Politikų aiškinimu, tai atbaidytų populistinių iniciatyvų mėgėjus, tuo metu oponentai įžvelgia siekį riboti demokratiją, rašo „Lietuvos žinios“. Konstitucinio Teismo žodis tapo įstatymo projektu. Atsižvelgdama į Konstitucijos sergėtojų prieš pusmetį priimtą sprendimą, Teisingumo ministerija parengė Referendumo įstatymo pataisas, kurias palaiminus Seimui būtų suteikta teisė filtruoti „įtartinas“ referendumų iniciatyvas. Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, visuotiniam balsavimui leidžiančią teikti tik vieną aiškų klausimą, o ne suplakti kelis.

Stasys Šedbaras
Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininko konservatoriaus Stasio Šedbaro teigimu, poreikis patikrinti kai kurias Referendumo įstatymo nuostatas atsirado metų pradžioje, kai iniciatyvinė grupė, surinkusi 300 tūkst. parašų, referendumui pateikė tris skirtingus klausimus.

„Tai buvo žmonių klaidinimas, nes vieni pasirašinėjo dėl vieno, kiti - visai dėl kito dalyko, paskui kilo ir konstitucingumo klausimas“, - sakė jis. 

Politiko teigimu, pataisius Referendumo įstatymą pagal KT nurodymus jis bus aiškesnis ir labiau atitiks Konstituciją bei savo paskirtį. Vieno iš minėto referendumo iniciatorių Juliaus Pankos nuomone, Referendumo įstatymo pataisos susiaurins demokratijos rėmus. Pasak jo, „mes mokome kaimynus demokratijos, tačiau pas mus pačius jos mažėja ir mažėja“. Tuo metu S. Šedbaras prognozavo, kad pataisos greičiausiai bus priimtos per pavasario sesiją.