Šiaulių Prisikėlimo aikštėje KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės karius savanorius ir profesinės karo tarnybos karius į pusės metų trukmės misiją išlydėjo Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybės atstovai bei karių artimieji, skelbiama LK pranešime žiniasklaidai.

„Dalyvaudami tarptautinėse operacijose, sąveikaudami su sąjungininkais ir vykdydami Lietuvos, kaip patikimos sąjungininkės, tarptautinius įsipareigojimus, mūsų kariai stiprina mūsų šalies saugumą. Šioje operacijoje Lietuvos kariuomenės karių indėlis ypač svarbus – jie veikia Vokietijos kuopos sudėtyje. Visi puikiai suprantame, kad Vokietija mums yra ypatingos svarbos strateginė sąjungininkė“, – sakė krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys.

Pranešama, kad išvykstantiems kariams įteikta Lietuvos Respublikos vėliava, kuri suplevėsuos karinėje bazėje Malyje ir atminimo suvenyrai.

„Dabartinio karinio konflikto akivaizdoje matome, kokios yra svarbios tarptautinės saugumo ir stabilizavimo operacijos. Jos atlieka labai svarbų vaidmenį palaikant taiką ir padeda išvengti gilesnių konfliktų ir humanitarinių bėdų Malio valstybėje, Afrikoje. Greta to, ilgalaikis ir stabilus savanorių karių dalyvavimas Vokietijos kuopos sudėtyje, dar labiau stiprina mūsų kariuomenę ir tvirtai prisideda prie mūsų dvišalių santykių bei gerina tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą. Na, o kariams tai naujos sąlygos ir galimybės tobulinti kario kompetencijas, įgyti praktinės patirties ir grūdinti valią bei ištvermę, mums labai nebūdingose gamtinėse sąlygose“, – išlydėdamas karius sakė Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Artūras Radvilas.

Teigiama, kad KASP Prisikėlimo apygardos kariai išvyksta į JT vadovaujamą situacijos stabilizavimo operaciją MINUSMA, Gao provincijoje, rytinėje Malio dalyje. Tai jau 13-oji pajėgų apsaugos vieneto pamaina, kuri pakeis pusmečio tarnybą baigiančius KASP Didžiosios Kovos (Vilnius) apygardos karius.

Pasak LK, prieš išvykdami į misiją, kariai treniravosi vykdyti karinės bazės apsaugą sąveikoje su Vokietijos pajėgų kariais, suteikti pirmąją medicininę pagalbą bei atpažinti iškylančias grėsmes ir reaguoti į jas. Lietuvos kariuomenės kariai operacijoje veikia Vokietijos kuopos sudėtyje ir yra atsakingi už pajėgų apsaugos užtikrinimą karinės bazės teritorijoje. Vokietija 2024 m. nutraukia dalyvavimą šioje JT misijoje ir palaipsniui išves karius, kartu iš misijos pasitrauks Lietuvos kontingentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją