Konservatorius siūlo dvi iš jų – Jonines ir gegužės 1-ąją – braukti iš švenčių dienų sąrašo. Jei Seimas pritartų tokiam jų siūlymui, šventinių dienų sąrašas sutrumpėtų nuo 13 iki 11.

D. Kreivys DELFI teigė, kad siūlymo esmė glūdi paprasčiausioje ekonominėje logikoje. Be to, politiko nuomone, per Jonines per daug girtaujama.

„Grynai dėl ekonominių priežasčių. Aš manau, kad Joninės yra tokia šventė, (…) diena, kai yra daug švenčiama, daug girtaujama. Ir turbūt būna dar pora dienų aplinkui nelabai darbingos. Galvoju, kad valstybės ekonomikai tai duoda nemažą nuostolį“, - kalbėjo D. Kreivys.

Gegužės 1-osios atveju, parlamentaras teigia pritariantis solidarumo su dirbančiaisiais svarbai, tačiau nemato poreikio Tarptautinės darbo dienos proga nedirbti. „Nemanau, kad tai turi būti nedarbo diena“, - teigė D. Kreivys.

G. Kirkilas: laikas liautis žaidus su švenčių sąrašu

Valdantieji socialdemokratai kasmet gegužės 1-ąją rengia grandiozines eisenas sostinėje. Žinoma, siūlymas braukti šią dieną iš švenčių sąrašo susižavėjimo nekelia.

„Jie (konservatoriai – DELFI) turi savo ideologinę poziciją, mes turime kitokią, - primindamas skirtingus gegužės 1-osios vertinimus DELFI teigė socialdemokratas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. - Na, o Joninės – man atrodo, kad yra logiška per Jonines turėti nedarbo dieną. Į abu siūlymus skeptiškai žiūriu.“

Liberalų lyderis buvusių partnerių nepalaiko

Buvę konservatorių partneriai Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje ir dabartiniai bendražygiai opozicijoje – Liberalų sąjūdis – taip pat netrykšta noru palaikyti A. Matulo ir D. Kreivio iniciatyvą.

„Reikia vieną kartą nustoti kaitalioti tas dienas, nes ne pirmas ir ne paskutinis atvejis, kada politikai bando už visą tautą nuspręsti, kurios dienos yra šventinės, kurios – ne. Manau, kad Lietuvoje šventinių dienų yra santykinai nemažai, ir norėdami geriau gyventi turėtume daugiau dirbti negu dabar. Bet aš būčiau šalininkas, kad reikėtų suvaldyti savo pagundas ir nekišti nagų prie šventinių dienų sąrašo. Nes nuolat besikeičiant jam, žmonės išblaškomi, ir netgi kiemsargiai nelabai supranta, kada kelti vėliavą, o kada ne“, - DELFI teigė liberalų lyderis Eligijus Masiulis.

Pasak jo, gegužės 1-osios pašalinimas iš švenčių sąrašo neabejotinai sudirgintų kairiųjų pažiūrų žmones – jau pradedant nuo socialdemokratų Seime. O Joninių išbraukimas, liberalo nuomone, papiktintų daugybę eilinių gyventojų.

„Joninės tikrai yra žmonių švenčiamos, suprantamos, su giliomis tradicijomis. Ir pagaliau – jos yra vasarą. Iš viso Lietuvai nelabai pasisekė, nes daug švenčių yra ne vasarą. (…) Man atrodo, kad nereikėtų čia, praėjus dešimčiai metų (nuo nedarbo dienos įteisinimo per Jonines – DELFI), bandyti kaitalioti situaciją“, - reziumavo E. Masiulis.

Politiko nuomone, Seimui laikas liautis teikus siūlymus dėl šventinių dienų sąrašo ilginimo ar trumpinimo.

„Labai skeptiškai žiūriu į nedarbo dienų sąrašo kaitaliojimą, kuriuo Seimas užsiima labai intensyviai. Turbūt mes, kaip parlamentas, labai skiriamės nuo visų kitų. Šalys paprastai stengiasi laikytis tradicijų. Kitas dalykas – prie dienų priprantama. Man atrodo, tai nėra labai rimti pasiūlymai. Galvočiau, kad opozicijos atstovai, ypač tokios solidžios kaip konservatoriai, galėtų turėti daugiau ir geresnių idėjų“, - oponentams įgėlė G. Kirkilas.