų pergalės Ukrainoje. Prancūzijos prezidentas pažymėjo, kad jo inicijuotame susitikime Paryžiuje jokie sprendimai dėl sausumos pajėgumų perkėlimo nebuvo priimti. Tačiau, tvirtino jis, kiekviena šalis ateityje galėtų priimti savarankiškus sprendimus dėl karių dislokavimo.

Visgi, antradienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patikino, kad Aljansas neketina siųsti karių į Ukrainą.

Trečiadienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas patikino, jog kalbama tik apie mokomąsias misijas, prezidento patarėjo Kęstučio Budrio teigimu, tai vienas iš galimų modelių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)