Sklinda raginimai palaikyti „Hamas“ teroristus ir pulti žydus

Gazos Ruože veikiančios teroristinės organizacijos „Hamas“ vienas įkūrėjų ir buvęs vadovas Khaledas Meshaalas paragino ateinantį penktadienį, spalio 13-ąją, paskelbti „pasauline džihado diena“, išeiti į gatves palaikant Izraelį užpuolusią „Hamas“ grupuotę.

Kreipdamasis į savo rėmėjus K. Meshaadas akcentavo, jog visi musulmonai žino savo pareigą, bei kvietė juos į šventąjį karą prieš žydus visame pasaulyje.

Po šio pareiškimo socialiniuose tinkluose ėmė plisti islamistų raginimai penktadienį ne tik burtis į mitingus ir palaikyti skerdynes Izraelyje surengusius „Hamas“ teroristus, bet ir pulti tiek žydus, tiek jų verslo bei visuomeninius objektus.

Lietuvos policija žada stiprinti kai kurių objektų apsaugą

Galimiems išpuoliams rengiamasi ir Lietuvoje. Policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis portalui „Delfi“ sakė, kad reaguojant į galinčias kilti grėsmes bus sustiprinta žydų bendruomenės objektų apsauga.

„Atsarga niekada gėdos nedaro, tokius pareiškimus visada vertiname rimtai. Imsimės priemonių, tikėsimės, kad nieko neįvyks, tačiau būsime pasirengę“, – sakė policijos atstovas spaudai R. Matonis.

Jis minėjo, kad jau nuo praėjusio savaitgalio, kai prasidėjo karas Izraelyje, policijos pareigūnai daugiau dėmesio skiria Lietuvoje esančioms sinagogoms, tačiau penktadienį jis bus dar didesnis.
„Delfi“ žiniomis, ketinama sustiprinti Izraelio ambasados apsaugą, pareigūnai budės prie žydų bendruomenės būstinės, sinagogų.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky minėjo žinanti apie raginimą pulti žydus visame pasaulyje, minėjo apie grėsmę įspėjusi bendruomenės narius.

„Policija tikrai sustiprino apsaugą, žiūrėsime, kaip čia viskas rytoj praeis. Ne tiek daug musulmonų yra, manau, didžioji dalis – taikūs žmonės. Bet ką žinai, niekas nieko negalvoja, ir atsitinka“, – sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky.

Žydų gimnazijos direktorė teigia policijos pagalbos nesulaukusi

Sostinėje veikiančios Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė Ruth Reches minėjo norimo policijos dėmesio nesulaukusi, nors po „Hamas“ grasinimo į pareigūnus buvo kreiptasi oficialiais raštais.

Pasak direktorės, jau šiandien mokyklos prieigose budės virš dviejų dešimčių mokinių tėvų, o penktadienį pamokos vyks nuotoliniu būdu. Gimnazijos vadovė minėjo, kad šis sprendimas priimtas nesulaukus policijos pagalbos.

Faina Kukliansky

„Vakar du kartus policija pravažiavo pro mokyklą. Šiomis dienomis, kai esama tokių signalų, reikėtų atsistoti ir budėti“, – portalui „Delfi“ sakė R. Reches.

Žydų gimnazijos vadovė minėjo, kad bendruomenė jaučia gana didelę įtampą ne tik dėl vykstančio karo Izraelyje, bet ir dėl to, jog ši mokykla gali tapti potencialiu teroristų taikiniu.

„Pas mus mokosi labai daug vaikų, kurių tėvai – izraeliečiai, jie labai sunerimę. Pas mus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, nuolatos budi žmogus, įėjimas vidun su kortelėmis, dabar padarysime, kad į mokyklos teritoriją joks pašalinis žmogus be kortelės nepatektų.

Prisijungia savanoriai tėvai, bet žinote, jie nėra profesionalai, norint labai paprasta juos apeiti. Visame pasaulyje veikiančiose žydų mokyklose yra ginkluota apsauga. Stovi žmogus su automatu, apsaugą skiria valstybė. Būtų labai gerai, kad ir mūsų valstybė prisidėtų, kol kas pagalbos nesulaukėme“, – reziumavo Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė R. Reches.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)