Nors VSAT atstovas pripažino, kad tarnyba turi informacijos apie tai, ar konkretus asmuo kirto Lietuvos sieną, anot jo, VSAT tokią informaciją gali teikti tik teisėsaugos institucijoms ar pačiam žmogui.

„O aš jus per televizorių mačiau“

Trumpame vaizdo įraše užfiksuotas parduotuvės „Maxima“ eilėje stovintis A. Šeininas. Iš to, kad vyriškis vilki lengvus marškinėlius trumpomis rankovėmis, galima spėti, kad veiksmas vyksta vasarą.

„Sveiki. O aš jus per televizorių mačiau. Aš nesuklydau?“ – rusiškai klausia filmuojantis vaikinas A. Šeinino ir šis leidžia suprasti, kad vaikinas nesuklydo.

Paklaustas, ar jis čia gyvena, Rusijos propagandistas atsako neigiamai ir patikina, kad atvyko čia pas draugus.

„Atvažiuoju dažnai“, – priduria jis.


Tuomet filmuojantis vaikinas pareiškia esantis iš Ukrainos. Rusijos laidų vedėją filmuojantis vaikinas pavadina A. Šeininą „propagandonu“, o šis nueina.

Kad veiksmas vyksta Lietuvoje esančioje „Maximos“ parduotuvėje, leidžia spėti tai, jog fone darbuotoja kalba lietuviškai – girdėti nuotrupos „gerbiami pirkėjai“ ir „šiuo metu“.

Vaizdo įrašė taip pat užfiksuota, kad šioje „Maxima“ parduotuvėje galima įsigyti Lietuvos vėliavėlių.

Kad filmuota Lietuvoje, teigiama ir viename po vaizdo įrašu paliktame komentare.

„Tik Tok“ platformoje šis vaizdo įrašas buvo paskelbtas kovo 12 dieną, tai leido spėti, kad jis nėra senas, galbūt praeitos vasaros.

Vis dėlto Delfi skaitytojai vėliau šį įrašą rado ir „Youtube“ platformoje, tik ten jis įkeltas prieš trejus metus.

Įtraukė į sankcionuotų asmenų sąrašą

Į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą A. Šeininas buvo įtrauktas pernai kovo 15 dieną. Į sąrašą jis pateko kartu su Romanu Abramovičiumi, kitais Rusijos oligarchais.

A. Šeininas ES dokumente įvardintas Rusijos propagandistu ir valstybės kontroliuojamo „Pirmojo kanalo“ laidos „Vremya pakažyt“ („Laikas parodys“) vedėju.

Sankcijų dokumente rašoma, kad jis palaikė Krymo aneksiją ir vadinamųjų Donecko ir Luhansko respublikų.

„Tiesioginėse transliacijose A. Šeininas propaguoja etninę neapykantą tarp ukrainiečių ir rusų, neigia Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, šmeižia V. Putino oponentus Rusijoje“, – teigiama sankcijų dokumente.

Jame pabrėžiama, kad kalbėdamas apie 2022 metų vasario 24 dieną, kai Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, A. Šeininas pareiškė, kad Rusijos „operacija“ Ukrainoje buvo neišvengiama ir jos tikslas yra priversti Ukrainos valdžią palaikyti taiką.

„Jis aktyviai remia veiksmus ar politiką, kuri kelia grėsmę Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei, taip pat stabilumui ir saugumui Ukrainoje“, – teigiama tekste.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praeityje yra įteikęs A. Šeininui padėką už jo darbą žiniasklaidoje.

FNTT įšaldė butą Palangoje

ES sankcijos numato į jų sąrašus įtrauktų asmenų turto ES įšaldymą – pernai balandį Lietuvos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tą ir padarė.

Tarnyba paskelbė įšaldžiusi A. Šeininui bei jo sutuoktinei priklausantį daugiau nei 100 kv. metrų ploto butą Palangoje.

Nepriklausomas rusų tyrėjų puslapis „Važnyje istoriji“ savo apžvalgoje neseniai rašė, kad A. Šeininui sankcijas yra paskelbusi ne tik ES, bet ir Didžioji Britanija, Kanada, Šveicarija, Ukraina.

VSAT: tokia informacija neteikiama

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis Delfi teigė, kad jei A. Šeininas yra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą, jo pavardė yra Šengeno informacinėje sistemoje, o tai reiškia, kad į Lietuvą praėjusią vasarą jis įvažiuoti neturėjo jokių galimybių.

Jo teigimu, pernai nebuvo įleista 220 tokių žmonių.

„Bet kitas dalykas yra Šengeno bendra erdvė. Jeigu jis per kažkurią šalį pateko į Šengeno erdvę... Teoriškai, jei įtrauktas į Šengeno informacinę sistemą, neturėtų nė viena šalis įsileisti <…>. Dar klausimas, ar jis buvo Šengeno erdvėje, kai jau buvo įtrauktas. Jei per kažkurią kitą Šengeno erdvės išorės sieną pateko, tai ta šalis tarsi prisiima atsakomybę už kontrolę ir jis gali nuo Portugalijos iki Lietuvos laisvai judėti“, – svarstė jis.

G. Mišutis Delfi patvirtino, kad VSAT turi informacinę sistemą, kurioje gali matyti, koks žmogus ir kada kirto Lietuvos sieną.

„Bet apie kirtimus trečiosioms šalims informacija yra neteikiama, tik teisėsaugos institucijoms ir pačiam žmogui“, – sakė jis.

Tačiau jis pakartojo, kad jei žmogui yra pritaikytos sankcijos ir jis įtrauktas į nepageidaujamųjų sąrašą, įvažiuoti į mūsų šalį negalėjo.

VSAT atstovas pokalbyje su Delfi taip pat svarstė, ar vaizdo įraše užfiksuotas asmuo iš tiesų yra A. Šeininas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)