„Kartais mes patys nejaučiame, kaip nesąmoningai einame link svajonės ir likimas sudėlioja viską taip, kaip turi būti“, – dabar sako mergina, kurios istorija gali sužavėti daugelį.

Mokėsi groti kanklėmis, bet tapo barmene

L. Sačenko Šiauliuose baigė konservatoriją, kur mokėsi groti kanklėmis, vėliau įstojo į Šiaulių kolegiją, ten įgijo turizmo administratorės išsilavinimą. Deja, ilgai pagal specialybę dirbti merginai nepavyko, tad ji įsidarbino lošimų automatų salone barmene.

„Mano slapta svajonė buvo dirbti modeliu, tačiau tai atrodė taip nepasiekiama, kad nedrįsdavau kam prasitarti. Vienintelis mano susidūrimas su modelių pasauliu buvo dar vaikystėje, kai trumpai lankiau modelių kursus. Atsimenu, ir tėtis visada sakydavo, kad, kai būsiu pilnametė, būtinai turiu dalyvauti grožio konkurse, nes esu jo mažoji princesė“, – šyptelėjo mergina.

Ji pripažino – niekada nepraleisdavo nė vieno grožio konkurso, rodomo per televizorių. Juos bežiūrint pasaulis aplink L. Sačenko neegzistuodavo.

„Svajojau, galbūt kada nors ir pati ten žengsiu su pasakiška suknele, tačiau mano gyvenimas nebuvo lengvas. Tėtis mirė vos sulaukus pilnametystės ir svajones dalyvauti grožio konkursuose ar būti modeliu paslėpiau giliai savyje“, – prasitarė mergina.

Lina Sačenko

Iš Airijos – į Angliją: darbą rasti buvo sunku

Vis dėlto ji nusprendė ištrūkti iš užburto rato ir pasiryžo emigruoti į Airiją, kur gyvena jos mama su broliu. Šį sprendimą paskatino ir tai, kad darbą šioje šalyje gavo jos mylimas Aurimas Pakenis.

„Norėjome kurti bendrą gyvenimą, o Lietuvoje tam sąlygų nelabai turėjome, tad, Aurimo paskatinta, nusprendžiau laimės ieškoti svetur“, – aiškino mergina.

Vis dėlto pradžia svečioje šalyje nebuvo paprasta. Airijoje sunkiai sekėsi įsidarbinti.

„Aurimas gavo darbo pasiūlymą Anglijoje, tad ilgai nesvarstę išvykome ten. Manau, pats likimas visko sudėliojo į savo vietas. Turbūt tiesiog pati to nesuprasdama ėjau svajonės link“, – intriguoja mergina.

Lina Sačenko

Sužavėjo Lietuvoje daryta nuotrauka

Tiesa, ir Anglijoje L. Sačenko susirasti darbą iš pradžių neatrodė lengva užduotis. Mergina ilgai klaidžiojo po darbo skelbimų tinklalapius, kol kartą jos akys užkliuvo už kvietimo tapti modeliu.

„Sau netikėtai paspaudžiau ant šio skelbimo lyg jausdama, kad tai tikrai skirta man. Kaip tik turėjau gražių nuotraukų iš fotosesijos Lietuvoje, kurią kaip gimtadienio dovaną buvo padovanojęs Aurimas. Kai tą vakarą jis grįžo iš darbo, pamenu, juokdamasi papasakojau jam, ką padariau, o jis tik nusišypsojo man ir stipriai apkabino.

Po kelių savaičių, kai buvau visiškai pamiršusi apie tai, netikėtai sulaukiau skambučio iš „Apple Models“. Su manimi kalbėjusi moteris pasveikino ir informavo, kad buvau atrinkta į bandomąją fotosesiją Londono centre esančioje „Metro Photography“ studijoje. Buvau labai laiminga. Pamalonino ir tai, kad moteris paklausė, kur daryta mano siųsta nuotrauka, nes joje užfiksuota graži gamta. Žinoma, pasakiau, kad Lietuvoje.

Taigi turėjau keletą savaičių pasiruošti fotosesijai. Jaudulys neapleido manęs visą šį laiką, net mamai nesakiau, kad važiuoju į bandomąją fotosesiją, tiesiog bijojau, kad jei nieko nepavyks, bus per daug nusivylimo“, – pripažino mergina.

