Pirmadienį Gražinos Leščinskienės, Gabrieliaus mamos, advokatė Sandra Latotinaitė pateikė naujas detales apie šią situaciją.

Dirbama iš karto su keliais klausimais

Anot jos, šiuo metu iš karto dirbama su keliais klausimais:

„Močiutei neleidžiama matytis su anūku. Su klausimu dirbama.

Močiutei neleidžiama dalyvauti byloje kaip bylos šaliai bei reikalauti matymosi su anūku. Su klausimu dirbama.

Motinai neleidžiama matytis su sūnumi siejant tai net su teismo paskirta psichologine ekspertize. Su klausimu dirbama.

Motinai neleidžiama pasikalbėti su sūnumi telefonu nepaisant to, kad tokį draudimą gali nustatyti tik „Fylkesnemnda“ arba teismas. Toks draudimas nėra nustatytas minėtų instancijų. Su klausimu dirbama“, – pasakojo ji.

Sandra Latotinaitė

Atsakymų nesulaukia

Anot S. Latotinaitės, siekiama ir to, kad motinos ir sūnaus poreikiai būtų vertinami atskirai.

„Siekiame, kad motinos gebėjimus pasirūpinti sūnumi vertintų teismo paskirtas psichologas, vertinime sūnus nedalyvautų“, – lūkesčiais dalijosi ji.

Su prašymu suteikti globą kreipėsi ir Gabrieliaus močiutė, tačiau buvo sulaukta atsakymo, kad globa suteikta nebus, nes tai neatitinka vaiko interesų – siekiama geriausio jam varianto.

Taip pat kreiptasi į komuną su prašymu suteikti vaikui lietuvių kalbos mokytoją remiantis vaikų teisių konvencijos nuostatomis, tačiau kol kas jokio atsakymo nėra“, – sakė advokatė.

Yra teisinėje aklavietėje

Pasak jos, netekusi globos teisių G. Leščinskienė prašė komunos pagalbos priemonių tam, kad galėtų susigrąžinti sūnų.

„To buvo siekiama ir remiantis sprendimu, kur teismo plenumas pasakė prieš trejus metus, kai sugrąžinti globą prašė Suomijos pilietė. Tuomet teismo plenumas aiškiai pasakė, kad valstybė privalo imtis visu įmanomų priemonių siekiant kuo greičiau sugrąžinti vaikus biologiniams tėvams. Tačiau mums komuna atsakė, kad neprivalo teikti jokių pagalbos priemonių“, – apgailestavo ji.

S. Latotinaitė pripažino – šiuo metu jie yra teisinės praktikos aklavietėje.

„Daug vilčių nacionaliniame lygmenyje neturime. Yra viena viltis – Strasbūro teismas“, – patikino ji.

Atėmė dėl esą neįprasto vaiko elgesio

DELFI primena, kad sūnaus globos teisės G. Leščinskienei atimtos vasario mėnesį. Motina neteko ne tik sūnaus globos, jai taip pat uždrausta su juo matytis.

Berniuko mama nurodė, esą sūnų Norvegijos tarnyba „Barnevernet“ iš jos paėmė dėl keistų pretekstų. „Kad jisai keistai elgėsi. O ypač – kad grįžus iš Lietuvos jisai buvo agresyvus. Nors namie elgdavosi kaip ir visada“, - teigė G. Leščinskienė.

Neįprastą vaiko elgseną ji buvo linkusi aiškinti ne padėtimi šeimoje, o patyčiomis mokykloje.

„Viskas, dabar aš jau jį praradau“, - taip DELFI teigė Gabrieliaus mama. Kaip sakė moteris, sūnų ji paskutinį kartą matė sausio 26 dieną.

Dėdė bandė išvežti berniuką į Lietuvą

Po susitikimo berniuką paėmė jo dėdė, kuris turėjo visus įgaliojimus keliauti su sūnėnu, ir bandė išvežti į Lietuvą, bet švedų tarnybų buvo pastebėtas laivo kajutėje.

„Jam pareigūnai leido vykti į Lietuvą, bet sūnų paėmė. Pagal visus susitarimus juk turėjo perduoti Lietuvos tarnyboms, tačiau sugrąžino į Norvegiją“, - tokiu sprendimu negalėjo patikėti mama. Moteris kartojo nebeturinti vilčių atgauti sūnaus.

Sausio pabaigoje Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų lietuvos pilietis, kurį laiką buvo prižiūrimas Švedijos vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pagal dvišalę Lietuvos sutartį su Švedija vaikas turėjo būti perduotas Lietuvai.

Norvegijos policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Ji buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo, jai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.