Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovo Ž. Pavilionio ir jo mylimosios Astos tuoktuvės Lietuvos ambasadoje Berlyne buvo kuklios, stebint tik keliems draugams. Pats Ž. Pavilionis feisbuke rašė, kad širdį ir ranką savo klasiokei dovanojo jos penkiasdešimtmečio proga.

Medaus mėnesį sutuoktiniai, panašu, turėjo atidėti. Nes Berlyne parlamentaras Ž. Pavilionis – darbo reikalais. Vestuvių dieną vyko susitikimas su Latvijos ir Estijos kolegomis. Ž. Pavilionio kelionę į Berlyną susidomėję stebi ir kolegos Seime. Jie sako siuntę Ž. Pavilionį į komandiruotę, o ne vestuvių švęsti.

„Viešojoje erdvėje mes matome, kad Ž. Pavilionis, taip jis yra komandiruotėje, aš kaip Užsienio reikalų komiteto narė taip pat pritariau šiai komandiruotei, ji yra tikrai reikalinga ir svarbi. Ir matome viešojoje erdvėje, kad tuo pačiu metu yra sprendžiami asmeniniai reikalai. Nuostaba didelė“, – LNK sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) seniūnė Aušrinė Norkienė.

Ž. Pavilionis sako surengęs laisvu nuo darbo metu.

„Trisdešimt minučių buvo procedūra, po darbo. Aš apmokėjau visus jos bilietus, viską, kas yra susiję su jos išlaidomis. O tai, ką aš darau metu po darbo, yra mano laikas“, – sakė jis.

Parlamentaro žinutėje apie santuoką ir padėka liudininkams – senam bičiuliui, kuris yra ilgametis Angelos Merkel patarėjas bei jo žmonai. Dėkojo Ž. Pavilionis ir jį sutuokusiam ambasadoriui Ramūnui Misiuliui, kuris taip pat draugas, bendražygis ir grupiokas. Tačiau Ž. Pavilionio draugystės kelia įtarimų likusiems Lietuvoje.

„Ar tikrai kiekvienas Lietuvos pilietis gali susituokti štai taip Vokietijos ambasadoje? Ar tikrai ambasadorius skirtų laiko kiekvienam Lietuvos Respublikos piliečiui, jeigu jis nebūtų, kaip rašo Ž. Pavilionis, jo senas bičiulis. Tokių klausimų dėl galbūt naudojimo tarnybine padėtimi kyla“, – aiškino LVŽS atstovas Giedrius Surplys.

Santuoką užsienyje esančiose Lietuvos ambasadose reglamentuoja net trys teisės aktai. Jie sako, kad ambasadoje gali tuoktis tik užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai.

„Teisės aktai nenumato taip griežtai ar tai turi būti abiejų sutuoktinių gyvenamoji vieta būtent tos konsulinės įstaigos teritorijoje. Tačiau, na, logiška, kad negalima būtų reikalauti abiejų. Bet reikalavimas, kad abiejų sutuoktinių gyvenamoji vieta turi būti užsienyje yra labai aiški ir konkreti“, – LNK aiškino teisingumo ministrės patarėja Katažyna Bogdzevič.

Ambasadorius Vokietijoje R. Misiulis ramina – savo grupioką jis sutuokė nenusižengdamas tvarkai. Tik tą tvarką jis aiškina kitaip, nei parašyta teisės aktuose.

„Lietuvos piliečiai, pagal galiojančią tvarką, gali tuoktis ambasadoje, bet jie turi atitikti galiojančius reikalavimus tam, kad santuoka būtų užregistruota ambasadoje“, – sakė ambasadorius R. Misilius.

Jis tikino, jog užtenka vieno iš sutuoktinių deklaruoto išvažiavimo iš Lietuvos.

Ž. Pavilionis tikina, kad sutuoktinė gyvenamąją vietą yra deklaravusi ne Lietuvoje.

„Mano sutuoktinė nėra registravusi Lietuvoje. Tai ji turi tą teisę. Čia jau jos asmeniniai planai, bet, nepykite, bet to aš nenorėčiau komentuoti“, – aiškino Seimo narys.

Užsienio reikalų komiteto pirmininko ir partijos kolegos stojo ginti Emanuelis Zingeris.

„Mes niekada nemanome, kad Europos Sąjunga (ES) yra užsienis. Seimo valdyba netgi yra panaikinusi užsienio sąvoką ES teritorijoje. Jeigu žmogus ES, tai nėra už sienos“, – sakė jis.

Savo frakcijos kolegos nesmerkia ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ji sako, kad jei parlamentaras tuokėsi po darbo valandų ir už savo pinigus – nieko blogo.

E. Zingeris tikino, jog kolegą belieka pasveikinti.

„O kita vertus, aš manau, kad reiktų visus sveikinti Lietuvos vyrus, kurie kai kada ir vengia tų vestuvių“, – juokavo E. Zingeris.