V. Valentinavičius šiuo metu su oficialiu pavedimu lankosi VSAT Vilniaus rinktinės Pūškų pasienio užkardoje.

“Taip, jie visi pasiprašė prieglobsčio, tai įvyko šiandien, 12 valandą 45 minutės”, - Delfi Pūškose sakė Seimo kontrolierių įstaigos atstovas.

Paklausti, kada ir kaip paliko Afganistaną, vyrai pasakojo, kad talibams stiprėjant, jie sulaukę grasinimų.

“Aš esu anglų kalbos mokytojas, man 30 metų. Mano šeimai buvo pasakyta, kad jis dėsto anglų kalbą, jis moko priešų kalbos. Matydamas, kad Talibanas užima vieną miestą po kito, o mūsų Vyriausybė nedaro nieko, aš supratau, kad likti Afganistane man pavojinga”, - sako vienas iš sulaikytųjų.

Afganistaniečiai neslepia - Kabule surado asmenį, afganistanietį, kuriam kiekvienas iš jų sumokėjo po septynis tūkstančius JAV dolerių.

Vieno iš vyrų brolis šiuo metu yra Vokietijoje. Jis buvo Afganistano ankstesnės vyriausybės karinių pajėgų pareigūnas. Į Vokietiją pabėgo nuo talibų keršto.

Sulaikytieji sako, kad asmuo, kuriam sumokėjo pinigus, žadėjo juos nugabenti “iki Europos”.

“Iš Kabulo mus nuvežė į Kandaharą, iš ten į Uzbekistaną , po to iki Baltarusijos. Čia mus perdavė pareigūnams. Jie paėmė mūsų pasus, atvežė į kažkokį mišką, parodė eiti pirmyn, kad ten jau Europa ir mus sulaikys, tada patalpins pusmečiui į stovyklą”, - sakė jie.

DELFI primena, kad pasieniečiai antradienio vakarą Lietuvoje sulaikė penkis afganistaniečius, kurie per Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) siekia likti šalies teritorijoje.

„Jie sulaikyti 240 metrų nuo sienos su Baltarusija, ten yra valstybės sienos apsaugos zona“, – BNS tada sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

Pasak jo, migrantai dabar bus gabenami į pasienio Puškų užkardą, kur jiems bus suteikta reikalinga medicininė, kita pagalba.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas trečiadienį teigė, jog pasieniečiai, sulaikę migrantus, atlikto papildomą patikrinimą ir nustatė vietą, kur jie kirto sieną. Nustatyta, kad jie į Lietuvą prieš sulaikymą atėjo iš Baltarusijos kirsdami sieną neleistinoje vietoje.

Kaip ir praėjusią savaitę, migrantai dokumentų neturėjo, pateikė tik telefonuose turimas jų kopijas.

Trečiadienį VSAT pranešė, jog pasienyje su Baltarusija sulaikyti penki migrantai iš Afganistano, minimi Strasbūro teismo sprendime, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)