Dalis Seimo opozicijos net svarsto, ar šioje Seimo kadencijoje dėl savo pasisakymų pirmininko posto Užsienio reikalų komitete netekęs ir vėliau po pripažintų klaidų į jį grąžintas politikas tikrai toliau gali eiti užimamas pareigas. Jų teigimu, tai, kad Ž. Pavilionis J. Bideno kalbą Vilniuje palygino su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba Miunchene, yra tiesiog netoleruotina. Liberalų sąjūdžio seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas akcentuoja, kad „prieš išsižiojant – reikia pagalvoti“ ir ragina su Ž. Pavilioniu kalbėti tiek URK nariams, tiek konservatoriams. Savo ruožtu konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikina jau spėjusi tą padaryti.

Kritika iš koalicijos partnerių: prieš išsižiojant, reikia pagalvoti

Ž. Pavilionio pasisakymus kritiškai įvertino ir koalicijos partneriai. Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas mano, kad Ž. Pavilionio sprendimas aštriai ir viešai kritikuoti Lietuvos strateginę partnerę JAV ir jos prezidentą J. Bideną buvo neatsakingas.

„Jam, kaip vienam iš užsienio politikos formuotojų, reikia pagalvoti prieš išsižiojant. Visi mes pasakome aštrių žodžių, nesąmonių pasakome, aš čia ir apie save, bet už užsienio politiką atsakingi žmonės turi didesnę atsakomybę. O dar kai žmogus ir su diplomato patirtimi, ir karjera, tai sunku suprasti tokį nesusivaldymą“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Parlamentaras pabrėžia, kad labai svarbu, jog Lietuvos retorika JAV atžvilgiu būtų apgalvota ir atsakinga.

„Bus diena X ir gana greitai, ir gana dažnai būna tokios dienos, kai reikia bendradarbiauti ir ieškoti kompromiso su partneriais.

Amerikiečiai – strateginiai partneriai, ir gal gana juos gąsdinti.

Visų pirma, tai truputį nekorektiškai skamba, kad mes kišimės į jūsų vidaus rinkimus. Ir kai tai sako Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, tai neatrodo gerai“, – sakė Liberalų sąjūdžio seniūnas.

„Kitas dalykas, visi suprantame, kad kompromisas yra toks, kuriam pritaria ir Europos vadovai. Tai Ž. Pavilionis atsistoja, taip sakant, prieš visą NATO politinę bendruomenę ir politinę liniją“, – akcentavo jis.

E. Gentvilas pabrėžia, kad Ž. Pavilionio pasisakymai yra reikšmingi, nes šis parlamentaras yra trečias pagal svarbą užsienio politiką formuojantis žmogus valstybėje.

„J. Bideno kalbą prilyginti V. Putino kalbai 2007 metais yra visiškai nekorektiška, ir dar šnekėti, kad mes įsikišime į jūsų rinkimus, nes mes Amerikoje galingesni negu Europoje, gal yra ir perdėtas savo vertės vertinimas“, – teigė politikas.

Todėl Liberalų sąjūdžio seniūnas mano, kad dėl Ž. Pavilionio pasisakymų turi būti kalbamasi ne tik konservatorių partijoje, tačiau ir URK.

„Aš manau, kad pokalbiai reikalingi jo partijos viduje, jie, manau, kad bus. Ir kitas dalykas – reikalingas kolegiškas pašnekesys Užsienio reikalų komitete – iki kiek mes einame, iki kiek mes piktinamės ar džiūgaujame kokiais nors dalykais“, – savo poziciją išsakė jis.

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Parlamento vadovė akcentuoja, kad savo žodžius sverti reikia kiekvienam politikui. Visgi, pasak jos, Ž. Pavilioniui, kaip URK pirmininkui už tokius pareiškimus tenka papildoma atsakomybė.

„Sverti reikia kiekvienam, juolab ponas Pavilionis yra ne tik politikas, bet ir buvęs diplomatas, jis puikiai žino žodžio galią ir puikiai žino, kaip ilgai ir kruopščiai reikia tiesti bendradarbiavimo tiltus su mūsų svarbiausiais sąjungininkais, partneriais ir kaip kiekvienas žodis gali sustiprinti tuos tiltus arba juos apgriauti“, – Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl parlamento vadovė po NATO viršūnių susitikimo URK pirmininką ragina savo energiją nukreipti į tiltų su sąjungininkais statymą.

„Norisi linkėti, kad mes nematytume atskiro įvykio, net jei jis toks svarbus, kaip Vilniuje ką tik pasibaigęs NATO samitas, kaip kažkokio baigiamojo taško. Jam pasibaigus jau kitą dieną reikia tą energiją, kuri kunkuliuoja, o Ž. Pavilionio atveju, akivaizdu, kad jos yra labai daug, kreipti toliau į tiltų statymą su savo artimiausiais sąjungininkais, į tolesnį palaikymo būrimą Ukrainos pakvietimui ir ateities narystei NATO“, – pabrėžė ji.

Opozicija smerkia Ž. Pavilionio pasisakymus

Kritiškai Ž. Pavilionio pareiškimus JAV atžvilgu vertina ir opozicijos atstovai. A. Mazuronis akcentuoja, kad tokie URK pirmininko pasisakymai gali pakenkti Lietuvos interesams.

