Per riaušes nukentėjusi policijos pareigūnė I. Silko trečiadienį teisme pasakojo, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. vyko prie Seimo, jai buvo pranešta, kad ten reikia padėti kolegoms užtikrinti viešąją tvarką vykstančio mitingo metu.

„Pradžioje minia buvo draugiškai nusiteikusi. Pastebėjome keletą žmonių, kurie gal agresyviau buvo nusiteikę. Vėliau pastatė mus dirbti prie Seimo rūmų vartų. Buvo tokių žmonių, kurie elgėsi agresyviai, bandė provokuoti mus, bet nepasidavėme provokacijoms.

Gerai atsimenu, kad buvo moteris, kuri prieš pat visą įvykį, kai gavau plytgaliais per galvą, pasakė „susirinkite vaikus ir eikite“.

Atsimenu, atsisuku, ir daug plytgalių krito link manęs. Spėjau pasisukti, kad negaučiau per veidą. Bet vienas plytgalys pataikė man į pakaušį“, – pasakojo I. Silko.

Pareigūnė I. Silko, prisimindama įvykius prie Seimo, teisme pravirko. Ji teigė, kad prieš kiekvieną teismo posėdį smarkiai jaudinasi, ją kankina nemiga.

„Prieš kiekvieną teismo posėdį kankina nemiga, noriu, kad šitas košmaras kuo greičiau baigtųsi“, – sakė nukentėjusioji.

Teisėja Zina Vilnienė ramino nukentėjusiąją, teigė, kad ji, duodama parodymus, turi pasakoti apie tai, ką atsimena.

I. Silko, tęsdama pasakojimą, tvirtino, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. prie Seimo plytgaliui jai pataikius į galvą, ji pajuto stiprų skausmą, jai pradėjo svaigti galva.

„Viskas buvo kaip per sapną. Neprisimenu, ar pati išsikviečiau greitąją pagalbą, ar man iškvietė kolegė. Pamenu, kad pamačiau greitąją pagalbą ir nuėjau prie jos. Ten gulėjo moteris šalia, gal ten buvo mitinguotoja. Tada pagalvojau, kad galiu palaukti. Ėjau prie kitos greitosios medicinos pagalbos automobilio“, – dėstė pareigūnė.

I. Silko teigė, kad galiausiai medikams ją nuvežus į gydymo įstaigą, jai diagnozuotas galvos sutrenkimas.

„Visą laiką pravėmiau, ligoninėje irgi visą laiką pravėmiau“, – pasakojo policininkė.

Siekia prisiteisti 20 tūkst. eurų

Nukentėjusioji teigė, kad po patirtos galvos traumos ją kankino nerimas, svaigo galva, ji teigė bijojusi vairuoti, kalbėti su žmonėmis, jai buvo sunku dirbti.

„Darbe spausdinau kaip pirmos klasės mokinys, o mano darbas susijęs su spausdinimu“, – kalbėjo I. Silko.

„Buvo dingęs regėjimas. Sėdėjau, žiūrėjau televizorių ir staiga pradėjo silpti regėjimas, nieko nemačiau“, – toliau pasakojo pareigūnė ir pridūrė, kad vėliau dėl trumpam netekto regėjimo ji kreipėsi į gydytojus.

Anot I. Silko, po patirtos galvos traumos ji pastebėjo skilusį dantį. Vėliau ji teigė pamačiusi, kad ėmė skilinėti ir kiti dantys. Pareigūnė teigė, kad jai odontologas nurodė, jog dėl dantys skilinėja dėl patirtos galvos traumos, taip pat dėl to, kad ji naktimis griežia dantimis.

Pareigūnė patvirtino, kad byloje yra pateikusi 20 tūkst. eurų civilinį ieškinį neturtinės žalos atlyginimui. I. Silko pažymėjo, jog po galvos sutrenkimo jai dar teks plombuoti skylinėjančius dantis.

Be to, ji akcentavo, kad po galvos traumos jai nuolat skauda galvą, ji sunkiau adaptuojasi stresinėse situacijose. I. Silko taip pat sakė, kad po patirtos traumos riaušių metu ji lankėsi ir pas psichologą.
„Manau, kad liekamieji reiškiniai liks visam gyvenimui, nebūsiu tokia, kokia buvau anksčiau. (...) Manau, kad dar mažai pareikalavau. Žmogus, mesdamas plytgalį ar akmenį, turi žinoti, kas jo laukia“, – apie ieškinį žalai atlyginti kalbėjo pareigūnė.

I. Silko teigė, kad vienas iš kaltinamųjų jai yra dalinai atlyginęs patirtą žalą – pervedė 300 eurų. Nukentėjusioji teigė tiksliai nepamenanti, kuris kaltinamasis jai atlygino žalą. Ji pažymėjo, kad minimą sumą prašys atimti iš 20 tūkst. eurų ieškinyje įvardintos sumos.

Nukentėjusioji pripažino, kad jos darbdavys, tai yra policijos įstaiga, jai yra išmokėjusi apie 8 tūkst. eurų išmoką po patirtos traumos. I. Silko teigė mananti, kad šios suma iš jos teikiamo ieškinio išskaičiuoti nereikėtų.

„Tai nesusiję dalykai. Žmonės prieš mane įvykdė nusikalstamą veiką“, – dėstė pareigūnė.

Minioje matė A. Kandrotą-Celofaną ir A. Lobovą

Nukentėjusioji I. Silko tvirtino, kad riaušių metu dalis minioje buvusių žmonių nepakluso policijos pareigūnų reikalavimams atsitraukti nuo Seimo rūmų. Nukentėjusioji tvirtino, kad policijai nepaklusę žmonės su pareigūnais elgėsi nepagarbiai.

„Pareigūnai buvo užgauliojami“, – teigė I. Silko.

Pareigūnė tvirtino minioje atpažinusį kelis kaltinamuosius byloje – Antaną Kandrotą, pravarde Celofanas, Andrejų Lobovą.

A. Kandrotas-Celofanas klausė I. Silko, ką jis jai yra padaręs, kad pareigūnė prašo neturtinę žalą priteisti ir iš jo.

„Priteisti pinigus prašau solidariai iš visų kaltinamųjų byloje“, – nurodė nukentėjusioji.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.