Lina Sačenko

Pirmauja konkurse, kur karjerą pradėjo pasaulinės žvaigždės

Iki šiol bandomąją fotosesiją ji pamena kaip iššūkį. Stilistai, vizažistai, profesionalus fotografas – ši komanda L. Sačenko leido pasijusti kone Holivudo žvaigžde.

„Po fotosesijos reikėjo laukti lemiamo atsakymo, ar gali tapti modeliu, ar ne, ar jie mato tavyje potencialą, nes vertino ir stebėjo viso proceso metu. Galiausiai man buvo ištrata „Taip“. Buvau be galo laiminga“, – pamena lietuvė.

Vėliau buvo sukurtas internetinis puslapis jos vardu, modelio fotografijų aplankas, įteikta „Z-Card“ (Vizitinė kortelė su nuotraukomis, matmenimis, modelio tipais ir internetiniu adresu – DELFI).

Mergina buvo informuota, nuo ko pradėti savo karjerą, gavo saugių modelio agentūrų ir internetinių puslapių, kuriuose gali ieškoti darbo ir kaip laisvai samdomas modelis, sąrašus.

„Šiuo metu dalyvauju viename pasaulinio dydžio konkurse „Fresh Faces by Model Management'“. Daugiausiai balsų savo šalyje surinkęs dalyvis, jei tam pritars konkurso organizatoriai, turi galimybę atstovauti jai Barselonoje. Kol kas iš visų atstovaujančių Anglijai esu pirmoje vietoje, stengiuosi išlaikyti šią poziciją iki konkurso pabaigos. Šiuo būdu savo karjerą pradėjo vieni iš žymiausių modelių, pavyzdžiui, Adriana Lima, Heidi Klum ir Gisele Bundchen“, – pasakojo L. Sačenko.

Lina Sačenko

Įvardijo darbo sunkumus

Paklausta, kaip iš tiesų atrodo modelio darbas ir kokių jo pusių mes nematome, mergina aiškino, kad jis – sunkesnis nei gali pasirodyti.

„Anksčiau niekada nesusimąsčiau, kad modelio darbas nėra lengvas, juk ant žurnalų viršelių mes matome tik gražias merginas, gražias sukneles, visur viskas tobula. Iš tikrųjų tai reikalauja daug darbo ir talento. Niekam neįdomi tavo savijauta, nuotaika. Tu tiesiog privalai atrodyti puikiai, nors galbūt esi lediniame vandenyje su vasarine suknele ar su kailiniais vasarą, galbūt tau kažką skauda. Nesvarbu, nes tai turi likti giliai viduje“, – aiškino fotomodeliu šiuo metu dirbanti mergina.

„Mano modelio tipai: „catalogue“, „commercial“ ir „high fashion“. Tad svarbiausia tokiam modeliui – gerai jaustis prieš foto objektyvą ir išlikti atsipalaidavusiam. Fotografui turi būti lengva dirbti su modeliu, tada darbo rezultatas – puikus. Turi sugebėti keisti nuotaiką, veido išraiškas, neužtenka tik šypsotis. Taip pat turi greitai suprasti, ko iš tavęs nori, nes rezultato reikalaujama kuo greičiau. Manau, kad labai svarbu ir tai, kad modelis ir fotografas suprastų vienas kitą, svarbu ir būti draugiška“, – pasakojo mergina.

Ji pateikė ir konkrečių pavyzdžių. Pavyzdžiui, per bandomąją fotosesiją viskas vyko labai greitai – sudėliojami drabužių deriniai, prieš persirengiant reikia atnaujinti makiažą ir šukuoseną, nes parinktas stilius turi atspindėti kažką naujo.

„Teko ir žiemos metu lauke Londono gatvėse su vasarine plona suknele fotografuotis, sėdėti ant betono, bet mintyse vis sau kartojau: „Lina, tu privalai, tu privalai“. Prieš fotosesiją telefonu kalbėjau su labai brangiu ir mylimu žmogumi, jos tuomet pasakyti žodžiai ir dabar visur lydi mane: „Linciukai, tu gali pasiekti visko, ko nori. Aš tikiu tavimi, tavo nuotraukos privalo kalbėti, jos turi kažką sakyti. Aš žinau, tu turi mums daug ką pasakyti ir daug ką išreikšti...“ Visada sau kartoju, kad mano nuotraukos negali būti tik nuotraukos, jos turi kalbėti“, – aiškino mergina.
Lina Sačenko

Lietuvės merginos žavi ne tik grožiu, bet ir charakteriu

Ir nors pripažįsta, kad karjeros pradžia nėra lengva – kartais sunku susikalbėti angliškai, reikia daug investicijų naujiems drabužiams, kosmetikai, pasitaiko sukčių, kurie nori apgauti, dabar savo gyvenimu ji džiaugiasi.

