„Planuojame kitą savaitę susitikti. Jei susitartumėme (dėl reikalavimų – ELTA), tai nedarytume (įspėjamojo streiko – ELTA), o jeigu nesusitartumėme – tai darytume“, – Eltai ketvirtadienį teigė A. Navickas.

Derybas dėl iškeltų reikalavimų kitą savaitę pradės ir Egidijaus Milešino vadovaujamoji Švietimo ir mokslo profsąjunga (LŠMPS). Anot pirmininko, trečiadienį buvo gautas Vyriausybės kanceliarijos raginimas kuo skubiau pradėti derybas.

„Vakar gavome raštą iš Vyriausybės kanceliarijos – ragina kuo skubiau pradėti derybas. Šiandien gavome iš ministerijos raštą, kad yra sudaryta derybinė jų šalies grupė ir preliminariai derybos vyks rugsėjo 13 dieną. Dar kol kas data ir laikas yra derinami, kad tiktų abiem šalim, bet kitą savaitę derybinis susitikimas vyks“, – Eltai sakė E. Milešinas.

Švietimo ir mokslo profsąjunga reikalavimus ministerijai pateikė šį pirmadienį. Anot profsąjungos pirmininko, skubi ministerijos reakcija į prašymą derėtis rodo norą susitarti.

„Pagal darbo kodeksą yra nustatyta, kad vienai šaliai kreipiantis, antra šalis turi 14 dienų įsitraukti į derybas. Mes paprašėme šiek tiek paskubinti, tai yra per tris darbo dienas. Ir jie pagal tai, ko mes paprašėme, sureagavo. Manau, kad yra ir iš jų pusės noras susitarti“, – komentavo E. Milešinas.

Jis tikisi, kad derybų metu kompromisai bus surasti ir Vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus.

„Aš labai tikiuosi, kad kompromisai visais klausimais, visais iškeltais reikalavimais bus rasti ir Vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus“, – pabrėžė E. Milešinas.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Profsąjunga siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

Praėjusią savaitę apie prisijungimą prie streiko pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas E. Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl jos iškeltų reikalavimų.