„Jis balansuoja ant labai skaudžios ir valstybei žalingos ribos. Tai labai neatsakinga veikla, kuri gali pakenkti ir valstybės strateginiams interesams. JAV yra pagrindinis strateginis partneris, ant ko remiasi visa mūsų saugumo politikos architektūra“, – Eltai teigė A. Mazuronis.

„Nuo tokių pasisakymų kenčia valstybės prestižas, nes jis kalba ne savo asmeniniu vardu, kalba kaip pareigas einantis pareigūnas, o jo pasisakymai iš dalies yra suprantami ir kaip valstybės už užsienio politiką atsakingo pareigūno pasisakymai“, – taip pat akcentavo politikas.

A. Mazuronis tikina raginsiantis opoziciją apsitarti, kaip į šiuos URK pirmininko pasisakymus sureaguoti.

„Akivaizdu, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas negali leisti tokių pasisakymų ir tokių formuluočių, kokias sau jis leido. Ir mes opozicijoje tikrai rinksimės ir svarstysime, ką daryti ir kaip reaguoti. Mano asmenine nuomone, ribos yra tikrai peržengtos“, – teigė jis, pažymėdamas, kad kyla klausimų, ar Ž. Pavilionis toliau gali eiti URK pirmininko pareigas.

Kiek kitaip situaciją mato Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Nors politikas sutinka, kad Ž. Pavilionio viešai pasakyti teiginiai yra kritikuotini, tačiau, atkreipia dėmesį jis, parlamentaras jau ne pirmą kartą pasižymi neapgalvotais pasisakymais.

„Manau, kad ta problema niekur nedingo. Ji buvo visą laiką ir jei kažkas tikėjosi ir bandė apgauti save ir kitus – tai ne, jis yra toks politikas, su tokia retorika. Tie, kas jį delegavo, matyt, įsivertino, kad šie aštrūs pasisakymai yra naudingi mūsų užsienio politikai, kurią vykdo ši Vyriausybė“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Šia aštria retorika gal jis bando Zelenskį šiek tiek pakopijuoti. Bet ne tos pozicijos ir ne tas kalibras“, – svarstė jis.

Visgi, pasak parlamentaro, kadangi iki kadencijos pabaigos liko maždaug metai laiko, keisti URK pirmininką nebūtų prasminga.

Konservatorių frakcijos seniūnė: su Ž. Pavilioniu kalbėjausi

Savo ruožtu konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikina su Ž. Pavilioniu jo pasisakymus viešojoje erdvėje jau aptarusi. Politikės vertinimu, URK pirmininko komentarai viešojoje erdvėje buvo pertekliniai.

„Aš kalbėjausi su Žygimantu, jis man bandė paaiškinti, ką jis turėjo mintyje kai kuriomis savo formuluotėmis. Aš suprantu ir kviečiu atkreipti dėmesį, kad net ir geriausios intencijos kartais gali būti interpretuotos visuomenėje galbūt ne taip, kaip kalbėtojas norėtų“, – Eltai sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Manau, kad tie pasisakymai buvo pertekliniai, bet lygiai taip pat suprantu, kad jo pastangos dėl pagalbos Ukrainai yra labai ryškios, tai žmogus, kuris tikrai atiduoda visą savo energiją ir nuoširdžiai dėl to tikslo dirba“, – akcentavo ji.

Politikė tikina, kad Ž. Pavilionio pasisakymai apie JAV neatspindi konservatorių partijos ir frakcijos Seime pozicijos.

„Mano vertinimu, manau, kad ir kolegų vertinimu, tie išsakyti pertekliniai matymai ar situacijos vertinimai tikrai neatspindi partijos ar frakcijos pozicijos. Dirbame racionaliu būdu, stengdamiesi padėti Ukrainai, kiek tai galima padaryti ir mums šis tikslas yra svarbiausias“, – pabrėžė parlamentarė.

Frakcijos seniūnė po pokalbio su Ž. Pavilioniu teigia supratusi, kad kartu su URK pirmininku „mato situaciją taip pat“.

Ž. Pavilionis viešojoje erdvėje ne kartą teigė, kad jei JAV prezidentas Joe Bidenas nepakeis savo pozicijos Ukrainos atžvilgiu, jis ragins tik Amerikoje gyvenančių lietuvių ir kitų šalių bendruomenes artėjančiuose rinkimuose nebalsuoti už dabartinį prezidentą ir demokratus.

Politikas taip pat Vilniuje pasakytą J. Bideno kalbą palygino su 2007 metais Rusijos prezidento Vladimiro Putino Miunchene pasakyta kalba.

ELTA primena, kad Ž. Pavilionis dėl savo aštrių pasisakymų viešojoje erdvėje jau buvo konservatorių frakcijos prašymu pasitraukęs iš URK pirmininko pareigų 2022 metų pradžioje.

Ž. Pavilionis sprendimą trauktis iš einamų pareigų priėmė po to, kai sulaukė kolegų kritikos dėl savo išsakytų komentarų dėl nesustojusio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą. Taip pat kolegos valdančiojoje daugumoje politiką kritikavo dėl užimtos aštrios laikysenos Prezidentūros atžvilgiu.

Visgi vėliau Ž. Pavilionis į pareigas buvo sugrąžintas po to, kai tuometinė URK pirmininkė Laima Liucija Andrikienė buvo deleguota Europos Audito Rūmų atstove.