„Esu laiminga, kad tapau modeliu, kad teko susipažinti su savo srities profesionalais, kad kiekvienas mažas žingsnelis yra žengiamas į priekį, o ne atgal, kad galėjau išbandyti savo jėgas. Myliu modelio darbą, jaučiu, kad radau savo gyvenimo kelią. Tikiuosi, kad tai tik daug žadanti pradžia“, – šyptelėjo mergina.

Savo koziriu ji vadina ir kilmę – jos mama yra lietuvė, o tėtis – ukrainietis. Beje, L. Sačenko pastebėjo, kad lietuvaitės merginos modelių pasaulyje Anglijoje yra labai vertinamos.

„Manau, kad lietuvaitės žavi ne tik savo išvaizda, bet ir darbštumu. Lietuvės merginos išvaizda tikrai labai stipriai skiriasi anglių. Tai žavi modelių agentūras Anglijoje. Pamenu ir pirmąjį skambutį iš agentūros, tuomet pašnekovė prasitarė, kad dirbti reikės daug, tačiau užtikrino: „Bet juk Jūs iš Lietuvos, tai Jums nebus sunku“. Tai nuoširdžiai mane prajuokino“, – šyptelėjo L. Sačenko.

Lina Sačenko

Dalyvaus 3 konkursuose – siekia būti pastebėta

Šiuo metu ji dalyvauja ne tik minėtame, bet ir dar trijuose grožio konkursuose – „Miss England Top Model of the World“, kuris kitaip dar vadinamas „Miss Highstreet Model“, „Miss Upcoming Model Girl UK 2015“ ir „Miss Galaxy UK 2016'“.

„Ieškodama darbo kaip laisvai samdomas modelis taip pat užpildžiau keletą anketų į grožio konkursus. Širdis drebėjo, nes juk tai mano svajone, o ji, atrodo, buvo tokia nepasiekiama. Todėl sulaukusi teigiamų atsakymų jaučiausi nepakartojamai. Visi šie konkursai – puiki galimybė būti pastebėtai ir lipti karjeros laipteliais“, – prisipažino ji.

„Miss England Top Model of the World“ konkurso finalas vyks rugpjūčio 8 dieną Liverpulyje. Nugalėtoja vyks atstovauti Anglijai į pasaulio finalą Egipte. Taip pat ji gaus 12 mėnesių modelio kontraktą ir piniginį prizą. Jau buvau keliose repeticijose, buvo labai malonu susipažinti su konkurso direktore, kitomis 19 atrinktų merginų. Repeticijų metu visada jaučiasi įtampa ir konkurencija, nes visos merginos – labai skirtingos. Nors jos ir elgiasi draugiškai, visos labai nori laimėti, tai sukelia konkurencingą atmosferą.

„Miss Upcoming Model Girl UK 2015“ konkursas vyks rugsėjo 27 diena Warringtone. Tai puiki galimybė būti pastebėtai modelių pasaulio atstovų, nes šis konkursas bus transliuojamas internetu. Dalyvių taip pat laukia daugybė įvairių prizų.

„Miss Galaxy UK 2016“ – didžiulis konkursas, kuris vyks kitąmet vasario 4-7 dienomis. Net aštuonių skirtingų grupių nugalėtojų laukia nepakartojama kelionė į Ameriką, Floridą. Kiekviena finalo dalyvė atstovaus savo miestą, tad mano juostą puoš užrašas „Miss Doncaster Galaxy England“, – apie konkursus, kuriuose dalyvaus, pasakojo L. Sačenko.

Paklausta, ką patartų merginoms, kurios taip pat svajoja tapti modeliais ar dalyvauti grožio konkursuose, ji pripažino, kad svarbiausia – siekti savo svajonių ir niekada jomis neabejoti. Emigruoti, pasak svetur laimę atradusios lietuvės, tikrai nėra būtina.

„Svarbu tikėti tuo, ką darai ir kuo nori būti. Manau, reikia atrasti save ir savo gyvenimo kelią, nesvarbu, ar norite būti modeliu, ar mokytoja, ar dainininke“, – įsitikinusi ji.