Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis laidoje teigė, kad 95 procentai policijos pareigūnų yra aprūpinti apsauginėmis liemenėmis.

„Po 2016 metų skaudaus įvykio, kai buvo nudurtas policijos pareigūnas, buvo priimtas ilgai svarstytas sprendimas aprūpinti reaguojančius (į įvykius, aut. p.) policijos pareigūnus liemenėmis. Ir dabar taip liaudiškai sakant, visi pareigūnai, kurie dirba gatvėse ir reaguoja į įvykius, 95 procentų jų liemenėmis yra aprūpinti. (…) Liemenė nėra visagalė apsaugos priemonė, kuri 100 procentų pareigūnus apsaugo. Labai svarbu yra ir jų elgesys, taktika, priėjimas, visos kitos apsaugos priemonės“, – laidoje tikino policijos atstovas.

Lietuvos policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Grigonis laidoje pastebėjo dar didesnę problemą – policijos pareigūnai liemenių dėvėti nemėgsta.

„Taip, pareigūnai nėra linkę jas dėvėti, čia jau, kaip sakoma, yra paties pareigūno apsisprendimo reikalas. Nes jokio reglamentavimo kaip ir nėra vertinant situaciją ją dėvėti. Ir būkime teisingi šioje situacijoje, šnekėjau su ekspertais dėl panaudoto ginklo savybių, jam šitoje vietoje nebūtų padėjusi liemenė“, – laidoje „Delfi Diena“ sakė S. Grigonis.

Policijos atstovas R. Matonis tikslino S. Grigonį, teigdamas, kad apsaugines liemenes dėvėti yra privaloma.

„Yra įsakymas generalinio komisaro, kuriuo yra privaloma reaguojant į įvykius dėvėti išduotas liemenes. Renkantis šias liemenes jos buvo parinktos tokios, kad tik būtų patogesnės. Parinktos nelabai sunkios, su kuriomis nėra labai karšta. (…) Jie jas dėvėti privalo visą laiką tarnyboje“, – sakė jis.

Policijos atstovas patvirtino, kad kultūra dėvėti jas tarp policijos pareigūnų dar nėra gaji.

„Liemenės yra išdalintos praėjusių metų pabaigoje arba šių metų pradžioje, tai yra dar naujovė pareigūnams. Ir mes girdime tokių nusiskundimų, kad yra nepatogu vairuoti, karšta ir taip toliau. Bet mes tikrai stengiamės diegti savo pareigūnams, kad tai yra labai svarbu. O šis atvejis parodo, kad iš pažiūros ne itin pavojingas įvykis gali kainuoti labai brangiai. Pareigūnas, jei žinotų, kada liemenė reikalinga, jis ją ir užsidėtų. Bet policijos tarnyba tokia nenuspėjama“, – laidoje kalbėjo policijos atstovas.

Jis pridūrė, kad po šį penktadienį įvykusios tragedijos visi policijos pareigūnai dėvėjo apsaugines liemenes.

Kaltas atsipalaidavimas?

Policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Linas Pernavas teigė, kad po kurio laiko darbo Jungtinėje Karalystėje gali drąsiai pasakyti, kad Lietuva – saugi šalis. Tačiau būtent dėl to, kad kiekvieną dieną nesulaukia agresyvaus puolimo, policijos pareigūnai dažnai būna atsipalaidavę.

„Pats ginklo panaudojimas, man pačiam teko išsitraukti ginklą ir jį atsukti prieš žmogų. Tu turi turėti automatinius įgūdžius, galvoti apie teisinius niuansus laiko nėra. Arba iki to laiko tu išmokai ir automatiškai naudoji, arba ne“, – apie ginklo panaudojimą kalbėjo buvęs policijos generalinis komisaras L. Pernavas.

Jis taip pat teigė, kad apsauginė liemenė nuo ginklo, panaudoto penktadienį, policijos pareigūno apsaugojusi nebūtų.

Delfi primena, kad penktadienį policija gavo pranešimą apie Mažeikių r., Viekšnių sen., Birbiliškės kaime, smurtaujantį vyrą, padegusį savo namus. Atvykusius patrulius įtariamasis (gim. 1968 m.) pasitiko šūviais. Sunkiai sužalotas S. Žymantas netrukus mirė. Žudikas rastas negyvas gaisravietėje.

Pasak Telšių apskrities policijos atstovės Gretos Frajerytės, S. Žymantas policijoje dirbti pradėjo 2001–ųjų birželio 11 d. Per tarnybos laiką jis buvo skatintas 12 kartų, paskutinįsyk – 2018 m. lapkritį, tąsyk jis buvo apdovanotas trečio laipsnio atminimo ženklu už ištarnautus metus.